Så skapar du en enhörning

Så skapar du en enhörning

Vem vill inte bli en sagolik enhörning? Förutom ett mytologiskt djur är unicorns även benämningen på företag som värderats till minst en miljard dollar. Bublication förklarar vad som utmärker dem – och hur ditt företag går från idé till “category king”!

Vilka företag blir unicorns?

Varje år gör CB Insights och Fast Company en lista över startups som spås bli nästa unicorns, och genom den kan man se en del mönster. Föga förvånande dominerar tech-branschen – nio av tio sysslar med mjukvara. Särskilt lukrativa är företag som sysslar med verktyg inom “big data”, exempelvis distribuerade databaser. Teknik och finans är också en vinnande kombination. Är teknik inte din grej? Sjukvård är också en stor bransch.

Företagen har gemensamt att de hittat en stor och bred marknad. De riktiga jättarna bland startups utmärker sig inom nya nischer, där de sedan är relativt fria från konkurrens – de blir så kallade “category kings”. Tänk LinkedIn eller Snapchat.

CUT

Om det redan finns en marknad för din idé, utan någon dominerande aktör, är det också ett tillfälle att etablera sig som marknadens nya ledare. Helst bör du ha en fräsch vinkel, lägre kostnader eller någon annan fördel som gör att kunderna väljer just dig. Men, det ska ju inte bara vara en ny idé, utan en idé som faktiskt löser ett problem eller tillfredsställer ett behov som människor har. Kanske har du något på gång som kommande kunder inte visste att de behövde eller ville ha?

Egenskaper som värderas

Vad tittar egentligen CBS Insights och Fast Company på när de förutspår kommande unicorns? Jo, företagen får poäng enligt en modell bestående av fyra M: momentum, market, money, management.

Alltså: hur bra det går för företaget just nu, hur marknaden ser ut för branschen, hur företagets ekonomi ser ut och vem som driver företaget. Dessutom snappar de upp signaler som hur, och hur ofta, företaget omnämns i sociala och traditionella medier.

Vägen från startup till unicorn!

Först och främst, en reality check. Som namnet antyder: unicorns är ovanliga. Väldigt ovanliga! 2023 finns bara 554 stycken på hela jordklotet. Därmed inte sagt att ditt företag inte kan bli nästa – men chansen ligger på runt 0.00006%. Så, för att lyckas gäller det att ligga i och ha en vinnaridé! Tajming ska inte heller underskattas, liksom tålamod: i genomsnitt tar det sju år från uppstart till unicorn-status.

Så, låt säga att du identifierat ett problem och tagit fram en produkt eller tjänst som löser det. Din idé har en stor potentiell marknad. Vad blir nästa steg? Att sätta ihop ditt eget toppteam, förstås! Tillsammans kan ni förfina idén ytterligare och se till att produkten är kostnadseffektiv för företaget och lättillgänglig för kunderna.

Vem är kunden, förresten? Även om du är ute efter en bred marknad har kunden du vill nå ett behov, en anledning att använda just din produkt. Och för att se till att du prickar rätt gäller det att testa, testa och åter testa din tjänst eller vara, samla in feedback och revidera.

Pengar är en annan stor fråga. Förutom att själv investera är det en bra idé att leta investerare med djupare fickor som du kan pitcha till. Lucy Liu, vd för enhörningen Airwallex, rekommenderar att du visar potentiella investerare att du har stenkoll på din bransch och dina konkurrenter. Hon understryker också vikten av att se investerare som affärspartners – “du måste tänka som en investerare“ för att tilltala dem. Du kan också ta ett lån förstås, eller testa crowdfunding.

Tänk också på att spara pengar till marknadsföring. Det spelar ingen roll om du har världens bästa produkt om ingen vet om att den existerar. Här ska sociala medier inte underskattas, inte minst genom den reklam som nöjda kunder kan göra åt dig – helt gratis!

Sist men inte minst: nätverka. Att bygga ett stort kontaktnät är ovärderligt, både för att hitta investerare, kunder och affärspartners. “Invest in people, not in businesses”, som riskkapitalisterna säger. Lycka till!

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Blåkulla: Från mörk magi till Påskglädje

Påsk: En tid för genomblöta brudar och flygande klockor

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now