Bearbricks – Björnarna som blev fashion icons

Bearbricks – Björnarna som blev fashion icons

Legoliknande nallar som samarbetat med Coca Cola och Karl Lagerfeld, och sålts på auktion för över hundratusen dollar - say what? Vi spanar in Bearbricks - leksaksbjörnarna som blev modeikoner (och kanske en bra investering...?).

Detta är Bearbricks

Bearbricks är i grunden leksaksbjörnar av (oftast) plast med vridbara armar och ben, lite likt en legofigur. Standardstorleken, “100%”, är sju centimeter hög, men nallarna finns även i miniatyrformat på fyra centimeter och stora bamsar på upp till 70 cm.

Björnarna ges ut i olika varianter: enfärgade, mönstrade eller baserade på flaggor, skräckfilm eller superhjältar. Oftast förpackas de i ogenomskinliga lådor, så köparen vet inte i förväg vilken variant som finns inuti. Lite som barndomens samlarkort! Vissa är mer sällsynta än andra – och därför högt eftertraktade.

Collab-kungen
CUT

Några av de mest hajpade utgåvorna är collabs. Bearbricks har samarbetat med allt från livsmedelsföretag till graffitikonstnärer och modeskapare; från Disney till Squid Game och Kill Bill. Nike, Vivienne Westwood, Daft Punk och Karl Lagerfeld är bara några kända namn som designat Bearbricks, och Coca Cola gjorde en genomskinlig variant inspirerad av deras ikoniska glasflaskor.

De ansiktslösa björnarna blir som en duk för designers att gå “wild and crazy” på, och Medicom Toy Inc. som ligger bakom Bearbricks låter dem med glädje göra just det. Designern Hiroshi Fujiwara är känd för sina fantasifulla Bearbrick-designs, som kan vara gjorda i porslin eller röd kristall, eller bära en lurvig kanindräkt med ett påmålat vargansikte.

Och samarbetena slutar inte med figurerna: 2023 meddelade Apple att de kommer att släppa en tv-serie baserad på Bearbricks, i samarbete med DreamWorks och andra intressenter.

Från Kubrick till Bearbrick

Hjärnan bakom Bearbricks är Tatushiko Akashi, som fram till 1996 var en uttråkad kontorist på en datorfirma. En dag fick han ett eureka-ögonblick utanför leksaksbutiken ZAAP!: det var leksaker, inte datorer, han skulle syssla med!

En av Medicom Toys produkter var den legoliknande figuren Kubrick. Namnet verkar som en fyndig sammanslagning av “ku” – det japanska ordet för nio (antalet delar Kubrickfiguren består av) – och “brick”, men det är faktiskt bara ett lyckligt sammanträffande. Den verkliga anledningen till namnet är helt enkelt att Akashi diggar Stanley Kubricks filmer.

2001 fick Medicom Toys en förfrågan om att tillverka leksaker att dela ut gratis till besökarna av Tokyos World Character Convention. Hur skulle företaget ta fram tiotusentals leksaker på bara några månader? Akashi fick en snilleblixt: teddybjörnen firade hundraårsjubileum, så varför inte ta ett gäng Kubrickfigurer och byta ut deras mänskliga huvuden mot nalle-dito? Bearbrick var född.

bearbricks
Leksaken som blev streetwear-älskling

Bearbricks har gjort megasuccé bland streetwear-fantaster. Men hur fick nallarna street cred? Enligt GQ representerar Bearbricks “det pinsammaste med streetwear: de omfamnar fullt ut genrens barnaktiga besatthet av samlande och ibland tanklös branding”. Pinsamt eller ej så började björnarna tidigt dyka upp i streetwear-sammanhang, som Los Angeles-butiken Mobius, och det krävdes bara några superfans för att Bearbricks-hajpen skulle sprida sig som en löpeld i streetwear-kretsar.

Ett tidigt superfan var kändisjuveleraren Ben Baller, som brukade köra i turbofart till Mobius så fort butiken fått in nya Bearbricks, för att sedan köra hem med björnarna -“hans bebisar”, som Mobius ägare Wonhee Lee uttryckt saken – säkert fastspända i barnbilstolar. Idag förvarar Baller sina Bearbricks i ett speciellt tempererat rum med fluorescerande ljus, för att hålla “bebisarna” i mint kondition.

Bearbricks collabs, inte minst med andra streetwear-älsklingar som Nike, har också bidragit till Bearbricks höga status. Idag stoltserar kändisar som DJ Khaled och Pharrell Williams med sina Bearbricks i sociala medier, och i filmen “This is the end” kan du se Seth Rogens personliga samling! Kort sagt, Bearbricks har gått från leksak till statussymbol.

En bra investering?

Det finns onekligen ett stort intresse för Bearbricks. Lägg till det faktum att alla utgåvor är limited edition, och systemet med hemlighetsfulla förpackningar, och du börjar kanske fundera på om Bearbricks vore ett sätt att tjäna stålar?

Enligt Highsnobiety.com är Bearbricks generellt en bra investering, även om du inte lär bli rik på dem. Men får du tag på en hajpad collab-utgåva, eller ännu hellre en sällsynt “Secret” Bearbrick, finns samlare som är beredda att betala en hel del. 157 000 dollar blev slutpriset då designen “Qiu Tu” av den kinesiska konstnären Yue Minjun såldes på auktion!

De flesta Barbricks går för allt från sju till över tusen procent över inköpspriset. Populärast på andrahandsmarknaden är storlekarna 400% och 1000%.

bearbricks

Så funderar du på att köpa på dig ett gäng Bearbricks kan du alltid rättfärdiga din “shopping spree” (girl math) som en investering, likt en värdefull konstsamling!

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Meatspace eller Metaverse? Från Sci-Fi till till din vardag

Från tandhälsa till hälsoproblem

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now