Banksy på 3 minuter

Banksy på 3 minuter

Gatukonstnären Banksy är en av samtidens mest ikoniska, och mystiska, figurer. Med sina ofta politiskt laddade, men samtidigt lekfulla, stencilmålningar har han gett upphov till både lovord och kontrovers, och minst lika imponerande är hur han lyckats hålla sin identitet hemlig genom åren. Följ med genom gator och konsthallar, och utforska Banksy på tre minuter.

Så känner du igen Banksys konst

Väggmålningarna av Banksy är lätta att känna igen på deras stencilerade utseenden, ofta med en eller flera klara färger. Kanske är det just därför hans konstverk är populära tatueringsmotiv. Verken tenderar att vara politiskt laddade, men lika ofta förekommer humor och lekfullhet, liksom att väggen och miljön runtomkring blir en del av verket.

Förutom väggmålningar har han även sysslat med traditionella målningar och konceptuella skulpturer. Liksom gatukonsten återfinns skulpturerna i det offentliga rummet. Ett exempel är en klassisk brittisk telefonkiosk som “mördats” med en yxa. Dessutom kan hans olika kupper och busstreck betraktas som “performance art”.

Råttor och fejkade grottmålningar – Banksys konstkupper
CUT

2018 auktionerades ett canvastryck av  “Girl with balloon” ut för över en miljon dollar, men just som auktionen avslutades strimlades tavlan sönder, till synes av sig själv. En pappersstrimlare var gömd i tavelramen. Dock förstördes bara halva tavlan på grund av att tekniken strulade.

Banksys tavlor förekom tidigt på berömda konsthallar som Louvren – för att han själv smugglade in dem. Och när han fick göra egna konstutställningar slutade inte hyssen. Under en utställning överraskades besökarna av över hundra råttor som släppts ut i konsthallen.

Därmed inte sagt att han slutade smuggla in sina verk där de inte hör hemma. 2005 fanns bland grottmålningarna på British Museum en föreställande en figur som körde kundvagn. Tilltaget upptäcktes inte av museet förrän Banksy själv påtalade det online.

Året innan lät Banksy trycka upp egna varianter av de brittiska tiopundssedlarna, märkta med “Banksy of England”. Istället för drottning Elizabeths avbild fanns prinsessan Diana på sedlarna.

Dokumentärer och dystopiska nöjesfält

I en engelsk stad stod under drygt en månad 2015 ett sjabbigt, förfallet nöjesfält drivet av en dyster personalstyrka. Den dystopiska parodin av Disneyland hette Dismaland, och var ett påhitt av Banksy. Efter att Dismaland tagits ner användes byggmaterialet till logi för hemlösa.

Ett annat av Banksys projekt kallas The Walled off Hotel och är beläget längs barriären mellan Israel och Palestina i Betlehem. Hotellet stoltserar med att ha “världens sämsta utsikt”.

2010 släpptes dokumentären “Exit through the gift shop” regisserad av Banksy. Dokumentären var Oscarsnominerad, dock tilläts inte Banksy komma till galan i förklädnad.

Vandalism och champagnesocialism

Kontroverser må vara ofrånkomligt för en konstnär som inte bara skildrar politiskt laddade ämnen utan dessutom gör det via gatukonst, som många anser vara vandalism. Men även personer som delar hans åsikter har kritiserat Banksy, bland annat har han sagts hålla på med “champagnesocialism” med tanke på de priser hans verk säljs för. Banksy håller själv med om att hans kommersialitet egentligen rimmar illa med både hans värderingar och gatukonst som sådan, men påtalar också att han ger bort massvis med konstverk gratis.

Banksy-effekten

“Kommersiella framgångar är ett tecken på misslyckande för en gatukonstnär” enligt Banksy: “vi är inte menade att omfamnas på det viset”. Men omfamnad av mainstream har han blivit, i vad som ibland kallas Banksy-effekten. Hans fanskara inkluderar bland andra Justin Bieber, Brad Pitt och Serena Williams.

Däremot ställer sig Banksy positiv till hur lättillgänglig konstvärlden numera är: “Allt man behöver nu är ett par idéer och en bredbandsuppkoppling. Det här är första gången den i princip borgerliga konstvärlden tillhört folket – vi måste få det att räknas.”

Vem är Banksy?

En fråga kvarstår: vem är Banksy? När han utsågs till en av världens mest inflytelserika personer av tidningen Times år 2010 syns han på bild – med en papperspåse över huvudet. 

Det har ryktats vara Massive Attack’s Robert Del Naja och andra envisa rykten genom åren har hävdat att det är Gorillaz-grundaren Jamie Hewlett. Detta efter att en anonym rättsmedicinsk expert hävdade att han kan kopplas till samma företag som Banksy. Banksy har också producerat verk som synts i bandets musikvideor tidigare men Banksys publicist har förnekat dessa påståenden.

Det enda världen säkert vet är att han föddes i Bristol, och började med gatukonst på 90-talet.

Han ska ha börjat med sina ikoniska stenciler efter en incident då han och andra gatukonstnärer målade graffiti på ett tåg. När polisen dök upp smet polarna tillbaka till bilen, men Banksy hann inte utan fick gömma sig under en lastbil, där han blev kvar i över en timme. Banksy har berättat att han insåg att han var tvungen att jobba dubbelt så snabbt, “eller ge upp”. När han tittade upp på bilens bensintank med sin stencilerade text på kom aha-ögonblicket.

En journalist fick faktiskt intervjua Banksy ansikte mot ansikte år 2003. I artikeln beskrivs Banksy som en “scruffy casual” vit man på 28 år, med silvertand och -örhänge. Sedan dess har han hållit sig gömd eller förklädd i allmänheten, och alla försök att avslöja hans identitet har stött på motstånd från hans fans, som gillar mystiken runt Banksy. 

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Meatspace eller Metaverse? Från Sci-Fi till till din vardag

Från tandhälsa till hälsoproblem

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now