
Därför blir låten en hit – finns det ett magiskt recept?
Lagom till jul har de flesta av oss fått Freddy Kalas jullåt Hej ho på hjärnan men vad gör en låt till en hitlåt? Svaret har gäckat låtskrivare sedan urminnes tider. Det är en fråga som är enkel, eller helt omöjlig att besvara beroende på vilken typ av svar du är ute efter.
Vad är det som gör en låt till en hit?
Hur en hitlåt låter har såklart förändrats en hel del sedan radions barndom, det vill säga under 1920-talet då man först började med radiosändningar med musik. Att det är så beror på många saker. Inte minst har de tekniska förutsättningarna för att spela in musik förändrats enormt mycket, låtskrivare är i allmänhet också mer musikaliskt sofistikerade idag än vad de var då. För att bara nämna två skäl.
Men förändringen har egentligen i stor utsträckning bara skett på ytan. Skrapa lite på den och du upptäcker att en hitlåt idag på många sätt inte skiljer sig från en hitlåt som skrevs, säg, 1955.
Vanliga särdrag i hitlåtar:
- De är dynamiska – vanligtvis ökar låtens energi från början till slut.
- De bygger upp spänning och ger förlösning – Detta går att göra på olika sätt. Till exempel genom att lägga på eller ta bort instrument och sång.
- En refräng med högre tonhöjd än i versen, refrängen har också vanligtvis högre ljudvolym.
- Verserna ställer frågor – refrängen besvarar dem.
- Unika element – det kan vara ljudeffekter, effekter på sången (autotune t.ex.).
Trender ger upphov till kopior
Tycker du att alla låtar på hitlistan i din streamingtjänst, eller på radion, låter likadant? Det är för att de till viss del också ofta gör det. Det går trender i musik precis som i allt annat, och varje tid har sitt “sound”. I samma ögonblick som en ny unik låt slår igenom kan du räkna med att tusentals låtskrivare sätter sig för att försöka skriva en liknande låt.
Några exempel på sound som hörts lite varstans de senaste tio åren är “the millennial whoop” (en melodisk hook som förekommit i mängder av låtar. Bland andra Bad Romance av Lady Gaga, California Gurls av Katy Perry och Good Time av Carly Rae Japsen) och sång med autotune (framför allt inom R’n’B, hip hop och rap). Modern teknik har också öppnat upp för kraftfulla verktyg som ska göra det enklare att skriva hits.
Algoritmer ger upphov till nya sätt att skriva hitlåtar
Verktygen för att analysera hitlåtar har aldrig varit kraftfullare än idag. Förr var låtskrivare tvungna att göra detta “manuellt”, helt enkelt genom att lyssna på musik. Med datorernas hjälp går det att snabbt analysera alla låtar på streamingtjänsternas topplistor. Ta reda på vilka som är de vanligaste tonarterna, vilka tempon låtarna går i, vad deras texter handlar om och hur lång tid det tar från att låten börjat tills dess att sångaren börjar sjunga. Informationen kan de sedan använda som grundstenar för sina egna försök att skriva hits.
Så var är magin?
Det går att analysera och reducera hitlåtar på olika sätt, plocka isär dem för att se deras beståndsdelar. Med andra ord är det inte svårt att ta fram en mall för en hitlåt. Precis som i en målarbok är det bara att fylla i fälten med rätt färg. Så om det är så enkelt, varför skrivs inte fler hits?
Svaret är att hitlåtar har en “x-faktor”, en magisk aspekt som kanske inte riktigt ryms i ord. Det handlar om en rytm, en sångares frasering, eller den där ackordsföljden ingen tidigare tänkt på att skriva. De riktigt stora och innovativa hitlåtarna tycks komma från en magisk plats. Sen skulle nog de flesta låtskrivarna hålla med om att det lönar sig att känna till hur en typisk hitlåt är uppbyggd och ta avstamp utifrån det. Den magiska aspekten måste som tur är låtskrivare, artist och producent stå för själva än så länge!