
Förlossningsdrinken – all you need to know!
Att Gwyneth steamar snippan och att Kim K. injicerar huden med sitt blod är vi ganska vana vid nuförtiden. Men att nu även dricka en champagne-cocktail för att få i gång sin förlossning måste vi ju fråga oss om det verkligen funkar? Frågan är om det är en galen hype eller faktiskt ligger något i det – och om det är förknippat med risker.
Helgon och hyenafett
Det har länge funnits olika traditionella metoder för att sätta igång och underlätta förlossningar. Under antiken finns det nedtecknat att man brukade låta höggravida kvinnor sätta sig över ett rykande fat med hyenafett eller örter för att starta förlossningen. Ibland försökte man också skaka kvinnan eller smörja in henne med oljor. I det medeltida England fanns det speciella förlossningsbälten som kvinnan fick bära, och vikingarna trodde att det hjälpte att sjunga trollformler. Än idag finns det speciella helgon som kvinnor ber till för att få en snabb och smärtfri förlossning; för katoliker är det St. Gerard och för ortodoxa Eleutherios, vars grekiska namn bokstavligen betyder “fri”.
Drinkens ursprung
Förutom skakande, ångande och böner har det alltid funnits speciella brygder som man trott ska kunna hjälpa. Ett av de äldsta bevarade recepten kommer från Tyskland och är ett slags te. En annan gammal favorit är den så kallade “Midwives’ Brew” som bland annat innehåller ricinolja och mandelsmör, vilket sägs mjuka upp livmoderhalsen och stimulera muskulaturen omkring den. Tanken är att de olika ingredienserna fyller funktioner som får igång hela förlossningsarbetet. Några exempel är:
- Kamomill – har en så kallad oxytoxisk verkan som stimulerar livmodern
- Jättenattljusolja – mjukar upp och öppnar livmoderhalsen
- Dadlar – stimulerar livmoderhalsens vidgande och ger välbehövd energi under förlossningen
- Svart silverax – får livmoderhalsen att vidgas
- Ricinolja – stimulerar livmodern och får livmoderhalsen att mogna. Kan samtidigt orsaka diarré och uttorkning, vilket kan få allvarliga konsekvenser under en förlossning.
Champagne – den nya trenden
Den senaste hypen inom förlossningsdrinkar kommer som vanligt från Hollywood och TikTok, där kända och okända kvinnor gått ut med sina egna erfarenheter. Den svenska influencern Alexandra Bring testade en förlossningsdrink inför sina följare på YouTube och programledaren Jessica Almenäs har också hakat på trenden. Receptet består av en blandning med champagne, ricinolja, aprikoskräm och mandelsmör och smakar apa. We know because we tried! Tanken bakom de olika ingredienserna är i all fall att de var och en stimulerar livmodern, livmoderhalsen och musklerna i området, vilket i sin tur framkallar förlossningen.
Men funkar det?
Det har inte gjorts särskilt många ingående studier i huruvida förlossningsdrinken verkligen fungerar. Några indicier finns däremot. Ricinolja tycks till exempel kunna hjälpa kvinnor som redan fött barn förut men kan också framkalla akut diarré. Att äta dadlar tycks öka mognaden av livmoderhalsen snabbare och höja smärtgränsen. Problemet med att visa sambandet mellan förlossningsdrinken och att få i gång födseln är också tidsaspekten. De som brukar dricka drycken är redan höggravida och har gått över tiden, så allt kan triggas i gång närsomhelst ändå. Bublication redaktionen har testat drinken vid två förlossningar och bebisen har varit ute 12 timmar senare, dock i kombination med hinnsvepning som gjorts hos en barnmorska. Så helt lätt är det alltså inte att bekräfta sambandet men nog kändes det som vi fick en skjuts!
Medicinska ingrepp och behandlingar
När en kvinna gått för långt över tiden eller av en annan anledning behöver sätta i gång förlossningsprocessen kan en läkare ta till andra väl beprövade metoder. De inkluderar att vidga livmoderhalsen med hjälp av en ballong, att ge kvinnan hormoner eller att separera fostersäcken från livmoderväggarna. Ingreppen är inte helt riskfria men är i vissa fall nödvändiga. I de allra flesta fallen tar kroppen hand om allting själv. Därför brukar många experter avråda kvinnor från att ta saken i egna händer, hur desperata de än är, även om förlossningsdrycken nu skulle fungera. Intressant är dock att man förr fick gå längre över tiden innan man började pusha på medicinskt, så helt riskfritt att gå över tiden är det inte heller, samtidigt som det tenderar att vara rejält påfrestande fysiskt för modern.
Gör det trevligt-metoden- ett alternativ
Peptidhormonet oxytocin förknippas av de flesta med välbefinnande, avstressande och bondande mellan människor. Det är också ett extremt viktigt ämne för att livmoderns muskler ska sätta i gång ordentligt under förlossningar. Namnet kommer från grekiskan och betyder till och med “snabb förlossning”. Vill du sätta i gång födelsearbetet kan det därför vara bra att höja oxytocinhalten i ditt blod och det gör du genom att göra trevliga saker som att kyssas med din älskade, ge dig själv en orgasm, gosa med din hund, äta en god måltid eller lyssna på lugn musik. Betydligt najsare än att dricka champagne och ricinolja, och definitivt helt riskfritt. Men skulle du mot förmodan vilja testa hittar du receptet här, hos Nina Campioni som är en av flera som går i god för att den faktiskt funkar!
