
Så här kommer du shoppa i framtiden
Dyk ner i en värld där teknologi och shopping smälter samman. Från obemannade butiker som vaknar till liv mitt i natten utan kassa till virtuella kläder - upptäck hur framtidens shopping kommer att se ut och kännas.
Obemannade butiker och kassalösa tekniker
Utvecklingen går mot att kunden servar sig själv alltmer i butiker. Förr i tiden fick man läsa upp sin inköpslista för butiksbiträdet som hämtade varorna; numera kan vi scanna våra varor själva.
På vissa håll är obemannade butiker redan verklighet! Oftast kan du besöka dessa närsomhelst på dygnet och får tillträde via en app. Snatteriförsök är meningslösa eftersom du identifierar dig via bank-ID vid inträdet (inte för att det hindrat folk från att försöka…). Och att kliva in i en helt folktom mataffär mitt i natten ger en svårslagen liminal space-känsla.
Är obemannade butiker framtiden? Nja, menar Rikard Ohlin som var ansvarig för öppnandet av den första obemannade ICA-butiken i Sillerud i slutet av 2020. Snarare tror han att fler butiker kommer bli en slags hybrid mellan traditionella och obemannade med lösningar som plockskåp och annat.
Bemannat eller ej; att slippa kön och kassan är väl drömmen både under mathandling och shoppingturer. Då kan kassalös teknik vara grejen. Redan nu låter Amazon sina kunder själva scanna sina varor med mobilen, som drar slutbeloppet när kunden lämnar butiken. Och Amazon planerar att sälja en liknande lösning, kallad “Just Walk Out technology by Amazon” till andra butiker.
Virtuella varor
Virtuella varor spås bli ännu större i framtiden. Förr var det mest spelnördar som betalade för snygga kläder och prylar åt sina spelkaraktärer, sedan uppkom fenomenet med virtuella kläder som ett sätt för influencers att uppdatera sin outfit med ett klick. I och med ökad digitalisering och löftet om ett Metaverse lär virtuella kläder (troligen i form av en NFT) och andra varor snart vara mainstream.
Testa produkter hemma i soffan
Så kallad augmented reality är inte bara bra för spel som Pokémon Go, utan kan också hjälpa oss när vi shoppar. Ikea är ett företag som redan nu använder AR-teknik så att användaren kan se hur deras möbler skulle se ut på plats i hemmet. Inget mer krånglande med tumstock eller besvikelser när färgen på fåtöljen visar sig skära mot vardagsrumstapeten, med andra ord.
AR används också hos en del optiker, och kanske kommer vi i framtiden inte bara prova glasögon utan även sådant som smink och kläder i virtuella provrum. Vill du testa? Bara klicka in på Ray-Bans hemsida.

På andra sidan kassa-apparaten
Hur ser framtidens shopping ut för handlarna, då? Där är ny teknik och kundpreferenser både något butiker behöver hålla koll på och anpassa sig efter, som i fallet med ICAs obemannade butiker, och något som kan hjälpa dem att sköta jobbet snabbare, smidigare och mer kostnadseffektivt.
Äktenskapet mellan fysiska butiker och e-handel är något som butiksbranschen tittar mycket på, enligt Carolin Solskär på Nordic Tech House, som i en intervju i AI-podden också påtalar att just AI kommer att spela en viktig roll i frågan.
En annan intressant tekniklösning är RFID, radiofrekvensidentifiering. Det innebär ett sätt att lagra digital data i en så kallad RFID-tagg, som kan vara helt osynlig. En sorts streckkod 2.0, kan man säga. Lexit, ett av de företag som jobbar med RFID-tekniker, menar att RFID kan automatisera, snabba på eller förenkla sådant som lagerkontroller, varumottagning, inventering och leveranser. Goda nyheter för dig som jobbar inom retail, alltså.
AI som butiksbiträde?
Artificiell intelligens är teknikbegreppet på allas läppar och givetvis kommer tekniken få stor betydelse för våra framtida shoppingupplevelser. Redan idag förekommer ju sådant som riktade annonser, eller att du får förslag på varor du kanske gillar när du nätshoppar. Detta är som du säkert vet baserat på algoritmer, och i framtiden lär de bli ännu mer träffsäkra när det gäller att pricka in just dina shoppingpreferenser (om du ej hamnar i en filterbubbla vill säga). Vi lär alltså slippa scrolla igenom sidor av kläder och prylar vi inte är intresserade av för att hitta guldkornen, men då gäller det också att hålla hårt i plånboken…
När vi e-shoppar, eller för all del handlar i en obemannad butik, är den personliga servicen en av de saker vi sätter värde på. Även där kan AI spela en viktig roll. Kundservice i form av chattbotar har blivit vanligare, men alla som interagerat med en vet att de har some way to go… I framtiden tar vi kanske hjälp av ett virtuellt, AI-baserat butiksbiträde som kan hjälpa oss rätt, och dessutom ha koll på våra individuella preferenser för att ge oss en ”personlig” service. Long live the future!