Give me them dollars – valutahandels guldgosse
Att handla med valutor kan vara en både spännande och, med lite tur och kunskap, lukrativ syssla. För att lyckas med handel med valutor är det en fördel att känna till bakgrunden till dagens moderna valutahandel och dess historiska koppling till den amerikanska dollarn – vi ger dig en crash course Bublication style.
Valutahandelns historiska bakgrund
Valutahandel har sitt ursprung i antikens Grekland där handel med valutor från olika länder utfördes. På medeltiden utvecklades den europeiska valutahandeln genom handel med guld och silver. På 1700-talet etablerades systemet för guldstandard, vilket innebar att valutor var kopplade till guld.
Efter andra världskriget infördes Bretton Woods-systemet, där valutorna var kopplade till dollar, som i sin tur var kopplad till guld. Lite risky, för möjligen hade handlingen i Bond-filmen Goldfinger som kom 1964 kunnat bli verklighet- där skurken Goldfinger planerar att förorena guldet som förvarades i U.S. Buillion Depository i Fort Knox och i princip fått världsherravälde. På 1970-talet upphörde detta system och valutor började handlas fritt på marknaden, vilket ökade volatiliteten och ledde till utvecklingen av den moderna valutahandeln.
Dagens moderna valutahandel
Idag är valutahandel en av världens största finansiella marknader med en daglig omsättning på miljarder av dollar. Valutahandel används för både investeringar och riskhantering av företag och institutioner.
Så går det till
Att tjäna pengar på valutahandel mot den amerikanska dollarn går till så att man förväntar sig att värdet på en annan valuta ska stiga i förhållande till dollarn. Man köper då den valutan och väntar tills dess värde har stigit, för att sedan sälja tillbaka till dollarn mot en vinst. Detta kallas för en lång position.
Om man istället tror att värdet på valutan ska sjunka i förhållande till dollarn, kan man sälja den valutan och köpa tillbaka den senare när värdet har sjunkit, för att tjäna pengar på prisskillnaden. Detta kallas för en kort position.
Varför just dollar?
Modern valutahandel sker ofta gentemot den amerikanska dollarn på grund av dess ställning som världens främsta reservvaluta. USA har en stark ekonomi och en stabil politisk situation, vilket gör dollarn till en säker investering för många länder.
Dollarn används också som referensvaluta för internationella affärstransaktioner, vilket gör det naturligt för många länder att handla i dollarkurs. Vidare är dollarn också en viktig valuta för den globala oljehandeln, vilket ytterligare stärker dess ställning som ledande valuta. Dessutom är USA den främsta destinationen för internationella investeringar, vilket gör dollarn till en viktig valuta för investerare.
Sammantaget gör dessa faktorer att den amerikanska dollarn har en dominerande ställning i den internationella valutamarknaden och därför är den vanligaste valutan att handla mot.
Viktiga begrepp inom valutahandel
För att lyckas med handel med valuta mot dollarn, eller andra valutor för den delen, så är det viktigt att ha koll på en rad begrepp. Det finns nämligen ett antal mycket centrala och vedertagna uttryck som används regelbundet av mäklare och plattformar för valutahandel. Dessa begrepp fungerar ofta som hjälpmedel för att du som handlar ska kunna göra en egen analys snabbt och enkelt eller kunna bedöma kvaliteten på den analys du presenteras.
FAQ
Det betyder PIP
PIP är en förkortning för “price interest point” som är en enhet för mätning av prisförändringar i valutahandel. I valutahandel brukar en PIP vara den minsta möjliga prisförändringen för en valuta, och är ofta använd som en referens för vinst eller förlust i en valutatransaktion.
Hävstång inom valutahandel
Hävstång inom valutahandel är en finansiell instrument där en investerare kan öka sin exponering för en viss valuta genom att använda mindre kapital. Det innebär att en investerare kan kontrollera större belopp av en valuta än vad de faktiskt har på sin handelskonto. En hävstång på 1:100 betyder att för varje dollar som investeraren har på sin konto, kan de kontrollera 100 dollar i valuta. Hävstång kan öka potentiella vinster men också potentiella förluster, så det är viktigt att förstå riskerna och använda hävstång med försiktighet.
LOT av valutor
LOT eller lot är en term som används inom valutahandel och refererar till en standardiserad mängd av en valuta. En standardlot är vanligtvis 100 000 enheter av en valuta. En investerare som handlar med en standardlot av en viss valuta kan förvänta sig att se en potentiell vinst eller förlust motsvarande 100 000 enheter av den valutan.Investerare kan också handla med mindre storlekar, såsom mini-lot eller mikro-lot, som är 10 000 respektive 1 000 enheter. Användningen av lot hjälper till att standardisera storleken på en valutahandel och gör det möjligt för investerare att hålla koll på sin risk och potentiella vinster.