Magisk mångmiljardmaskin – tacka tonåringarna
Finniga ynglingar fastklistrade framför skärmar i mörkret, med energidryck i ena handen och den andra placerad på ett självlysande tangentbord. Stereotypen känner du väl igen. Men, tonårshobbyn e-sport har omvandlats till en växande mångmiljardindustri – och en av de mest lukrativa marknaderna. Hur hamnade vi här?
Hört talas om “f0rest”? Inte? Då är du långt ifrån ensam, men kanske har du då också missat Sveriges starka position på den snabbt framväxande marknaden e-sport. Patrik “f0rest” Lindberg anses vara världens bästa Counter Strike-spelare genom tiderna. Han är bara en i raden av onlinespelande svenskar som lyser upp den internationella e-sportshimlen – där en hel del pengar finns att hämta. Men vad är det för sport egentligen? Låt oss kort backa bandet.
Kämpar du med att få plats med din laptop inte plats i väskan? Well, let’s put that in perspective…
De första datorerna byggdes under andra världskriget med målet att hjälpa allierade knäcka koder och utföra militära beräkningar. Datorerna var enorma. ENIAC, exempelvis, vägde 30 ton och var över 500 kvadratmeter stor!
Jättemaskinerna var inte ideala för dataspel – men efter kriget började det röra på sig. Ny teknik gjorde det möjligt att programmera datorer till att utföra uppgifter. Det väckte intresse hos flera IT-företag, som insåg att här fanns pengar att tjäna. Datorer började nu användas av statliga organisationer, universitet och stora företag.
Första kommersiella dataspelen lanseras
På 50-talet började dataspel, med fokus på forskning och utbildning, demonstreras på utställningar runt om i världen. Bland de första kan “Bertie the Brain” från 1950, “Nim” från 1951 och “Mouse in the Maze” från 1959 nämnas.
På 60-talet började spelen utvecklas långt utanför salarna på forskningsinstitut – nämligen av nyfikna dataingenjörer själva. Maskinerna minskade nu i storlek. “Spacewar!” från 1969 är det första kända dataspelet som kopierades till flera så kallade “PDP-1 minidatorer”. Modellen vägde “bara” 730 kilo och är en av de första som påminner om dagens stationära datorer.
Den kommersiella spelindustrins födsel dröjde dock till 70-talet, när Atari lanserade “Pong”. Allt fler spelföretag började slåss om marknaden, vilket ledde till tv-spelskraschen 1983. Men, kraschen var begränsad till just tv-spel – intresset för dataspel bara växte och växte. Från mitten av 80-talet släpptes en våg av billiga persondatorer samtidigt som Nintendo Entertainment System lanserades. Industrin blomstrade som aldrig förr!
Uppfinningen som förändrade allt
Tekniska framsteg med bättre hårdvara och grafikkvalitet och, framförallt, internets omvälvande genombrott på 90-talet, gjorde dataspel tillgängligt för massorna. I början betraktades de med skepsis av media och äldre generationer, men de blev snabbt populära bland unga. I takt med att de yngre blev vuxna blev spelandet allt mer accepterat. Fler insåg att det handlade om mer än slapp underhållning – med spelen kom även övning i samarbete och social kompetens.
När den gamla sprakande uppringningen via modem (ni 80-talister kan nog än idag höra ljudet i huvudet) togs över av fast internetuppkoppling i början av 2000-talet blev det en game changer. Nu kunde man obehindrat knyta band till människor från hela världen – vilket gav e-sporten en rejäl skjuts och en betydligt fetare arena.
Fascinerade fiktion – framtiden är redan här
Onlinespel är nu en så stor sport att den är på väg att bli en av de mest lukrativa marknaderna. Kändisar och stora varumärken ingår partnerskap eller gör enorma investeringar medan duktiga spelare kan bli rika och berömda på samma sätt som fotbollsstjärnor. Att vinna en e-sportsturnering kan också göra dig till miljonär! Vinnaren av Call of Duty League Championship 2020 kammade exempelvis hem 1,5 miljoner dollar.
Sedan 1998 har antalet professionella spelare ökat med 43 procent i snitt per år. YouTube och Twitch förklarar till stor del e-sportens frammarsch. På Twitch kan vilken spelare som helst direksända sitt spelande inför publik. Community-medlemmar kan följa sina favoritspelare och samtidigt snappa upp tricks för att förbättra sitt eget spelande. E-sportens framtid ter sig ljus.
Fortfarande förbryllad över fenomenets popularitet? Testa själv! Att förlora sig i fiktiva världar gör vi varje dag i allt från oändliga säsonger på Netflix till doomscrollande på TikTok och Instagram. Varför inte prova en timme i onlinespelens universum? Vem vet, kanske blir du inte bara glad utan rik på kuppen.