FIRE-rörelsen – ekonomisk frihet vid 40

FIRE-rörelsen – ekonomisk frihet vid 40

Den amerikanska FIRE-rörelsen utlovar tidig pension och har nu fått stor spridning i Sverige. Många drömmer om att liksom anhängarna säga tack och hej till ekorrhjulet – men till vilket pris?

FIRE-rörelsen – ensam livsresa eller gemensamma mål?

När konceptet lanserades under 90-talet var målet att få folk att leva enklare och slippa ’workin 9 to 5 – what a way to make a livin’. Rörelsen inspirerar anhängarna att jobba och spara inför framtiden vilket kan verka toppen.

2021 sitter dock en medlem i FIRE, som står för “Financial Independence and Retire Early”, och berättar för SVT Nyheter att hon inte ens unnade sig en kopp kaffe under sin tid som adept. När hon åt ute med vänner räknade hon varenda krona. De som inte förstod hennes stora livsmål slutade umgås med henne, eftersom de uppfattade henne som snål.

Meningarna är delade om rörelsen – låt oss break it down for ya.

CUT

Så blir du en FIRE och når ekonomisk frihet runt 40

40-årsåldern är en magisk siffra för många i FIRE, men så är det också en relativt ung rörelse när det kommer till medlemmarnas ålder.

Grundfilosofin är att tid är viktigare än pengar och eftersom tid ÄR pengar blir det logiskt att lägga fokus på att hitta det som verkligen ger mening i livet. So far, so good. Tid till att göra det man älskar är det som FIRE-anhängare strävar efter att få så mycket som möjligt av. För att komma dit behöver man anamma den sparsammas livsstil, vi snackar Ingvar Kamprad-nivå på utgifter.

FIRE har några ledord för att nå hela vägen fram:

  • Spendera mindre
  • Tjäna mer
  • Investera

Vem som helst med ett jobb och en fast inkomst kan bli ekonomiskt oberoende enligt FIRE. Problemet som Bublication ser är dock att det blir för mycket fokus på att spendera mindre – istället för att bygga sitt kapital.

Spendera mindre är enligt FIRE en nyckel

Snålhet och FIRE är inte synonyma, rörelsen slår däremot ett slag för mer medveten konsumtion. Behöver du verkligen ett par jeans till? Är det nödvändigt att köpa takeaway i kväll igen? Frågan om kaffen kan vi hålla med om – kaffen kan faktiskt bli ett utmärkt sparkapital om du skippar den varje dag och lägger in pengarna på börsen istället.

Exakt när du kan bli ekonomiskt oberoende är individuellt, men ju mindre du gör av med varje månad desto snabbare blir du fri. Det gäller i dubbel bemärkelse. Dels sparar du mer pengar, dels får du en mer hållbar livsstil. På många sätt är det bra att öva på att leva på mindre tillgångar. Problemen med FIRE verkar dock uppstå när anhängare blir så fokuserade på att konsumera mindre att de avsäger sig allt utom det absolut essentiella. Det gör att man skippar saker som gör livet värt att leva, som till exempel en resa med vännerna. För när allt kommer omkring… När vi sitter där på hemmet, vad är då livet om inte våra minnen?

Tjäna mer pengar och dryga ut på kontot

Till slut når man en gräns för hur mycket man kan dra ner på. För att bli ekonomiskt fri inom en relativt snar framtid måste man därför hitta andra sätt att dryga ut saldot på bankkontot.

Kan du tjäna mer genom ditt befintliga jobb? Kan du få extrapass? Kan du hitta ett on-top jobb? Ibland kan det vara lättare att peppa sig till att jobba mer om man byter arbetsmiljö.

Är du på jakt efter ett utmanande men bekvämt extraknäck kan du alltid ta en titt online. Inom kreativa näringar finns nästan hur många lediga gig som helst, även inom kundsupport och administration finns en hel del digitala extrajobb för den som tycker det är skönt att slippa lämna hemmet för att arbeta.

Det absolut bästa är dock att få mycket betalt för det du redan gör. Försök löneförhandla dig till högre intäkter, eller byt jobb frekvent för att löneklättra snabbare. Att det är en bra strategi är vi på Bublication dock inte heelt övertygade om, i den rådande jobbhoppar-kulturen missar många anställda de förmåner som lojalitet till en arbetsgivare kan ge – förutsatt att man har rätt arbetsgivare. Våga ta en dialog med din chef och fråga vad det finns för långsiktiga möjligheter innan du bestämmer dig för att jump ship.

Investera pengar du drar in och se sparandet växa

Målet med att spendera mindre och tjäna mer är att få ett större investeringsbelopp. Att investera pengar är en av grundpelarna i FIRE-rörelsen och som anhängare kommer du sannolikt lägga en hel del tid på att lära dig mer om börsen. Här är vi eniga, att låta dina pengar arbeta åt dig är det smartaste du kan göra.

Inom FIRE pratar man om 4-procent-regeln – du ska årligen kunna leva på 4 procent av ditt sparkapital, utan att det tar slut. Når hit är du i stort sett ekonomiskt fri.

Sätter du pengarna  på ett vanligt sparkonto kommer du sällan långt, räntan är så låg just nu att sparandet äts upp. Av den anledningen har indexfonder ganska hög status inom FIRE-rörelsen. Få sparare slår trots allt börsindex och det är i sig ett vettigt skäl att satsa på just indexfonder.

Vilken kritik riktas mot FIRE-rörelsens livsstil?

För många inom FIRE är en pension runt 40 inte nödvändigtvis slutmålet. Det är snarare en fråga om att kunna styra sin egen tid och känna att man har råd att tillägna sig passionen i livet. Det kan vara svårt att gå från att leva så målorienterat till att plötsligt inte ha något mål alls. Många unga människor som lyckats bli ekonomiskt oberoende har vittnat om att de tappat sugen på det mesta.

Så, det är viktigt att ha meningsfulla sysslor att fylla dagarna med och gärna tydliga mål utöver det. Samtidigt kan man fråga sig, om ekonomisk frihet är slutmålet – varför inte börja leva lite mer oberoende redan nu? Ett alternativ till FIRE är att skära ner på kostnaderna så att man har råd att fånga dagen bums.

FIRE-anhängarna är inte sällan ganska bemedlade. Vanligen är de personer mitt i karriären, med välbetalda jobb som möjliggör såväl seriöst sparande som ett schysst leverne här och nu. Men i stället för att bränna pengarna på kortsiktiga kickar planerar de långsiktigt. På sätt och vis är det en dyr livsstil. Skeptiker kan ha rätt i att livsstilen fordrar en bra inkomst – samt att man faktiskt kan bli överkörd av en buss imorgon.

De flesta kan dock ha nytta av FIRE-rörelsens långsiktiga ekonomiska tänkande. Vare sig du vill nå oberoende eller spara ihop en buffert är det inte så dumt att spendera mindre, tjäna mer och investera. Prova och se vart det för dig!

Om man har ett jobb som gör en glad kan man faktiskt också vara fri även när man jobbar. Vi promotar ett sunt långsiktigt och ekonomiskt tänkande  – men ibland behöver man också ”spend money to make money”.

Ekonomisk frihet nås inte gratis, det krävs att man säger nej till mycket i tillvaron. Men kanske är du själv en FIRE-anhängare – och kan vittna om den gemenskap som finns mellan dem som vill samma sak i livet?

Lästips om att spara pengar och att bli ekonomiskt fri

Är du mer nyfiken på FIRE kan du läsa mer om den på deras officiella webbplats. Även SVT har lyft temat på sistone, spana exempelvis in Ekonomibyrån-avsnittet ”Fri vid 40”.

En hel del böcker om att fly ekorrhjulet och leva mer obundet ges också ut nu. Åsa Axelssons Jag lämnar ekorrhjulet och Oskar Lindbergs Ut ur ekorrhjulet innehåller mängder av tips på hur man kan frigöra pengar och tid.

För ännu mer konkreta spartips finns Avanzas Aktieskola, Ola Lauritzsons 3 steg till ekonomiskt oberoende och Natalie Erikssons Kvinnorna som äger börsen.

Om du hellre lyssnar på poddar finns Rika tillsammans med Jan och Caroline Bolmesson, The Tim Ferriss Show med Tim Ferriss – skaparen av 4 timmars arbetsvecka – samt Smarta pengar med Di.se.

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
Well-yes

Gut brain – så funkar din andra hjärna

Well-yes

Morötter – ett hemligt krigsvapen

Well-yes

Fillers för permanent glow?

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om myterna ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt att...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now