
Musiken du inte visste du behövde
Utan jazz – ingen r’n’b eller rock. Men musiken som gett upphov till det vi dunkar i våra hörlurar idag är en vattendelare, lika hatad som älskad. Forskning visar dock att jazz faktiskt kan göra oss lite smartare. Häng med i Bublications crash course!
För “svårt”?
Jazz växte fram bland afroamerikaner i södra USA och slog igenom internationellt på 1920-talet. Den har både europeiska och afrikanska influenser, och ses som en föregångare till såväl rock som r’n’b. Med det stora inflytandet på dagens populärmusik kan man undra varför musikstilen inte är mer populär. En vanlig teori är att musiken är väldigt komplex och kan upplevas sakna rytm.
Bara ordet jazz kan leda tankarna till mörklagda barer där finkulturella gamlingar sippar på dyr whiskey till avancerade blå toner, synkoper och polyrytmik– termer de flesta inte slänger sig med dagligdags precis.
Stora musikjättar tenderar dessutom att spela låtar som är lätta att ta till sig, en anledning till att radiostationer domineras av pop. Alla är vi inte Carrie Mathison i serien “Homeland”, som helst vrider upp improvisationsjazz på högsta volym när hon kör bil.
Vems fel?
Man kan förstås klandra artisterna själva för att musiken inte når ut till en större målgrupp. Idag finns alla möjligheter, framförallt via sociala medier. Trots det har artister och bolag inte gjort mycket för att förändra bilden av jazz som en smal genre – men å andra sidan kanske det helt enkelt inte är vad de vill heller.
När har jazzen haft sina glansdagar?
Man kan faktiskt argumentera för att jazzen aldrig varit “inne” – med undantag för sent 1930-tal, när Louis Armstrong var som allra störst. Annars har jazz alltid varit något av en subkultur, även om någon enstaka “hit” tagit sig in på listorna.
Verktyg för välbefinnande
Jazz har en lugnande effekt – hela din kropp går in i viloläge. Forskning visar också att jazz kan dig en skjuts om du behöver fokusera. Den kan även förbättra ditt minne, något man märkt bland personer som drabbats av en stroke. Om du letar efter musik som passar när du pluggar är alltså jazz ett utmärkt val!
Ny men nyfiken?
För den ultimata musikupplevelsen – åk till jazzens hemstad: New Orleans. Inte riktigt där än? Spana in någon av de stora ikonerna! Louis Armstrong kallas ofta jazzens fader och var bland annat den som introducerade saxofonen. Armstrong gjorde en strålande karriär – ovanligt på den tiden då afroamerikaner sällan hyllades.
Historiskt har jazzen varit mansdominerad. Ett undantag är Mary Lou Williams som länge spelade tillsammans med Duke Ellington och medverkade på över 100 skivor under sin livstid.
Sugen på fler artister? Dra på en låt av Ella Fitzgerald, Miles Davis, Charlie Parker eller Lester Young – luta dig tillbaka och njut. Eller kör bil, dansa, diska, hångla. Som kompositören George Gershwin en gång uttryckte det: “Life is a lot like jazz. It’s best when you improvise”.
Vår favoritlista just nu: