Glow eller svett- varför skäms vi?

Glow eller svett- varför skäms vi?

En av de vanligaste frågorna som sportklädestillverkare får är om svett syns på deras kläder. Samtidigt gör en av våra största influencers en grej av att hon inte kan svettas utan bara får ett vackert glow – passande nog från sitt eget serum. Varför är vi kvinnor så anti-svett när det egentligen är en bra grej? Nu slår Röhnisch ett slag för den kvinnliga svetten och Bublication har fått en pratstund med deras ambassadör Kajsa Schuterman.

Huruvida en stor del av befolkningen plötsligt drabbats av Fabry’s sjukdom och medicinskt inte kan svettas, eller om botox är boven i dramat, ger vi oss inte in på i närmare detalj. En sak är tydlig: det finns något skamfyllt i att vara kvinna och svettas. Synd på något som är så bra för oss!

Kan det kanske ha att göra med att män generellt svettas 40% mer än kvinnor, trots att vi har fler svettkörtlar? Är det därför en man med en dyblöt t-shirt på gymmet kan vara lite het? Dessutom syns ju inte hans crotch-svett, på grund av lösa shorts. En kvinna med en svettig ho-ha anses av många som inte lika hot – tyvärr.

Utöver att svett kyler ned oss har den en rad andra fördelar. Svett innehåller en antibiotisk peptid som hämmar bakterietillväxt på huden och kan till och med hjälpa till att motverka vissa infektioner. Dessutom svettas vi ut toxiner och ger kroppens reningsverk (lymfsystemet) en rejäl boost. What’s not to love?

Precis det har Röhnisch tagit fasta på med sin nya kollektion – där de oretuscherat visar hur det faktiskt ser ut och slår ett slag för att svett är något att vara stolt över.

Det verkar finnas en inbyggd skam i oss kvinnor för att visa svett även när vi tränar, särskilt på vissa delar av kroppen. Detta medan de flesta kvinnor vi är i kontakt med har upplevelsen att män gärna visar upp sitt svett på gymmet och till och med väljer produkter som framhäver det som ett tecken på prestation.

säger Jeanna Giray, Design & Creative Director på Röhnisch.

Ju oftare vi svettas, desto bättre blir kroppen på att kicka igång systemet så du snabbare kommer igång med den läkande rensningen. Alla anledningar alltså att börja träna!

Behöver du lite hjälp på traven? Profilen Kajsa Schuterman ger sina svettigaste tips!

1. Vad är dina bästa träningsformer eller övningar för att få igång ett ordentligt svettande? 

Jag gillar variation och utmaningar och tycker allra mest om högintensiva pass där man mixar styrka och kondition. Men man måste vara i rätt mindset för det. Har jag en dag då jag känner att jag behöver ett lugnare tempo brukar det bli en skön löprunda ute i naturen. 

2. Vad motiverar dig till att träna, och hur känner du efter ett riktigt bra pass? 

Att man får rotera sin energi! Jag brukar inte meditera, men jag kan tänka mig att det har lite samma effekt. Jag kommer alltid ut från ett pass med bättre sinnesstämning än när jag kom dit och det i sig motiverar mig jättemycket. 

3. Hur skulle du peppa andra till att komma igång med träningen som är obekväma med hur de ser ut när de tränar och drar sig för det?

Att ha fina och bekväma träningskläder man trivs i är en bra början och kan motivera, så att man känner sig välutrustad inför det man ska göra. Sedan tror jag man måste fråga sig varför man drar sig för att träna. Och sedan därifrån, hitta en träningsform som man verkligen tycker är kul. För det är oftast det som också blir av. Det handlar inte om att man ska vara “stark” och “bäst” på passet jämfört med alla andra utan man är där för sin egen skull. Jag hörde någon säga i en podd “Wellness isn’t wellness if it makes you feel horrible” vilket är så sant. Så hitta något som får dig att må bra, vare sig det är dans, yoga eller tunga lyft, och gör det. 

4. Kan du känna av att det finns ett stigma för hur kvinnor ”förväntas” se ut även när de tränar?

Ja, helt klart. Idag porträtteras kvinnor exempelvis i reklam för träningskläder nästan oftare i sammanhang där man inte tränar alls än när man gör det. I perfekt makeup och tillrättalagt hår. Det är klart att man mer eller mindre blir påverkad av sådant som vi undermedvetet lägger till ”normen”. Så kanske jag ser ut ungefär två minuter in på ett pass. Därför kändes det väldigt kul att få vara med i Röhnisch kampanj där jag under plåtningen fick träna på riktigt och man lade stor vikt på att ta bort stigmat om t.ex hur mycket man svettas under ett pass. 

Sugen på nya träningskläder? Du hittar hela kollektion HÄR

Faktaruta: Hur funkar svett?

Människan är en av få arter som svettas och forskare tror att förmågan utvecklades när vi smög ut från under trädens svala kronor till präriens stäpper och gräsmarker. Vi har alltså svettas längre än vi haft en big brain!

Svett är för det mesta bara vatten och salt som utsöndras av miljontals körtlar i din hud. Körtlarna är i princip lindade öglor som hjälper till att flytta en del av vätskan som skvalpar runt i utrymmena mellan dina celler, ben och organ upp och ut genom kroppens yta.

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
Well-yes

Gut brain – så funkar din andra hjärna

Well-yes

Morötter – ett hemligt krigsvapen

Well-yes

Fillers för permanent glow?

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om myterna ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt att...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now