Vad är den japanska självmordsskogen?
En gigantisk tät skog, utan mobiltäckning – där du när som helst kan kliva rakt på en död kropp. Hur kommer det sig att mytomspunna Aokigahara i Japan lockar tusentals turister varje år?
Den vackra skogen vid Mount Fuji
Skogen Aokigahara är vackert belägen vid det ikoniska berget Mount Fuji, tio mil utanför Japans huvudstad Tokyo. På japanska kallas skogen för Jukai, “ett hav av träd” eller “trädhavet”. Namnet är passande eftersom träden i skogen växer så tätt och täcker ett område på 35 kvadratkilometer.
Skogen kom till efter ett vulkanutbrott år 864. Marken täcktes med bördig lava och Aokigahara började ta form. Vegetationen i den rika lavajorden var mycket tjock och idag trängs här gröna barrträd som cypress, körsbärsträd, gran och lönn.
Varför kallas Aokigahara för självmordsskogen?
Utöver sin unika vegetation har skogen tyvärr också blivit ökänd för att under många årtionden vara den plats i Japan där många begår självmord. År 2010 försökte över 200 människor ta sitt liv i Aokigahara. Statistiken oroar de lokala myndigheterna och flera åtgärder har vidtagits, polisen har bland annat satt upp skyltar där besökare uppmanas att söka hjälp istället för att ta sina liv och polis, vakter och volontärer genomför regelbundet sökningar i området.
Aokigahara har länge varit associerad med mörker – skogen sägs besökas av spöken och andar. Många filmer, böcker, dikter och musik handlar om den mytomspunna skogen och teorier om skogens mörka historia är en av anledningarna till att många söker sig dit för att ta sitt liv.
Aokigahara fick internationell uppmärksamhet när den populära youtubern Paul Logan besökte skogen 2018. Logan och hans team hittade och filmade en död kropp i en video som publicerades online inför miljontals tittare. Logan och hans team fick mycket kritik, men enligt dem själva var tanken att väcka en diskussion om mental hälsa. Efterkonstruktion undrar vi…
Varför lockas turister till Aokigahara?
Trots skrämmande statistik lockas tusentals turister till Aokigahara varje år. Det är en mycket naturskön plats med spännande lavagrottor och vilda djur. Skogen beskrivs ofta som onaturligt tyst. På grund av trädens densitet är det i princip omöjligt att få någon mobilsignal eller internetuppkoppling på platsen. Det är därför viktigt att inte gå vilse och många besökare har med sig tejp så att de kan märka ut sin väg och hitta tillbaka.
Kusligt eller makalöst vackert? Kanske är det kombinationen som får både japanska och internationella turister att vallfärda till Aokigahara.