Astrologi bygger på räknefel

Astrologi bygger på räknefel

Blodigt allvar för vissa, kul tidsfördriv för några och ren bluff för andra. Hur är det egentligen, står vårt öde skrivet i stjärnorna? Kanske – men den astrologi vi utgår från bygger på ett misstag…

För tretusen år sedan började man föra protokoll över planeter och stjärnbilders rörelser på natthimlen i Babylonien. Syfte? Förutspå skördelycka och väder.

De tolv stjärntecken togs fram i samma veva, men det var i Grekland några hundra år senare som de kopplades till personliga horoskop. 

Idag fnyser många åt astrologi, men undersökningar visar att en hel del tycker att astrologi åtminstone är liiite vetenskapligt. Samtidigt håvar astro-apparna in mångmiljoner.

Är det Barnum-effekten?

En anledning till att många tror på horoskop är att de verkar så pricksäkra. Du känner dig som en typisk vädur, din partner en klockren fisk, bästa vännen en solklar skytt. Men kanske är du påverkad av Barnum-effekten, även känd som Forer-effekten.

Den går ut på att människor lätt tolkar allmänt hållna personlighetsbeskrivningar som oerhört specifika – för just dem. Särskilt effektiv är Barnum-effekten om det gäller något positivt.

CUT

Fenomenet har får sitt namn från showmannen P.T Barnum, som ska ha sagt: “There’s a sucker born every minute”. Barnum-effekten är nämligen en metod som används flitigt av falska medium och magiker för att få det att verka som att de har högst personliga insikter om klienterna.

Forer genomförde en studie där deltagarna fick läsa personlighetsbeskrivningar som påstods vara framtagna för just dem. I själva verket fick alla samma vaga beskrivning – ändå tyckte de flesta att den stämde perfekt, med ett medelbetyg på 4.26 av 5 i träffsäkerhet.

Vi fyller informationen med personlig mening vilket gör att den verkar mer träffsäker än den är. Ju snävare grupp som beskrivningen sägs vara framtagen för, desto starkare känner vi att den stämmer på just oss. 

En beskrivning av Vågen? Stämmer precis!

En beskrivning av Vågen i den fasta dekaden med ascendenten i Jungfrun? Wow! Samma beskrivning upplevs plötsligt kusligt pricksäker.

Law of attraction

Attraktionslagen utgår från att allt, inom naturens gränser, är möjligt. Vi kan alltså uppfylla alla våra drömmar – det gäller bara att vilja och tro, med hjälp av tekniker som affirmationer och visualisering. Enligt manifestations-coachen Arielle Ford attraherar vi dessutom fler goda ting ju lyckligare vi är.

Horoskop skulle kunna ses som affirmationer som attraktionslagen kommer att uppfylla – om vi tror att det går. Förklaringsmodellen funkar listigt nog även omvänt, får du inte den framgång som horoskopet lovat kanske du inte trodde tillräckligt.

Oavsett om du köper attraktionslagen eller ej kan den spela en viss roll för din sammankoppling med astrologi. 

Anta att ditt horoskop säger att du kommer att belönas för ditt hårda arbete. Stärkt av budskapet, eller undermedvetet styrd av det, vågar du äntligen gå till chefen och be om löneförhöjning. Eftersom du tar initiativ, med en skjuts av självsäkerhet, säger chefen kanske ja! Horoskopet blir en självuppfyllande profetia.

Ur fas med stjärnorna

När babylonierna märkte ut zodiaken och dess positioner på himlen genom året visste de inte att de förskjuts över tid, på grund av hur gravitationen påverkar jordens rotation. De uträkningar som astrologin bygger på stämmer alltså inte idag. 

En grundförutsättning var att solen står i Vädurens tecken under vårdagjämningen. År 2000 hade dock positionerna förskjutits så pass att solen istället stod i Fisken. Jordens rotationsaxel går dock i en slags cirkel, så en dag kommer positionerna stämma igen! Om 22 777 år närmare bestämt…

Zodiaken är också indelad i tolv stjärntecken, men solen passerar egentligen genom tretton stjärnbilder. Den trettonde, Ormbäraren, ligger mellan Skorpionen och Skytten.

Felberäkningen kan för astro-entusiaster användas som förklaring till de astrologiska spådomar som inte stämmer. Kanske finns svaren skrivna i stjärnorna trots allt – bara det att systemet vi använder är hopplöst utdaterat och försöket att putta in ett trettonde stjärntecken gick så där.

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Meatspace eller Metaverse? Från Sci-Fi till till din vardag

Från tandhälsa till hälsoproblem

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now