Bomber på börsen – gisslan, kupper och sjuka twists
En snustorr arena för kostymnissar, grafer och meningslösa papper? Nja. Som med andra platser där människor och pengar samlas är även börsen en scen för saftiga intriger. Bublication guidar dig genom skandalerna!
Från att ha varit till för en liten privilegierad grupp kan vem som helst idag köpa och sälja aktier. Hela 20 procent av svenskarna direktäger aktier och handeln sker nu främst över internet, i hastigheter och till belopp som tidigare varit otänkbara. I Sverige omsätts miljarder varje dag och kurserna går att följa i realtid ner till minsta sekund. Att allt fler fattar hur börsen funkar har minst sagt förändrat läget sedan börsens begynnelse på 1300-talet.
Reddit och GameStop
2021 hade användare på nätforumet Reddit tröttnat på börsnissars fulspel. Genom samarbete lyckades de 2021 få aktieexperterna på fall, genom att massköpa aktier och optioner i GameStop. Butikskedjan hade varit på nedgång de senaste åren och så kallade ”short-sellers”, som länge satsat på att GameStop-aktierna skulle sjunka i värde, förlorade nu över en biljon dollar. Ideologin bakom kuppen var att dessa ”short-sellers” tjänar pengar via omoraliska metoder som driver mindre företag i konkurs.
Piratchock för börshajar
Staden Harardhere i Somalia har i flera år sett piratgäng som ett sätt att undkomma fattigdom och militära angrepp. För att finansiera expeditionerna har man bildat en slags börs, där invånare köper aktier som låter dem ta del av vinsten från piraternas räder och gisslantagande. Systemet har gett resultat – utomstående har de senaste åren förvånats över stadens dramatiska ekonomiska uppsving. Numera kan man investera i över sjuttio piratbolag, som blivit stadens största inkomstkälla.
Bubblan som sprack
I slutet av 20-talet köpte amerikaner aktier som aldrig förr. Men efter att ha nått sin topp i september 1929 rasade kursen drastiskt. Folk försökte desperat sälja sina nästintill värdelösa aktier, under dagen som fick namnet ”Black Thursday”, den 24 oktober 1929. Trots försök att rädda marknaden gick en tredjedel av börsvärdet, 25 miljarder dollar, förlorat på bara några dagar.
Efter kraschen följde den stora depressionen runtom i världen: lågkonjunktur, arbetslöshet och börskrascher i fler länder såsom Tyskland och Storbritannien. I Sverige led ekonomin under den stora depressionen till stor del av att Kreugerkoncernen, som stod för 64 procent av Stockholmsbörsens omsättning, gick i konkurs och dess grundare Ivar Kreuger tog sitt liv.
Ekonom avslöjar bomb
1954 hade ett nytt vapen, vätebomben, börjat testas. Vilka material den bestod av var hemligt men kunde snart avslöjas – av en listig ekonom. En man vid namn Armen A. Alchian studerade börsen under veckorna efter provbombningen i Bikiniatollen och noterade en kraftig ökning hos Lithium Corp. Hans rapport, som drog slutsatsen att litium var en central beståndsdel i vätebomben, konfiskerades dock – eftersom den ansågs utgöra ett hot mot den nationella säkerheten.
FAKTA: BÖRSENS BAKGRUND
- Föddes under 1300-talet. Den belgiska affärsmannen Van der Beurse (Beurse = “börs”) grundade en knutpunkt för auktionshandel med värdepapper. I Sverige byggdes det första börshuset 1778 på Stortorget i Stockholm, där man till en början handlade med livsmedel och sprit.
- Handeln kretsade alltmer kring värdepapper. Aktiebolagsformen, från början en engelsk företeelse, kom till Sverige i mitten av 1800-talet. Bolag betraktades nu för första gången som en juridisk person och utomstående kunde köpa andelar – aktier – i bolaget.
- Fram till år 1920 kunde börshandeln liknas vid en traditionell marknadsplats. Sedan införde Stockholmsbörsen ett nytt system där mäklare och köpare kunde bedriva handel utan att själva vara på plats.
- På 80-talet möjliggjorde ny teknik digitala börser. En av de första var svensken Olof Stenhammars Optionsmäklarna (OM). OM sysslade med “optionshandel”, som i princip rör rätten till framtida aktiehandel. Detta då Stockholms Fondbörs hade haft monopol på aktiehandel fram till dess.