Tio teknikord att ha koll på

Tio teknikord att ha koll på

Web 3.0. Maskininlärning. IOB. Tekniken rör sig framåt i halsbrytande fart och nya termer följer. Bublication listar tio teknikord för dig som vill få koll på läget, eller bara ha några buzz words att styla med.

CUT
Digital Divide

Idag är internet och teknologi nästintill ofrånkomligt för bankärenden, kontakt med myndigheter, sociala relationer, jobb, skola och mycket annat. Teknologin ger vissa stora möjligheter och bekvämlighet, medan andra (på grund av ekonomi, internetvana, funktionsnedsättningar med mer) får svårare att hänga med eller alls klara sig i det alltmer digitaliserade samhället. Med andra ord bildas en “digital divide” – en digital klyfta.

Gamification

Gamification eller spelifiering innebär att använda mekanismer från spelens värld för att göra något roligare eller mer engagerande. Det behöver inte vara digitalt men är det ofta.

Det mesta du vill men inte har lust att göra kan gamifieras med hjälp av dedikerade hemsidor eller appar. Att få rutin på träning eller hushållssysslor eller lära sig ett nytt språk på ett kul sätt är bara några exempel.

Vissa företag använder också inslag av gamification, som i lojalitetsprogram där du kan “levla upp” och få belöningar som rabatterbjudanden eller virtuella troféer.

dator gamification mario
Computer Vision

Computer vision är ett sätt för datorer att “se”. I praktiken innebär det sådant som ansiktsigenkänning, förmågan att kategorisera bilder eller föremål inom en bild, hämta information ur foton och så vidare.

Maskininlärning

Maskininlärning handlar om just det: att få maskiner att lära sig något. Ofta handlar det om att analysera data för att hitta mönster och fatta beslut, förutsäga något, eller utföra olika sorters uppgifter. Maskininlärning är en form av artificiell intelligens (AI).

Ett exempel på hur maskininlärning kan användas är chattrobotar. Dessa kan analysera det en användare skriver till dem för att komma fram till den mest passande responsen. På så vis kan de föra en relativt verklighetstrogen konversation eller användas inom olika former av kundservice.

Har du inte gjort det än: lyssna på vår podd Sustechability – där vi gräver ned oss i tech världen med experten Judith Wolst

Cloud Computing

Cloud Computing låter användaren lagra och få tillgång till verktyg och data via “molnet”, det vill säga en fristående plats som är tillgänglig oavsett var användaren befinner sig och vilken dator, smartphone etc. hen använder för tillfället.

För privatpersoner kan molnet vara ett smidigt sätt att spara bilder, filer med mer, och för företag innebär det att de kan utöka snabbt utan att behöva investera i nya servrar, datorer och program.

Distributed Cloud

Distribuerade system används bland annat inom hälsesektorn och hos banker, och består av flera separata datasystem som samlats under ett gemensamt nätverk. Detta för att hantera komplex data samt minska risken att hela systemet kollapsar om en dator eller ett system får problem.

Ett distribuerat moln är ett sätt att använda molnlagring i kombination med distribuerade datasystem. Detta sägs vara flexiblare, säkrare och mer pålitligt än traditionell molnlagring, men gör att systemets data kan kommas åt från flera olika platser.

IOB- Internet of Behaviours

Internet of Behaviours eller IOB är en term för deanalyser som samlas in genom ditt internetanvändande och bruk av uppkopplade föremål. Det kan vara sådant som vad du söker efter på Google, vem du är vän med på Facebook, vad du säger till din Alexa, vart du går med din Apple Watch på armen, och så vidare.

Den här datan skapar en personlig profil över dig, dina intressen och köpvanor, och används för att anpassa sådant som vilka annonser hemsidor visar dig och vilka videor du blir rekommenderad på YouTube. Företag kan också använda den samlade datan från flera användare för att se vilka som använder deras produkter och hur. Med den informationen kan de anpassa sina produkter och sin marknadsföring.

IOB är alltså extremt lönsamt både för företagen som köper och säljer din data, men bland privatpersoner är IOB väldigt kontroversiellt och hårt kritiserat.

Smart Industry 4.0

Smart Industry 4.0, även kallad den fjärde industriella revolutionen (mekanisering, massproduktion och automatisering var de föregående tre) berör nästa steg för den industriella utvecklingen. Den bygger på ny teknologi som AI, maskininlärning och cloud computing.

Dessa aspekter möjliggör smartare val, högre grad av innovation och ökad hållbarhet inom industriell tillverkning, till exempel genom att man kommer kunna analysera allt större mängder data i realtid.

Digital Disruption

Digital disruption (ungefär digital störning eller sönderslitning) är ett fenomen där digital teknologi ställer en bransch på ända. Till exempel påverkades musikbranschen först av 00-talets piratvåg och senare Spotify och andra streamingtjänster, och på sistone har transport och leverans undergått stora förändringar.

Web 3.0

Web 3.0 är den nyaste generationen av webben. Övergången mellan de olika webb-varianterna sker långsamt och gradvis, och vi är fortfarande i begynnelsestadiet av Web 3.0. Därför går det ännu inte att säga exakt vad som definierar Web 3.0, men AI och maskininlärning, och hur dessa kan skapa ett smartare och mer anpassningsbart internet, liksom teknik som blockkedjor är några nyckelfaktorer.

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Blåkulla: Från mörk magi till Påskglädje

Påsk: En tid för genomblöta brudar och flygande klockor

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now