Magiska svampar – din nya medicin?
Hör du "psykedelia" tänker du kanske på rejv, LSD och trippande hippies. Alla har vi fått lära oss att hallucinogena droger är något vi ska hålla oss långt borta från – fram tills nu.
Alla substanser som framkallar någon typ av hallucination kallas psykedelia. Psykedeliska droger påverkar hjärnans signaler, men på exakt vilket sätt är fortfarande ett mysterium. Nu undersöker forskare om drogerna kan hjälpa människor med svår psykisk ohälsa.
Turn on, turn in, drop out
Även om folk har knarkat i alla tider var det på 1960-talet som psykedeliska droger fick sitt stora genomslag. Drogerna gick hand i hand med hippiekulturen och konstnärer och artister experimenterade med substanser för att “vidga sina vyer” och få inspiration. Många trodde att man hamnade i ett slags universum där alla människor var förenade med varandra – och att hallucinationerna alltså inte enbart framkallades av hjärnan. Drogerna blev också en protest mot etablissemanget och ett sätt att bryta loss från kulturella normer.
Tortyr och människoexperiment
Att påverka hjärnan och beteendet med hjälp av hallucinatoriska droger blev på 1900-talet mycket intressant för de som forskade om människans psyke. Forskningen bedrevs dock inte alltid i terapeutiskt syfte. På 50-talet började det amerikanska försvaret syssla med projektet MK Ultra – ett extremt otäckt och olagligt experiment. Fångar, krigsveteraner och civila gavs olika sorters psykedelia i kombination med starkt ljus, svält och elchocker. Syftet med tortyren? Utreda om man kunde utöva mind control och kanske till och med tvinga människor att tala sanning.
Även i Sverige bedrevs liknande forskning. Bland annat tänkte man att en LSD-psykos skulle kunna vara en del av förhörstekniken när man ville få fram information. Forskningen höll på i ett par årtionden innan den slutligen lades ner av juridiska och etiska skäl – men idéerna kvarstod.
Mängder av forskning pågår
Flera forskare, bland annat på Karolinska Institutet, testar just nu om viss psykedelia kan vara effektiv för att behandla djupa depressioner och posttraumatisk stress. Tanken är att hjärnan ska “kopplas om” och beteendemönster ändras när patienter får psykedeliska upplevelser under kontrollerade former. Främst forskas det på psilocybin, ett kemiskt framställt ämne som liknar det som finns i “magic mushrooms”. I kombination med samtalsterapi hoppas man att patienter med svåra trauman ska kunna öppna upp sig mer och frigöra inlåsta känslor. Till skillnad från de gamla skräck-experimenten utförs forskningen med mindre doser och på kliniker där psykiatriker och vårdpersonal hela tiden bevakar och hjälper patienterna.
Psykedeliska retreats
De som tror att hallucinatoriska droger kan hjälpa dem med ångest och oro kan också ta sitt pick och pack till ett psykedeliskt retreat. I Nederländerna finns exempelvis ett retreat där flera svenska psykologer arbetar. Projektet är kontroversiellt – men fullt lagligt. Retreatet tar dock bara emot personer som bedöms som fullt friska. På andra sidan Atlanten åker amerikaner till platser som Jamaica och Costa Rica för att få en vecka eller två med psykedeliska behandlingar. Notan? 100 000 kronor.
Lång tradition
Att använda psykedeliska droger i terapeutiskt syfte är egentligen inte nytt. I antikens Grekland användes magiska svampar och opium vid sjukdom. Homeros skrev för nästan 3 000 år sedan att den sköna Helena bjöd folk på drogat vin när de kände sig ledsna. I Sydamerika gjorde man för 1 000 år sedan speciella brygder som innehöll DMT, en kraftfull hallucinogen drog som kallats “ande-molekylen” eftersom den kan framkalla närmast religiösa upplevelser. I Nordamerika har ursprungsbefolkningen länge tagit meskalin via peyote-kaktusen för att få visioner och upptäcka sitt syfte i livet.
Don’t try this at home…
Även om det visar sig att psykedelia kan användas i terapeutiskt syfte är det viktigt att understryka att det rör sig om mycket kontrollerade former med utbildad personal. Varje patient får en noga uträknad dos, samt fysisk och emotionell support från forskarna. Trots det finns det även här risker med drogerna, de kan ju utlösa negativa upplevelser och psykoser. Kritiker påpekar också att vårdpersonalen får för lite utbildning och, med tanke på att experimenten inte pågått särskilt länge, är det för tidigt för några definitiva slutsatser. Men vem vet, kanske är det inte så långt bort att du får en påse svamp på recept?
Psst du har väl inte missat vårat poddavsnitt om magic mushrooms!