Kina först ut med allas must-have – solbrillorna

Kina först ut med allas must-have – solbrillorna

Få saker förknippas så kraftigt med coolhet som solglajjor. Men den populära accessoaren har en brokig bakgrund – där olika takes på skydd mot sol i ögonen bland annat räddat livet på såväl amerikanska soldater som inuiter på Grönland. We give you: solglasögonens historia!

Från Garbo till Matrix

Ända sedan 30-talet, när de första filmstjärnorna började synas med solglasögon, har det ansetts chict med ett par passande shades. Greta Garbo, Joan Crawford och Marlene Dietrich blev bara ännu mer spännande bakom ett par solglasögon. Manliga kändisar gjorde också solglasögonen till en del av sina varumärken och skapade ikoniska looks. Vad vore John Lennon utan sina små runda – eller Steve MacQueen utan sina italienska Persol? För att inte tala om vad solglasögon gjort för fiktiva karaktärers kultstatus: Keanu Reeves Neo i Matrix, Arnold Schwarzeneggers Terminator och Tom Cruises roll Maverick i Top Gun.

Steve McQueen i sina ikoniska Persol 714
CUT
Egyptier, inuiter och amerikanska fotbollsspelare

I länder där solen lyser starkt har behovet av skydd varit extra stort. I de flesta antika kulturer bar man vidbrättade hattar och använde parasoll för att skydda såväl ögon som hud. Egyptierna brukade måla tjocka streck med kol vid sina ögon för att avvärja strålarna så mycket som möjligt – precis som amerikanska fotbollsspelare i dag målar ansiktet för att skydda från både strålande sol och stark arenabelysning.

Kombinationen av sol och snö kan göra ljuset extra olidligt och därför brukade inuiterna i Nordamerika och på Grönland tillverka särskilda ögonskydd av valross-betar, som de karvade tunna springor i för att kunna se igenom. Betarna bars över näsan och gav bra skydd åt ögonen, även om de inte direkt motverkade solstrålarna utan snarare minskade ytan som ljuset sken på – ungefär som om man skulle gå och kisa hela tiden. Uppfinningen underlättade jakt och fiske och blev viktig för överlevnad.

Kina först ut

Kineserna verkar ha varit först med solglasögon i den form vi ser i dag. De intresserade sig för kristallers effekter på människan redan för 5 000 år sedan och experimenterade med olika sorter inom medicin, vetenskap och konst. För 2 000 år sedan upptäckte kinesiska vetenskapsmän ljusets inverkan på glas och hur olika kristaller kan förvränga eller skärpa synintrycket av det man tittar på. Liknande upptäckter gjordes även i arabländer och i Europa och många började använda sig av kristaller som förstoringsglas när de skulle läsa.

De första riktiga glasögonen uppfanns i Kina på 1100-talet. Snart hade man olika kristaller i linserna för att uppnå olika effekter. För att skydda ögonen mot ljus tillverkade man dem av rökkvarts, en kristall som efter att ha kommit i kontakt med olika mineraler färgats brun eller grå. Solglasögonen hölls på plats genom snören som runt huvudet.

De blev populära inom rättsväsendet – eftersom man kunde dölja sina känslor medan man förhörde brottslingar. Att gömma sig bakom ett par shades är fortfarande vanligt; från rockstjärnor, pokerspelare och skygga celebriteter till mafiosos och bakfyllisar under sin “walk of shame” efter en tuff natt.

Nya syften

Det dröjde flera århundraden innan solglasögon började användas av en bredare publik i olika delar i världen. Vissa menar att det var Marco Polos resor till Kina på 1200-talet som fick européer att höra talas om påfundet, medan andra hävdar att det var tvärtom. Strax innan expeditionerna började de första tillverkas i Italien. Kanske gjordes upptäckterna separat och fristående? Kanske inspirerade man varandra?

På 1300-talet hade Venedigs berömda glastillverkare utvecklat egna glasögon men det dröjde ganska länge innan man började arbeta med solglasögon. Inte förrän på 1700-talet påbörjades experiment med färgat glas som skydd för ögonen – och återigen var det i Venedig som saker började röra på sig.

Överklassdamer ville skydda sin hud och medan de färdades i gondoler använde de grönfärgat spegelglas för att avvärja solstrålarna. Så småningom började man tillverka glasögon av samma material. Den brittiske optikern James Ayscough intresserade sig för hur olika färger kunde ge bättre fokus för personer med synfel. På 1800-talet tillverkades de första solglasögonen i ordets moderna bemärkelse – eftersom man nu upptäckt att UV-strålar är skadliga för ögonen. Då blev det också vanligare att soldater använde dem.

Strandförsäljning gav skjuts

Så, när blev det coolt att ha solglasögon? Som vanligt: när kändisar började använda dem. I början på 1900-talet användes solglasögon när man körde bil eller reste till soliga länder. De var fortfarande dyra och bars nästan enbart av välbärgade. På 20-talet blev det dock billigare att tillverka solglasögon med bra UV-skydd och när de började massproduceras och säljas på amerikanska stränder blev de snabbt populära.

Många Hollywoodstjärnor fortsatte använda dem för att komma undan fotografernas blixtar. Det ökade intrycket av mystik och glamour. Det blev också tufft att bära dem. Piloter, bergsbestigare och racerförare bar alla solglasögon vilket gjorde accessoaren synonym med “cool” bland både män och kvinnor.

Ikoniska modeller

Flera märken har kommit att associeras med specifika personer, yrken och trender. Ta Ray-Bans Aviator-modell, som utvecklades på 30-talet för att skydda amerikanska piloter under andra världskriget. Namnet betyder “strål-avvisare” och med sina reflekterande linser och snygga bågar var det inte vara piloter som ville ha dem; idag associerar vi dem med superstjärnor som James Dean, Marlon Brando och Tom Cruise såväl som Angelina Jolie och Jennifer Aniston.

Även olika designer förknippas med kändisar. När Jackie Kennedy blev modeikon på 60-talet blev hennes alldeles för stora solglasögon en enormt populär modeaccessoar – den typen kallas fortfarande för “Jackie O:s”.

Så kallade “katt-ögon”, solbrillor som är lite spetsiga och pekar utåt och uppåt, är idag en kul vintage-modell som för tankarna till stora idoler som Marilyn Monroe och Sophia Loren, medan mindre, runda modeller gjorts populära av rockstjärnor som Ozzy Osbourne och coola killar som Samuel L. Jackson, som i princip bär dem dygnet runt. Vilken design som passar just dig har alltså inte enbart med din ansiktsform att göra utan också vad du vill utstråla. Vi säger bara: let the sunshine in!

För en mer utförlig och med levande resa i solglasögonens värld missa inte podden Sun’s out- shades out!

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Meatspace eller Metaverse? Från Sci-Fi till till din vardag

Från tandhälsa till hälsoproblem

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now