Här är världens kallaste plats – där människor bor

Här är världens kallaste plats – där människor bor

Börjar du huttra och muttra över kylan i november? Vi må ha det kallt i Sverige, men det är ingenting mot den by där obarmhärtiga minusgrader får mobiltelefoner att gå sönder.

Antarktis är, inte särskilt överraskande, världens kallaste plats. Med hjälp av satellitmätningar har man där hittat gropar med en temperatur på 92 minusgrader.  

Men, den kallaste platsen där människor faktiskt bor, är en by i Sibirien som heter Ojmjakon. Där är vintrar med minus 50 grader fullt normala och den kallaste temperatur som uppmätts hittills är minus 71. Brrr! 

De cirka 500 personer som bor i Ojmjakon brottas med flera köldrelaterade problem, exempelvis havererade elnät. Mobiler är bara att glömma – batterierna går sönder i kylan. 

CUT
Men vad är en temperatur egentligen? 

Vi tänker på temperaturer som värme och kyla, men egentligen handlar det om hur snabbt molekyler rör sig. Olika material har olika fryspunkter beroende på vilka ämnen som ingår,  samt hur långsamma rörelserna måste vara innan materialet ”fixeras“ till fast form. 

  • Vatten 

Den mest kända fryspunkten är förmodligen vattnets: noll grader. Hög salthalt sänker dock fryspunkten, det är därför havsvatten kan vara flera minusgrader utan att frysa.  

Tryck spelar också roll. Kanske känner du till att vatten börjar kokar snabbare på Mount Everest? I teorin gäller detsamma för vattnets fryspunkt. I praktiken skulle det dock krävas extremt högt eller lågt tryck för att få någon mätbar förändring. 

  • Alkohol 

Ju högre alkoholhalt, desto lägre blir en vätskas fryspunkt. En tumregel när du slänger in alkohol i frysen är att fryspunkten ligger på hälften av alkoholhalten. Alltså: cider på 6%? Fryspunkt: 3 minusgrader. Bäst att hålla koll och ta ur frysen snabbt innan det blir ett isblock, med andra ord! 

Vodka, med sin alkoholprocent på 40, kan stanna betydligt längre i frysen då den blir till is först vid minus 20. Förutsatt att man som fjortis inte stulit sina föräldrars sprit och blandat ut den med vatten… 

  • Elektronik och motorer 

Redan vid noll grader kan du märka att mobilen funkar sämre om du är ute i vinterkylan. Vid minus 20 förstörs batterier — inte ens militärens specialdatorer klarar den temperaturen. 

Bilbatterier får problem vid minus 10 medan olja och diesel kan frysa och ge motorstopp vid minus 30. Kylvätska har olika fryspunkt beroende på innehåll, men som lägst är fryspunkten minus 35. 

Vad är ”den absoluta fryspunkten”? 

Celsiusskalan utgår från vattnets fryspunkt och sätter nollan där. Men så har vi också Kelvinskalan, som utgår från vad som kallas den absoluta fryspunkten – som omräknat till celsius ligger på 273,15 minusgrader.  

Vid den absoluta fryspunkten ligger molekylerna helt stilla. Än så länge är den dock enbart teoretisk, inget ämne har någonsin nått den temperaturen.  

Som exempel kan Bumerangnebulosan i rymden nämnas. Det är den kallaste plats vi känner till i universum idag, med en ungefärlig temperatur på minus 272 grader. I nuläget ligger universums temperatur som helhet på cirka minus 270. 

Vad skulle hända med universum om något nådde den absoluta fryspunkten? Inte mycket, för att vara krass. Den innebär ju att varenda molekyl står helt still. Mörker, stillhet och utbrunna stjärnor, alltså.  

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Blåkulla: Från mörk magi till Påskglädje

Påsk: En tid för genomblöta brudar och flygande klockor

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now