Andy Warhol på 3 minuter
Med sin excentriska personlighet och banbrytande konstnärliga vision har Andy Warhol gått till historien som ett av största namnen inom den moderna kulturvärlden. Men vem dolde sig egentligen bakom de spretiga frisyrerna och den stirrande uppsynen? Här får du en crash course i legendaren Warhol – och hur han ställde konst, popkultur och formgivning på sin spets.
Ondrej Warhola anyone?
Warhol var son till tjeckoslovakiska immigranter som kommit till USA för en bättre framtid. Familjen slog sig ner i Pittsburg där Andy, eller Ondrej Warhola, föddes 1928. Pappan dog när Andy bara var 13 år. Ondrej ska ha varit lik sin mor som gjorde allt hon kunde för att ge honom en bra uppväxt.
Danssjuka skapade en drömmare
Andy var extra känslig då han drabbats av danssjuka, som innebär feber och ofrivilliga rörelser, i lågstadiet och dessutom blev mobbad i skolan. Periodvis spenderade han en hel del tid hemma. Under de långa timmarna i sjuksängen drömde han sig bort genom att följa filmstjärnors liv och lyssna på musik medan han sörplade i sig Campbell-soppa. För att pigga upp sonen brukade mamman sätta färgglada blommor i de tomma burkarna, och unge Andy upptäckte snart att han gillade att teckna och måla.
Började som skodesigner
Warhol utbildade sig inom konst och grafisk formgivning. Så småningom hamnade han i New York, där han inledde sin karriär med att designa skor. De färggranna skorna blev snabbt uppmärksammade av stora modetidningar som Vanity Fair och Glamour, och unge Warhol – som nu tagit bort den sista bokstaven i sitt efternamn – fick allt fler uppdrag.
Utmanade ideal
Knappt fyllda 25 hade Warhol sin första konstutställning. Redan då hade han börjat experimentera med att blanda konst, grafisk design, kulturella klichéer och humor. Han ritade ofta enkla föremål med skarpa linjer och gav dem överraskande detaljer, exempelvis en pistol som avfyrade ordet “pang” eller ett par sugrör i en Coca-cola flaska som pejlade in ett par kvinnoben. Han experimenterade också med olika trycktekniker och sysslade gärna med att rita av fotografier genom så kallad tracing-teknik, där han lyfte fram detaljer och satte dem i nya kontexter.
Aldrig utan sin peruk
Eftersom Warhol arbetade inom reklam och formgivning blev kombinationen konst och kommersialism snabbt hans varumärke. Han kompletterade sin persona sin kreativitet me en kul och lite crazy look. Warhol blev tidigt skallig men drog det till sin fördel genom att skaffa spretiga, blonda peruker. Han klädde sig oftast i svart; vare sig det var tighta tröjor, läderjackor eller kostymer. Med sitt annorlunda utseende blev han en igenkännbar figur på New Yorks gator och klubbar, och drog uppmärksamhet till sig var han än var.
Blev popkonstens ledare
På 60-talet genomgick mode- och konstvärlden stora förändringar. 50-talet, som idealiserade helyllefamiljer och glamorösa filmstjärnor, övergick nu till en mer futuristisk attityd. Plast, grälla färger, kalla kriget, science fiction, protester, rockmusik – mycket ställdes på sin spets och det passade Warhol perfekt.
Han gjorde en utställning som enbart bestod av tecknade Campbell-soppburkar, en annan som bestod av tryck av Marilyn Monroe i olika färger och ytterligare en med 400 tavlor som föreställde samma tryckta blommor.
Konstkritikerna hamnade i en hetsig debatt om vad som egentligen kunde räknas som konst. En hel våg av så kallad “ny realism” startade; där konstnärer istället för att syssla med abstrakt konst och expressionism nu började avbilda kulturella fenomen som serieteckningar, popstjärnor och mode. Snart började man kalla det här för “pop art” (det är inte för inte vår konst- och populärkulturskategori här på Bublication heter pop(t)arts) – alltså populärkonst.
Filmade sovande älskare
Warhol började även göra filmer. Den första, Sleep, var en över fem timmar lång inspelning av hans älskare som låg och sov. En annan bestod av att Warhol satt och åt hamburgare. Warhol gjorde hundratals liknande filmer samtidigt som han producerade konstalster som fokuserade på amerikanska fenomen som kändisar, logotyper och dollarsedlar. Han blev också manager åt rockbandet Velvet Underground. Medlemmarna i bandet, däribland Lou Reed, var alla banbrytande på sitt sätt – de förenade inte bara olika musikaliska influenser utan sysslade också med konst och starka scenshower.
Uppmuntrade kändiskulten
Mot slutet av 60-talet var Warhol med och grundade tidningen Interview där celebriteter inom musik, sport, film och konst lyftes. Den kom senare att inspirera allt från MTV till reality shower genom att ge kändisens personlighet och privatliv lika mycket, eller kanske mer, utrymme som deras arbete. Det är inte för inte som Warhol associeras med uttrycket “i framtiden kommer alla bli kända i femton minuter”.
Slutade aldrig skapa Med sin enorma nyfikenhet fortsatte Warhol experimentera med många olika stilar och uttryckssätt. Som en slags uppkäftighet mot den tidigare realismen började han med abstrakt konst. Han hann också skriva tv-shower och syssla med digital konst innan han dog tidigt, 58 år gammal, av komplikationer efter en gallblåseoperation. Han efterlämnade ett enormt arv av konstalster och idéer. Få har missat hans ikoniska Marilyn Monroe
Can’t get enough of art? Ta en crash course i konsthistoria à la Bublication – klicka HÄR.