Allt du inte visste om Versace

Allt du inte visste om Versace

Prinsessan Dianas "blåa", Jennifer Lopez "gröna" och "den där klänningen" som Liz Hurley bar på röda mattan är ikoniska plagg som etsat in både bärarens och designerns namn permanent på modekartan. Men underbarnet Gianni Versaces liv, som tog slut när han mystiskt sköts ihjäl, är minst lika fascinerande som hans kreationer.

1997 chockades världen. Den hyllade modedesignern Gianni Versace hade skjutits till döds framför sitt hus i Miami. Förövaren var en seriemördare som redan skördat flera offer men motivet är fortfarande oklart. Var mördaren en stalker? En avvisad älskare? Spritt språngande? Eller var det egentligen ett maffiamord?

På den ståtliga begravningen i Milanos katedral flockades 2 000 gäster – däribland Caroline Kennedy, Anna Wintour, Sting, Naomi Campbell, Karl Lagerfeld och Giorgio Armani. Prinsessan Diana och Elton John satt sida vid sida, förkrossade. Då visste de inte att den brittiske musikern skulle komma att sjunga på Dianas begravning blott en dryg månad senare.

Hur gick Versace, en vanlig pojke, från att leka i ruiner och hänga på mammas jobb till världsberömmelse?

“20 flickvänner och 20 mammor”
CUT

Allt började i småstaden Reggio Calabria i södra Italien. På 40-talet föddes här syskonen Tina, Santo och Gianni in i en ganska vanlig familj där pappan drev en järnhandel och mamman var sömmerska. Barnen lekte ofta bland antika ruiner tillsammans, men bara 12 år gammal trillade Tina på ett nöjesfält och skrapade ett knä. En harmlös olycka kan tänkas men inom ett dygn hade hon dött av stelkramp. Tre år senare, 1955, föddes ytterligare en dotter: Donatella (japp, DEN Donatella). Hon har senare berättat att hon alltid känt sig som Tinas ersättare.

Gianni och lillaystern Donatella.

Gianni älskade att hänga i mammans syateljé som kryllade av sömmerskor och kunder – främst medelålders damer. Redan som nioåring tillverkade Gianni en egen, enaxlad klänning som långt senare inspirerade prinsessan Dianas berömda blåa. Livet i ateljén liknade han senare med “att ha 20 flickvänner och 20 mammor”.

Eftersom Gianni ansågs feminin ville hans klasskamrater inte umgås med honom. Att han var gay fick till och med lärarna att vara elaka. Så, Gianni hoppade av skolan och började jobba för sin mamma. Hans design lockade yngre kunder och när Gianni – PR-geni som han var – fick höra att en kvinna som bodde i närheten korats till “Miss Italien” såg Gianni möjligheten till enorm publicitet. Han gav henne mängder av kläder för att hon, i gengäld, skulle synas i pressen iförd hans kreationer.

Dags att sjappa

Att vara tillbakadragen, homosexuell och kreativ med stora drömmar passade inte i en liten syditaliensk stad. Gianni insåg att han behövde lämna sitt barndomshem om han ville komma någonvart. När han fyllt 25 år drog han så långt bort som möjligt inom landets gränser – till modemeckat Milano. Industristaden var fylld av möjligheter och Gianni började arbeta i textilfabriker, han lät sedan tillverka egna kläder och öppnade så småningom sin första butik. De moderna, färgstarka kläderna liknade inte något folk sett förut och väckte stor uppmärksamhet.

Övermåttets kejsare

Gucci stod för sofistikerad lyx och Armani för avslappnad elegans. Versace? Gnistrande glamour. Starka färger, vilda mönster, glansiga material: att gå på en Versace-modevisning var en bländande upplevelse redan i begynnelsen. Genom mode ville Gianni hylla kvinnlig skönhet och göra livet till en fest, och han hämtade inspiration från såväl barocken som sin samtids rockstjärnor.

Moderecensenter var i chock, den där Versace var vulgär kunde man läsa i spalterna. Versace själv ryckte på axlarna och svarade med att designa ännu mer överdådiga plagg, samtidigt som han höll vilda fester och skaffade grandiosa bostäder. Den dekadenta livsstilen gav honom smeknamnet “Övermåttets kejsare” i modevärlden – något han bar med stolthet. Kändisar flockades omkring honom; Elton John, Madonna, Anna Wintour, Elizabeth Taylor, Grace Jones, Naomi Campbell, Christy Turlington… Listan är för lång för att redogöra för, men you get the picture.

Ikonisk logga inspirerad av barnlek

För Gianni var full kontroll viktigt. Medan andra designers mest koncentrerade sig på nya kollektioner ville Versace styra allt själv. Han designade sina egna butiker i form av antika tempel med pelare, mosaiker och marmor – där mode, istället för gudar dyrkades. Han satte med flit extremt höga prislappar på sina plagg för att få kunderna som hade råd med dem att känna sig extra speciella. I början bestod hans logotyp av det egna namnet, men 1993 designade han det Medusahuvud som varumärket idag är känt för. Att det var just Medusa, det kvinnliga monstret med ormar istället för hår som förstenade människor med sin blick, berodde på att Gianni fascinerats av myten om den vackra kvinnan ända sedan han sett mosaiker av henne när han lekte bland ruinerna som barn.

Syrran tar över

Efter broderns tragiska död föll det sig naturligt att Donatella, som alltid varit hans musa och till stor del bidrog till märkets typiska “over the top”-stil, skulle ta över huset Versace. Hon har hållit broderns låga brinnande i modevärlden och designat allt från kläder till hotell och reklamkampanjer. Med sitt platinablekta hår (Giannis idé när hon var tonåring) och svartmålade ögon är hon en omisskännlig figur på fester och modevisningar. Hon har vunnit många priser för sina designer, och även om hon sålde företaget till Michael Kors år 2018 är hon fortfarande dess kreativa direktör.

Fem snabba:

Efter att tv-serien om mordet på Gianni Versace kom ut år 2017 har intresset för modehuset ökat ännu mer. Här kommer fem godbitar som du kanske inte kände till.

J-Lo var inte först med “den där klänningen”

Trots att Jennifer Lopez fick all uppmärksamhet för Donatellas gröna och mycket avslöjande chiffongklänning på Grammisgalan 2000, var hon inte den första kändisen att bära den. Månaden innan hade Geri Halliwell från Spice Girls burit den under en gala i Frankrike, utan att få någon nämnvärd uppmärksamhet.

Friskförklarades ett halvår innan han dog

Några år innan Giannis död drabbades han av cancer i ett öra. Efter att han genomgått behandlingar friskförklarades han bara sex månader innan sin död.

Levde lugnt

Trots alla vilda partyn och extravaganta kläder levde Gianni ett ganska stillsamt liv privat. Han drack inte alkohol eller tog droger, och han drog sig ofta tillbaka tidigt från sina egna fester.

Dansa till Versace

Känner du för att gå loss på dansgolvet – á la glammig Versace? Då finns även toner men en flavour av konstnären. Sätt på Kirko Bangz och French Montanas hit “Versace Shirt”, El Mayor Clasicos “Versace”, Migos “Versace” eller dansa tryckare till Bruno Mars “Versace on the Floor”.

Designade för teater

Med sin extravaganta stil passade Versaces kreationer även på teaterscenen och han designade många kostymer för olika opera- och balettföreställningar på La Scala-teatern i Milano.

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Blåkulla: Från mörk magi till Påskglädje

Påsk: En tid för genomblöta brudar och flygande klockor

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now