
Gen Z, Gen Y, boomers – what?
Från lata millennials till "ok, boomer". Vad betyder egentligen generationsbegreppen? Och varför slänger sig marknadsförare ofta med dessa termer?
First thing’s first: en generation definieras som personer födda inom samma period på mellan 15 och 20 år. Tanken är att de som tillhör samma generation påverkas på liknande sätt eftersom de upplevt samma händelser och förändringar i världen. Idag talas det om åtta namngivna generationer i väst, från Lost Generation till dagens Generation Alpha.
Lost, Greatest och Silent
Den första namngivna generationen kallades Lost Generation. De föddes i slutet på 1800-talet och blev “lost” på grund av stora samhällsförändringar och första världskriget.
Greatest Generation föddes i början av 1900-talet fram till ungefär 1927. Namnet kommer från en bok med samma namn från 1998, som beskrev de amerikaner som författaren menade hade kämpat i andra världskriget för vad som var rätt – inte för ära och berömmelse.

Silent Generation föddes mellan 1928 och 1945, och fick sitt namn av Time Magazine redan 1951. Deras barndom präglades av 30-talets ekonomiska krasch och andra världskriget. Generellt anses de vara tystlåtna och hårt arbetande. Passande nog är det också den minst välkända generationen.
Baby Boomers
Efter andra världskriget ökade barnafödandet rejält i väst. Barnen som föddes från 1946 fram till 1964 – när p-pillret kom – kallas Baby Boomers eller boomers. Uppväxten präglades av kalla kriget, feminismens frammarsch, aids-krisen och mycket annat. På senare tid har boomers beskyllts för allt från klimatkrisen till ekonomiska ”bubblor” som orsakat finanskriser. De anses av många också själva beskylla yngre generationer för lite allt möjligt.

Generation X
Liksom Silent Generation är Generation X något bortglömd. Den kallas ibland “mellanbarnsgenerationen”, alltså mellan boomers och millennials. Gen X:are är födda mellan ungefär 1965 och 1980. De anses ha blivit självständiga vid låg ålder och ha en cynisk världsbild.
Millennials/Gen Y
Millennials/Generation Y föddes mellan 1981 och 1996. Under sin relativt korta livstid har de hunnit vara med om flera ekonomiska kriser samt beskyllts för att ödelägga diverse industrier och inte vilja jobba (läs: uppfattas som lata). Det var den första generationen som växte upp med internet och mobiltelefoner.

Generation Z
Generation Z/zoomers föddes mellan slutet på 90-talet till början av 00-talet. Gen Z är nu de största trendsättarna och även den grupp som företag oftast riktar sig mot. Zoomers har sedan unga år varit bekanta med internet, sociala medier och smartphones – men också klimatångest.
Generation Alpha
Eftersom denna generation anses fortsätta fram till 2024 är den sista Gen A:aren ännu inte född! Detta är den första generationen som helt tillhör 2000-talet – och som i princip fått i sig datateknik via bröstmjölken.

Bråk över gränser
Under 2010 och några år framåt blossade en internetfejd upp mellan boomers och millennials. Artiklar skrevs bland annat om Gen Y:s oförmåga att spendera pengar – i alla fall på annat än avokadomackor.
Det blev dock snabbt tydligt att “millennials” syftade på unga generellt, medan responsen “ok, boomer” kom att användas mot i princip alla över trettio. Egentligen ligger alltså konflikten mellan äldre och yngre i allmänhet – en konflikt som går tillbaka till Sokrates tid.
Generationsbegreppen är användbara för att se förändringar och trender på många sätt. Bråk över gränserna verkar dessvärre ofrånkomligt, oavsett vad generationerna kallas.
Ka-ching! (För företagen)
Generationen som identitetsmarkör har fått ett rejält lyft de senaste åren. Ofta förknippas viljan att tillhöra en grupp med ungdomar, men undersökningar visar att det främst är boomers som identifierar sig med sin generationskategori, tätt följda av Gen X.
Detta är förstås guld för marknadsförare, som älskar trendiga begrepp och väldefinierade grupper att sälla sig – och sälja – till. Företag vill visa att de hänger med och ett modernt språk är ett sätt, om än med blandat resultat. Generellt tjänar dock företag på väldefinierade generationer, samma marknadsföring som tilltalar Gen Z kan flyga helt över huvudet på Baby Boomers.
Gen Z:are föredrar kommunikation via sociala medier medan äldre generationer föredrar mail. Och medan 29 procent av Gen Z är intresserade av marknadsföring via influencers är motsvarande siffra för boomers bara 4 procent.