Så toppar du teamet!
Att sätta ihop det optimala teamet för en lyckad start-up är en konst i sig. Vi reder ut hur du toppar laget – och varför lika inte leker bäst i företagssammanhang.
Samarbetets succé
I start-ups, särskilt mindre företag, är gruppsammansättningen superviktig eftersom varje medlem spelar en avgörande roll för företagets fortlevnad och framgång. Har du bara rätt team kan det öka omsättningen rejält! Av den anledningen är teamet bakom företaget också något som investerare börjat kolla mer noga på innan de bestämmer sig för att investera. Samtidigt är alla såklart mer motiverade att göra ett bra jobb om de trivs bra tillsammans.
Så, är det bäst att bygga ett team där alla klaffar på en vänskaplig nivå – eller är kompetens viktigast?
Connection eller kunskap?
Få saker höjer stämningen på jobbet som ett härligt kompisgäng. Samtidigt finns det en risk med att fokusera på personliga band – ofta väljer vi vänner som liknar oss själva, och för ett företag innebär det risk för “grupptänk”. Tänker alla ganska lika kan företaget stagnera och bli mindre kreativt. I en start-up behövs flera perspektiv och olika sorters kompetens. Alltså är det smart att försöka få in en bredd av personligheter, infallsvinklar och kunskaper.
Dock är det som sagt viktigt att gruppen funkar ihop. Alla måste inte vara överens hela tiden – tvärtom – men för att företaget ska kunna dra nytta av medlemmarnas perspektiv måste alla känna sig trygga med att lufta sina tankar. Det är alltså en balansgång, och vilka egenskaper som väger tyngst varierar från företag till företag.
Egenskaperna ditt team behöver
Grunden i teamarbete är att ni kompletterar varandra. En person behöver inte ha alla kunskaper och kompetenser. Inte heller alla de personliga styrkor och egenskaper som driver ett företag framåt. Men vilka är de egentligen? Låt oss titta på vad investerare letar efter när de bestämmer sig för huruvida de ska investera i ett företag.
I en kandidatuppsats vid Södertörns högskola 2017, av Alexander Karagiannis och Natanael Weitzberg, undersöktes just detta. De kom fram till att investerare, utöver erfarenhet och kompetens, är intresserade av:
- Social kompetens
- Ledaregenskaper
- Passion, dedikation och målmedvetenhet
- Nyfikenhet
- Analytisk förmåga
Tittar vi på listan ser vi att en salig blandning av personliga egenskaper utgör ett dream team. Få människor besitter allihop, och i en alltför likartad grupp finns risken att en eller ett par personlighetsdrag tar över. Tänk dig ett team där alla medlemmar har starka ledaregenskaper! Eller ett drivet, passionerat team där förmågan att stanna upp och analysera situationer saknas. Bäst är en balans där varje medlem använder sina styrkor, utan att låsas fast i sin roll och bara bli “ledaren” eller “idésprutan”.
Så funkar drömteamet
Ett drömteam jobbar medvetet mot samma mål genom öppen kommunikation. Enligt Magdalena Lindström, teamexpert hos Uminova Innovations, handlar det om att dela värderingar för företaget och att tidigt tala öppet om teamets styrkor, svagheter, mål och ansvarsfördelning samt sätta upp regler. Det är också bra att schemalägga arbetstid för att prata om hur det funkar med teamet, och lägga upp en plan för hur ni löser konflikter om (när!) de uppstår.
Enligt en rapport från Google är det relationen mellan medlemmarna som avgör hur effektivt en företagsgrupp jobbar. Rapporten trycker på vikten av psykologisk säkerhet och tillit, att varje medlem vågar ta risker och göra sig hörda samtidigt som alla litar på att de andra gör vad de ska. Därtill krävs struktur, alltså ett system för hur gruppen ska arbeta och hur rollfördelningen ser ut.
Sist men inte minst bör arbetet kännas meningsfullt. Det händer när alla vet vem som gör vad, vart ni är på väg och varför. Bäst är att sätta så konkreta mål som möjligt – både så att alla strävar efter samma sak, och så att ni vet när ni har lyckats!
Psst! Missa inte – I strävan efter att “toppa laget” har “employer branding” blivit begreppet på allas läppar – men vad innebär det egentligen?