
Guldblod? Här är senaste Hollywoodhajpen
Vissa svimmar vid blotta tanken på det, andra är djupt fascinerade. Japp, nu blir det bloody as hell. Många vet inte vilken blodgrupp man har, men denna detalj kan påverka din hälsa – och till och med din personlighet, om man ska tro senaste Hollywoodhajpen från Japan. Välkommen till Bublications blodskola!
First things first: Vad är en blodgrupp?
Blod som har samma beståndsdelar. Precis som juice: den görs av frukt och grönsaker men beroende på innehållet har den många olika smaker. I blod finns det vita och röda blodkroppar, sackarider, plasma och antigener (som kan liknas vid små soldater, ständigt beredda att attackera potentiella fiender). De vanligaste blodgrupperna kallas A, B, AB och O – men det finns också 350 subkategorier varav vissa är extremt ovanliga. Guldblod?
Guldblod, låter som en bra grej va?
Den ovanligaste blodgruppen kallas Golden Blood – gyllene blod. Det var en kvinna från Australiens ursprungsbefolkning aboriginerna som först identifierades med guldblod så sent som 1961. Sedan dess har ett fyrtiotal individer över hela jordklotet identifierats med samma typ. Den här blodgruppen anses “farlig” eftersom den är extremt svår att få tag på, om en guldblodad person exempelvis skulle behöva opereras. Men lika farlig som den är för den enskilda som har guldblod så är den värd sin vikt i guld för andra med sällsynta blodgrupper inom det så kallade Rh-spektrat eftersom guldblod fungerar för dom att ta emot.
Din blodgrupp och din personlighet
I vissa kulturer tror man att olika blodgrupper ger olika personlighetstyper. I Japan har man till och med ett namn för det – Ketsuegi-gata – en teori som utvecklades av en japansk professor för hundra år sedan. Tanken är att en människas blodgrupp leder till personlighetsdrag som kreativitet och envishet (A), empati (B) eller uthållighet och egoism (O). Enligt teorin gör det också att olika blodgrupper passar ihop mer eller mindre bra. Det här ligger dock i pseudo-vetenskapens sfär, som stjärntecken och auror, och är långt ifrån vetenskapligt belagt. Inte undra på att klassificeringen blivit poppis i Hollywood på senare år!
Varför har vi olika?
Egentligen finns det inget svar på varför människan utvecklat så många olika blodgrupper. En teori är att olika sjukdomar påverkat blodets uppbyggnad genom att skada cellerna. Hypotesen stärks av att vissa blodgrupper är mer eller mindre mottagliga för infektion. Under pandemin upptäckte forskare att personer med blodgrupp A tycktes infekteras lättare och bli mer allvarligt sjuka än dem som hade blodgrupp O. Det har dock inte fastställts ännu – men det finns andra hälsotillstånd som kopplas till blodgrupper. Människor med blodgrupp O är mindre benägna till att få blodproppar än A och B, men löper högre risk för magsår. Myggor sägs också föredra att bita människor med O.
Mer motstånd vid Medelhavet
En annan hypotes till varför människor utvecklat olika blodgrupper är den miljö de lever i. Vid sydligare breddgrader, där malaria varit mycket vanligare, har blodgruppen O inneburit ett bättre skydd och kanske därför blivit mer dominerande där än i norra Europa. Personer från länder som Italien, Grekland och Turkiet har också en gen som ökar risken för en ovanlig sorts anemi – som malaria inte biter på lika mycket. Ett typiskt exempel på hur evolutionen fungerar och att det ofta finns både bra och dåliga sidor av allt!
Spelar roll
Människan upptäckte tidigt hur viktigt blodet är för överlevnad och genom historiens lopp har det gjorts många försök att överföra blod från en individ till en annan. Det dröjde dock till 1800-talet innan läkare förstod att alla inte kan donera till alla, eftersom olika blodgrupper antingen reagerar väl eller dåligt när de kommer i kontakt med varandra. En person som har antigener av typ A kan inte få blod från en person med typ B, eftersom den personens antikroppar kommer att angripa och förstöra person A:s blodkroppar och vice versa. En person med blodgrupp O kan donera till alla eftersom de inte ha några antigener. Däremot kan O-gruppen själva endast ta emot blod från personer med samma blodgrupp.
Viktigt att veta I en krissituation kan du ta emot eller donera blod snabbt som attan, om du har koll på din blodgrupp. Det lättaste är att göra ett blodprov, antingen genom ett självtest från apoteket eller genom att gå till en vårdcentral. Ska du donera får du också reda på din blodgrupp. Att donera är bland det finaste du kan göra för dina medmänniskor: du kan göra skillnad på liv och död för andra precis som du själv en dag kan bli räddad – just för att det finns.