Detta visste du inte om Haute Couture

Detta visste du inte om Haute Couture

Det finaste av det finaste – åt de finaste av de finaste. Haute couture dryper av lyx, pengar och elegans. Men det kommer med en hel del krav för modehusen, som ibland går back. På med blinget, nu blir det fashion av högsta klass!

Faktiskt inte franskt 

Trots att uttrycket haute couture (uttalas ungefär ”åt koty”) är franskt och har sitt ursprung i Paris var upphovsmannen en britt. Charles Frederick Worth var en skicklig skräddare och designer som blev enormt populär bland 1800-talets societetsdamer i Paris. Han var inte rädd att säga åt sina klienter  – kungligheter och kvinnliga miljardärer – att sluta bära färger och snitt som inte passade dem. Istället kom han med nya idéer! Worth lät också anställa modeller för att demonstrera hans verk och blev med det inte bara den höga sömnadens fader, utan också den första “modellmamman”. 

Stjärnor och hutlösa priser 

Prinsessor, grevinnor och rika amerikanskor flockades till Worths ateljé. En kejsarinna beställde hela 250 klänningar vid ett tillfälle. “Sisi” av Österrike var en av hans främsta klienter, bredvid andra världsstjärnor som Sarah Bernard och vår svenska Jenny Lind. En klänning kunde kosta över 2000 franc – i en tid då genomsnittslönen låg på 100 franc i månaden. Idag börjar priserna runt 100 000 kronor och kan gå upp till flera miljoner, the sky is the limit när stjärnorna vill glänsa! 

From Rags to Riches 

För Worth själv var resan makalös. När han kom till Paris som 21-åring hade han 5 pund på fickan – tolv år senare drev han ett eget modehus. Företaget hade han öppnat med en svensk, sidenhandlaren och konstnären Otto Bobergh. Han blev så rik på kuppen att han kunde köpa ett helt hyreshus i centrala Stockholm (Drottninggatan 55) och en ståtlig herrgård i Danderyd. Här höll han ofta överdådiga tillställningar med sin vän, kung Karl XV, som hedersgäst. 

Haute couture blir en thing 

Så småningom blev haute couture ett slags trademark för franskt mode. 1868 grundades en förening med syftet att lyfta fram begåvade designers och göra reklam för franskt mode – men också reglera avtal, skatter och handel. Föreningen är utsedd av den franska regeringen och ska granska vad som får kallas haute couture. Kraven är extremt höga, både för sömnad och kreativitet. På 1970-talet startade föreningen, ”Fédération française de la couture”, även en designskola där jättar som Karl Lagerfeld, Valentino och Yves-Saint Laurent studerat.  

Höga krav på högsta modet 

Sedan 1973 organiserar föreningen Haute Couture Fashion Week två gånger om året. För att få vara med krävs bland annat att man har en ateljé med minst 15 anställda och att man skapar originella handgjorda kläder åt privata klienter som kommer på minst två provningar. 

Varje år måste modehuset också presentera minst 70 helt nya looker fördelat på två visningar. Kvaliteten måste vara top notch: det tar mellan 150 och 1000 timmar att skapa ett plagg – ibland mer. 

Det krävs också skickliga hantverkare. Idag är runt 2200 sömmerskor och sömmare i världen tillräckligt kvalificerade för att få jobba med haute couture.  

Legendariska looks 

Det finns bara 16 franska modehus som står på haute couture listan. Dior och Chanel är bland de äldsta och Jean-Paul Gaultier en av de yngsta. Därtill finns det ytterligare sju utländska, bland annat Armani, Valentino, Versace och Fendi.  

Husen konkurrerar om runt 4000 klienter i hela världen, som alla förväntar sig fenomenal service och excellent kvalitet. Några av de mest kända klienterna, eller ”vandrande plånböckerna” som de kallas när de dyker upp på visningar, är drottning Rania av Jordanien, Celine Dion och modellen Elena Perminova. Andra kändisar som synts i haute couture är: 

Jennifer Lawrence i en vit Dior-klänning vid Oscarsgalan 2013.

Rihanna i en stor, skir klänning av Giambattista Valli vid amerikanska Grammisgalan 2015.

Beyoncé i en genomskinlig guldkreation av Givenchy vid Met galan 2015.

Lady Gaga i en rosa dröm av Valentino vid Venedigs filmfestival 2018.

Kylie Jenner i en byx-outfit av Balmain vid amerikanska Grammisgalan 2019.

Den ultimata showen 

De berömda haute couture-visningarna går inte enbart ut på att sälja kläder utan också att leverera en rejäl show. Det är faktiskt inte ovanligt att modehusen går back – självaste Versace var tvungen att ta en paus från visningarna. 

Diors kollektion ”New Look”, som 1947 i princip räddade hela franska modeindustrin efter andra världskriget, hör till de mest legendariska visningarna. 

I modern tid är Versaces 1999-2000-visning närmast kultförklarad, främst för att flera av de största modellerna – Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista – medverkade, mimandes till George Michaels låt ”Freedom”. Et voilá! Supermodellen var född!  

Ett annat oförglömligt fashion moment var Karl Lagerfelds och Fendis visning 2016, där modeller som Kendall Jenner och Bella Hadid gick på vattnet i Roms Fontana de Trevi. 

Säga vad man vill om haute couture men fenomenet är absolument spectaculaire!  

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Pepparkakans resa från medeltida medicin till julens must have.

Från Julmys till Julrys: Krampus kraschar julefriden?

Gamestop-Storyn: En Finansiell David och Goliat för den digitala tidsåldern

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now