Tio saker du bör minnas från skolbänken

Tio saker du bör minnas från skolbänken

Känner du att minnet sviker när det kommer till viktiga kunskaper från skoltiden? Du är inte ensam! Många av oss känner oss överrumplade när vi ska hjälpa barnen med läxorna. Men det finns vissa saker vi verkligen borde ha kvar, som vem som är kung i vårt land.

Även om det inte finns svenska studier som utforskar vad vi minns från skoltiden, visar en brittisk studie att kunskap tenderar att blekna med tiden om den inte används. Överraskande nog kunde 60 % av britterna inte minnas när världskrigen började eller slutade. Och när det gäller matematik? Över 80 % hade glömt hur man räknar ut procent.

Här är tio saker du nog ändå bör minnas från skoltiden:
1. Slaget vid Lützen

Som svensk kan det vara allmänbildande att känna till Sveriges första riktiga superkändis och uttrycket “dimman låg tät över Lützen”. Den 6 november 1632 är ett historiskt datum som alla svenskar fått inpräntat i skolan när kung Gustav den II Adolf stupade och är faktiskt den mest använda portkoden i Sverige- alltså även bra kunskap om du skulle råka bli utelåst!

2. Komparera glömska

Har du glömt bort hur du komparerar adjektiv? Minns du ordklasserna och satsläran? Du kanske blir stum av förvåning över hur mycket du faktiskt har glömt. Det kan dock vara bra att fräscha upp svenskan då och då, inte minst när du skriver engagerade insändare och vill få gehör.

3. Omvärldsorientering

Kanske har du noll koll när det gäller att ta ut väderstrecken, men visst är det bra att känna till världens huvudstäder? Tbilisi i Georgien, Chisinau i Moldavien och Skopje i Nordmakedonien ger dig med beröm godkänt i geografi.

4. Vid vilken temperatur kokar vatten?

Kemi i all ära, och kemiska beteckningar, föreningar, atomer och molekyler. Det finns så mycket du borde komma ihåg. För att inte tala om det periodiska systemet! Det räcker dock om du faktiskt minns vid vilken temperatur vatten kokar.

5. Världskrigen

Det finns ett rent allmänmänskligt intresse i att komma ihåg världskrigen. Ändå är det många som inte gör det. Har du kunskapsluckor borde du uppdatera dig, särskilt med tanke på att vi kanske står på tröskeln inför ett tredje…

6. 11:e september

Detta datum handlar inte bara om terroristattackerna i USA 2001 utan också om det datum då den svenska utrikesministern Anna Lindh knivmördades 2003.

7. Procenträkning

Det är aldrig fel att minnas skolmatematiken. Den kan du ha nytta av när du ska beräkna den mest fördelaktiga räntan på dina lån, pruta på loppisen eller när du ska hjälpa din femteklassar.

8. Var ligger Dalarna?

Många i de södra delarna av landet behöver faktiskt komma ihåg att Dalarna inte ligger i Norrland utan i mellersta Sverige…

9. Skåne har varit danskt

Skåne blev svenskt först 1658! Dessutom förlorade Danmark även Halland och Blekinge till Sverige. Detta är naturligtvis livsviktig allmänbildning.

10. Multiplikationstabellen

Du bör komma ihåg multiplikationstabellen, helt enkelt eftersom du behövde lägga ner så mycket tid på att traggla den!

Hur mycket vi minns från skoltiden och hur mycket vi borde minnas är kanske egentligen en fråga om glaset är halvfullt eller halvtomt? Svaret kan såklart även bero på om glaset var tomt eller fullt innan om vi nu ska referera till skolfilosofin…

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Från Julmys till Julrys: Krampus kraschar julefriden?

Gamestop-Storyn: En Finansiell David och Goliat för den digitala tidsåldern

Amelias Earhart: Ett mysterium genom tiderna

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om myterna ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt att...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now