
Monroe, Twiggy & Moss – trendsättare som förändrade världen
Vad har Marilyn Monroe, Twiggy och Kate Moss gemensamt – förutom att de är berömda? Genom att bryta mot normer och inspirera hela generationer har de gjort avtryck, som modehistorien sent ska glömma.
Det räcker inte att ha snygga kläder på Oscarsgalan för att bli en ikonisk trendsättare – du måste ha det där lilla extra, som ingen sett förut. En speciell look, en kaxig framtoning som är svårt att sätta fingret på eller ett öga för vad som väntar runt hörnet…
Marilyn Monroe – sexbomben som banade väg för Kardashian
När Marilyn Monroe slog igenom på 50-talet var det främst som sexsymbol. Inför kamerorna förde hon sig på ett mycket speciellt sätt: stora oskyldiga ögon, viskande röst, putande läppar och ett glänsande leende. Publiken kunde inte få nog och även om hon kanske inte var världens främsta skådespelare eller sångerska var hon betydligt mer begåvad än hon gjorde sken av. Hennes briljans skymtades i små glimtar – och det gjorde henne spännande. Marilyns look kopierades av miljontals! Hon var inte rädd för att bryta normerna, exempelvis genom att bära crop tops som visade magen, träna styrketräning och ha röda läppar i alla lägen. Hon tvekade inte heller att bära figurnära märkeskläder som framhävde hennes timglasfigur, i stället för att försöka tona ner den. Inte undra på att Kim Kardashian ville bära en av Marilyns originalklänningar på Metgalan 2022!

Twiggy – kultförklarad banbrytare
På 60-talet tog det hittills ultra-feminina modet á la Marilyn en rejäl vändning och tidens nya stilikon blev Twiggy, eller Lesley Lawson som hon egentligen hette. Den unga modellen hade en närmast androgyn look med kort hår och smal kropp – därav hennes smeknamn (twig=kvist, sticka). Till en början tyckte många att hon såg ut som ett benrangel men snart blev hon en av världens mest eftertraktade fotomodeller. Hon blev världsstjärna långt före de stora supermodellerna, och alla ville se ut som henne. Twiggy bar inte bh och klädde sig lika gärna i slips och kostym som i glamorösa klänningar och accessoarer. No rules! När hon och David Bowie, även det en stor trendsättare, poserade tillsammans för omslaget till hans skiva “Pin Up” 1973 blev det genast kultförklarat.

Kate Moss – grunge meets chic
På 90-talet blev Kate Moss världens högst betalda modell, samtidigt som hon kallades anti-supermodell. Årtiondet innan hade det återigen varit “klassiskt” sexiga former som gällde – tänk Cindy Crawford och Claudia Schiffer – men nu var androgynt och spinkigt tillbaka. Den fe-liknande Moss anlitades för en stor Calvin Klein-kampanj eftersom hon passade perfekt in i den nya “heroin chic”-trenden med sin bleka, smala, allvarsamma och lite “sjaviga” stil. Hon prydde varje tidningsomslag samtidigt som hon blev föremål för hårda debatter om hur något så sjukt kunde anses så chict.
Själv fick hon upprepade gånger dementera att hon led av en ätstörning, samtidigt som hon festade hårt. Bland unga tjejer var det framför allt Moss attityd som gjorde henne till något man ville efterlikna – lite kaxigt anti, en som inte tänker leva upp till traditionella ideal. När hon blev ihop med Johnny Depp blev paret alla designernas våta dröm, samtidigt som de ständigt syntes med en cigg i ena handen och en drink i den andra. Än idag anses Moss vara en stor trendsättare med sitt långa, lite rufsiga hår och ett enkelt sminkat ansikte. Kläderna är dyra – men hon bär dem som en rockstjärna. Festandet har bytts ut mot en egen wellness-firma, men i världens ögon kommer hon nog alltid att förbli partytjejen som gick mot strömmen.

Historiska trendsättare
Inget är nytt under solen – inte ens trendsättare! En av de allra första var den sumeriska drottningen Puabi som för 5 000 år sedan gjorde röda läppar till ett måste. En annan trendikon var drottning Kleopatra, som hatades av kvinnorna i romarriket samtidigt som de gjorde allt för att efterlikna hennes kläder, smink och frisyrer.
Lyfter och driver modet framåt
Trendsättare skapar sällan själva, men det är trendsättare som får plagg och accessoarer att explodera. Ta Fendis “baguette-väska” som kom ut 1997 men som plötsligt sköt i höjden i popularitet året därpå, efter att “Carrie” burit den i “Sex and the City”. Eller Madonnas kritiserade leotard i “Hung Up” – som sedan dess burits av i princip varenda popsångerska. Det räcker med att trendsättaren snyter sig i en rosa näsduk för att alla bara SKA ha likadana näsdukar.