Oljudet som hjälper dig att somna?
Störs du av ljud som trafik och buller när du försöker sova och undrar varför det ännu inte uppfunnits noise cancelling i storformat? Eller är du en av dem som somnar bäst med teven på i bakgrunden? Då är kanske white noise något för dig och faktum är att det kan funka för att blockera störande ljud. White noise via appar eller dedikerade white noise-maskiner är populära bland personer som annars har svårt att sova, men hur kan lösningen på en högljudd miljö vara att tillsätta mer ljud?
Vad är white noise, egentligen?
White noise är en samling ljud på olika frekvenser som bildar en konstant ljudmassa. Det låter ungefär som flimret från en tv, en radio som inte är inställd på någon kanal eller en fläkt. Det är ett väldigt jämnt ljud som ständigt håller samma intensitet. Tanken är att hjärnan fokuserar på det vilket hjälper den att slappna av och blockerar andra, störande ljud.
Funkar det?
De studier som gjorts har gett blandade resultat och mer forskning på ämnet behövs. Men alla populära appar, maskiner, Spotifyspår och YouTubevideor med miljontals visningar talar sitt tydliga språk. Det vita bruset funkar för väldigt många! Förutom de ljudmaskerande egenskaperna kan ett regelbundet användande av det vita ljudet leda till en “Pavlovs hundar”-effekt. Ljudet signalerar till hjärnan att det är läggdags.
Studier som gjorts pekar på att ljudet främst fungerar för den som försöker sova med mycket ljud omkring sig. Det kan vara nattlig trafik i ett stadsområde, eller om du jobbar natt och störs av ljud utomhus eller från hushållsmedlemmar. Har du insomningssvårigheter i en tystare miljö får du förmodligen leta efter andra lösningar. Sedan är det många som istället störs av ljudet. Har du svårt att sova med en surrande fläkt i sovrummet är ljudet med största sannolikhet inget för dig. Som tur är finns mängder med white noise-ljudspår att lyssna på gratis. Så testa det innan du springer ut och köper en white noise-maskin!
Bebisar och White noise
White noise har med framgång använts för att hjälpa spädbarn att somna. White noise-maskiner speciellt för bebisar har ibland även ljudet av ett dunkande hjärta för att ytterligare hjälpa barnet slappna av.
En av anledningarna till att ljudet ofta är effektivt just hos bebisar är att ljudet lär påminna om det ljud barnet hör i livmodern. Blodet som cirkulerar i mammans kropp runtomkring det ofödda barnet åstadkommer ett forsande “shh”-ljud. Om du någon gång undrat varför man brukar hyssja åt bebisar för att lugna ner dem är det samma princip som gäller där.
Risker med white noise?
So far so good, men finns det några risker med att använda sig av white noise?
Det finns forskare som menar att ljudet eventuellt skulle kunna ha negativ påverkan på innerörats hörselceller. Då örat måste fortsätta vara aktivt och bearbeta det konstanta bruset. Hörseln är det sinne som inte stänger ner ens när vi sover. Kanske har du varit med om att väckarklockans ringande eller något annat ljud utifrån letat sig in i dina drömmar? Med white noise får det auditiva systemet ingen chans att vila. Men som sagt krävs fler studier innan det går att dra någon klar slutsats i frågan. Men har du ändå fullt med ljud omkring dig när du ska sova? Då kanske det är värt att lägga till det extra bruset för att alls lyckas somna.
Andra risker som påpekats är att den som löser sina insomningsproblem med white noise så att säga behandlar symptomet istället för orsaken. Sömnsvårigheter kan bland annat bero på ångest som skulle behövas tas om hand i första hand. Snarare än att bara fokusera på insomningen.
White noise, pink noise, brown noise…
Förutom white noise finns också pink noise och brown noise (ej att förväxla med myten om “the brown note”*). Dessa ljud bygger på samma princip som white noise. Men med mer intensiva lägre frekvenser vilket gör att ljuden upplevs som dovare.
Pink noise inkluderar ljudet av regn, vågor och prasslande löv. Brown noise är ännu lite djupare och kan vara sådant som åska, vattenfall och ljudet från en brasa. Den här sortens ljud förekommer ofta i de ambienta ljudspår. Ambienta ljudspår sägs hjälpa till att behålla fokus under studier och arbete. White, pink och brown noise kallas med ett samlingsnamn för “sonic hues”; ungefär “ljud(färg)toner”.
*Den bruna tonen är en hypotetisk infraljudsfrekvens som kan orsaka fekal inkontinens genom att skapa akustisk resonans i den mänskliga tarmen. Namnet är en metonym för den vanliga färgen på mänsklig avföring. Försök att påvisa existensen av en “brun ton” med hjälp av ljudvågor som överförs genom luften har misslyckats och tur är det – vilket ett South Park avsnitt visar där Cartman faktiskt hittat den med givet katastrofala konsekvenser….