Glittermysterium gäckar internet
Allt som glittrar är inte guld. Men att glitter glittrar kan vi vara överens om. Vi kan också vara överens om att glitter inte precis är världens enklaste att bli av med. Månader efter Pridefestival, skogsrave eller nyårsafton dyker det upp. Små små påminnelser om en festligare tid. Och precis lika svårt som det är att få bort är det att reda ut det stora “glittermysteriet” – som gäckar journalister, konspirationsteoretiker och nyfikna från hela världen.
Vad ÄR glitter? Varför verkar det omöjligt att ta reda på vad det egentligen används till och vem som beställt det?
Den första frågan kan vi enkelt reda ut. Glitter är små partiklar i olika färger och former som reflekterar ljus – det är det som gör att det glittrar. Mikropartiklarna tillverkas oftast av plast eller metall som aluminium, vilket inte precis gör glitter till miljöns bästa vän. Forskare menar att glitter borde förbjudas eftersom det kan frigöra hormonstörande kemikalier när det bryts ner i våra kroppar. Och in i våra kroppar kommer det, genom exempelvis smink och glitterspray!
Men den stora frågan i glittermysteriet handlar om något annat. Inte vad glitter är, inte om det kan vara för mycket glitter på en nyårsfest eller om du ska köpa den där glittriga sheet masken. Frågan är varför det är omöjligt att ta reda på vem som är världens största köpare av den glimrande magin?
Allt började med ett reportage. New York Times gjorde en fördjupande feature om glitter och i artikeln dök ett mysterium upp – som skulle ta internet med storm.
Journalisten Caity Weaver söker efter information om glitter och hon gör det, föga förvånande, hos en av världens största glittertillverkare, Glitterex. Men under intervjun utspelar sig något mycket märkligt efter frågan om vem som är deras största kund.
Glitterex: Det kan jag absolut inte berätta.
Weaver: Men du vet vem det är?
Glitterex: Herregud, ja, och du skulle aldrig lista ut det. Vi lämnar det där.
Weaver: Men varför kan du inte berätta det för mig?
Glitterex: För att köparen inte vill att någon ska veta att det är glitter.
Weaver: Om jag tittade på det, skulle jag se att det var glitter?
Glitterex: Nej, inte precis.
Weaver: Skulle jag kunna se att det glittrar?
Glitterex: Åh, du skulle absolut se någonting. Men nej, jag kan inte.
Meningsutbytet kickade igång starten på en Reddit-tråd som har kommit att kallas för “the Endless Thread”, som i sin tur ledde till en podcast med samma namn. För internets alla nyfikna kunde inte släppa det. Vem köper egentligen allt glitter – och vad används det till?
Förslagen var många, nej: de var oändliga. Och frustrationen likaså.
Smycken? Kakel? Nagellack? Bilindustrin? Artisten Cher? Matindustrin? NASA? Vapentillverkare? Kläder? Tandkräm? Armén och dess oupptäckbara flygplan? Mynt? Elon Musk? Datorindustrin? UFO:n? McNuggets?!
Fantasin var det inget fel på. Många är användarna som lagt i princip oändligt med tid på att försöka få fram det rätta svaret.
Tills den där dagen med stort D. Dagen för något år sedan då mysteriet kan ha fått sin lösning på självaste Reddit där allt började – och nu helt plötsligt stannade av.
Båtfärg. Båtfärg innehåller glitter.
Inte aliens, inte NASA och inte Elon Musk. Båtfärg! Inte alls orimligt om man tänker tillbaka på de båtar man sett glittra på havet en solig sommardag.
Men stämmer det? Mycket möjligt.
Är allt som glittrar guld? Nej.
Har all båtfärg glitter i sig? Kanske.
The Endless Thread continues…
& vill du dyka ännu djupare ned i glitterets förtrollande värld så har du väl inte missat podden:
Diamonds are… ja, du vet hur det slutar men varför är vi egentligen så besatta av glitter? Hint: det handlar om liv eller död och du får svaret i veckans podd. Vi utforskar också vad familjen Swarovski har för mörk hemlighet och varför glitterbombar den amerikanska armén?