
Sjuka huskurer från förr
Antibiotika, narkosmedel, piller som trollar bort smärta. Idag har vi en oändlig palett av åtgärder för att vi ska slippa ha ont eller dö av en infektion. Men hur gjorde man egentligen förr, innan vetenskap blev en grej? Bublication guidar dig igenom sjuka huskurer från förr – vissa ägnar vi oss åt än idag.
Demoner och talismaner
Idag har vi god kunskap om virus och bakterier och vet vilka vanor som är bra och dåliga för oss. Förr var det inte lika enkelt och människor sökte febrilt efter allehanda förklaringar och huskurer. Vissa sjukdomar ansågs vara Guds straff. Vissa tänkte att demoner, älvor och troll låg bakom det hela och för att hålla sig väl med dem ställde man fram mat och mjölk på kvällarna så att de skulle bli nöjda. När pestdemoner dök upp, ofta i form av mystiska tuppar eller spöklika barn som gick och sopade med en kvast, tog folk till att från örter till präster som fick läsa böner. Särskilda “pest-amuletter” tillverkades med ingredienser som mensblod, ormgift och torkade paddor som bars i hopp om skydd. Man trodde sig också kunna kirra specifika hälsoproblem genom att använda samma organ från djur – som att äta fiskögon om man hade problem med synen, eller knapra på tjurtestiklar för att bota potensbesvär.

Bot och behandling
Även om någon ändå blev sjuk var det magi som stod på menyn. Vissa män och kvinnor ansågs “visa” och fick utföra olika ritualer, gärna enligt de magiska siffrorna tre, sju eller nio. De kunde “binda” sjukdomar med knutar på ett snöre som man sedan slängde bort – eller placera den sjuke över en tröskel för att sedan hugga med en yxa i träet. Man samlade också ihop avklippta hårstrån och naglar från den drabbade som man grävde ner i marken på heliga platser.
Det desperata hoppet om botemedel ledde till att de ofta drogs snabba slutsatser; om en människa blivit frisk efter att ha släpats genom ett hål i ett träd eller fått en bön läst över sig trodde man att lösningen var funnen och ”behandlingen” blev sedan en del av folkmedicinen.
Inte bara galenheter
Ibland var en behandling mycket effektiv utan att de egentligen visste varför. Vissa ingredienser från naturen har smärtstillande och bakteriedödande egenskaper, exempelvis honung, vissa sorters bark och kåda. Hade man tur kunde infektionen motverkas och än idag använder vi oss av vissa gamla huskurer som faktiskt fungerar. Visste ni exempelvis att ett ångbad med mynta löser upp täppta näsor? Lite ingefära i teet kan även vara skönt för gasiga magar.
