Kleopatra och Julius Caesar – antikens power couple

Kleopatra och Julius Caesar – antikens power couple

Passion, fester, intriger och ond bråd död. Egyptens drottning Kleopatra och den romerske makthavaren Julius Caesar upphör aldrig att fascinera. Tycker du att det stormat kring Kim och Kanye? Möt antikens power couple.

Julius Caesar

Julius Caesar föddes år 100 f.Kr. i en familj av hög börd. Han gjorde en strålande karriär och efter att ha erövrat Gallien (dagens Frankrike, Belgien, Tyskland och Schweiz) utnämndes han till Roms enväldiga härskare. Hans framgång var dock inte helt populär – bland annat förklarade hans egen före detta svärson, Pompejus, krig mot honom. Caesar besegrade Pompejus i ett stort fältslag och när Pompejus flydde till Egypten blev han halshuggen på order av den 12-åriga (!) regenten Ptolemaio, som hoppades på en allians med Caesar.

Caesar hade hoppats på att försonas med sin före detta vän och ska ha brutit ihop totalt när han såg Pompejus avhuggna huvud. Snart kom dock tröst från oväntat håll.

Kleopatra
CUT

Kleopatra var grek och inte egyptier, som många tror. Hon tillhörde en grekisk kungaätt som suttit på tronen i Egypten sedan Alexander den store gick ur tiden, 300 år tidigare. Den grekiska familjen hade anammat egyptiska sedvänjor, som att exempelvis låta faraonerna gifta sig med sina syskon för att “bevara” kungablodet. Kleopatra var den första i sin ätt som kunde tala egyptiska – hemma hade det alltid varit grekiska som gällde.

Kleopatra var ett av flera syskon som kämpade om Egyptens tron. Trots att deras far hade utnämnt henne till medregent  utmanövrerades hon av sina familjemedlemmar. Hon var dock extremt intelligent – och hade inga planer på att ge upp. Medan hon gömde sig i en liten ort söder om Alexandria fick hon höra att Caesar var på ingång. Det här var tillfället hon väntat på!

Ett upproriskt första möte

När Julius Caesar, 52, kom till Egypten hade Kleopatra fyllt 21. När hon hörde att Caesar befann sig i Alexandria lät hon sig smugglas in i staden där det rådde fullt kaos. Caesar hade krävt att Pompejus mördare skulle arresteras och att Egypten skulle betala tillbaka sina skulder till Rom – vilket ledde till upprörda folkmassor och kravaller. Caesar och Ptolemaios flydde till palatset och Kleopatra gjorde ett djärvt move. Hon hoppade ner i en tvättpåse som hennes livvakt bar hela vägen in till Caesars kammare.

Till hans stora förvåning klev den något tilltufsade men ändå betagande unga drottningen ur säcken och presenterade sig. Det sägs att Kleopatra inte var en stor skönhet på det traditionella viset; arkeologiska fynd visar henne avbildad med stor näsa och av sina samtida beskrivs hennes utseende som “inte oöverträffat”, alltså: många var vackrare än hon. Tänk mer Lady Gaga än Gal Gadot (den senaste skådespelerskan att gestalta just Kleopatra).

Kleopatra ska dock ha varit totalt oemotståndlig – charmig, kvick, intressant och med en förföriskt behaglig röst (Lady Gaga again). Dessutom var hon världens mest förmögna kvinna, vilket Caesar säkert inte förbisåg – hon kunde ge honom precis det ekonomiska stöd han behövde. Han, å andra sidan, kunde säkra hennes plats på tronen.

Nästan på pricken nio månader efter deras första möte föddes sonen Caesarion. Kleopatra utannonserade glatt födelsen till höger och vänster medan Caesar höll relativt tyst om det hela – most likely eftersom han var gift. Privat ska han dock ha varit glad över att äntligen ha fått en son och hans förhållande med den egyptiska drottningen skulle fortsätta fram tills hans död. Tillsammans var de helt klart ett power couple – och liksom de flesta par av den sorten betraktades de med blandade känslor av människor omkring dem.

Fester, guld och egyptomani

När Kleopatra kom till Rom bodde hon i en av Caesars ståtliga villor där hon höll fester och tog emot besökare. Caesar utnämnde henne till “Roms vän” och lät tillverka en guldstaty av henne som placerades i kärleksgudinnan Venus tempel på Forum Romanum. Romarna var ganska föraktfulla mot drottningen – men kunde inte låta bli att fascineras av hennes exotiska stil. Romarinnorna ville ha samma frisyr och hårutsmyckningar som Nilens Drottning, och allt från kläder och smink till heminredning och konst påverkades av hennes egyptiska stil – inte olikt den stora våg av “egyptomani” som senare kom till Europa och USA efter Napoleons erövringståg. Under tiden i huvudstaden lärde hon känna Caesars högra hand, Marcus Antonius, som hon senare gifte sig med.

Drottningen stannade i Rom, men efter att Caesar mördats av senaten (även du, min Brutus!) reste hon hem till Egypten. Kanske hade hon hoppats att sonen Caesarion skulle utses till sin fars efterträdare men när adoptivsoenn Octavianus fick ärva rubbet lämnade Kleopatra skeppet. Fler äventyr väntade!

Passion, strider och ond, bråd död

Efter att Caesar mördats tillföll makten den unge Octavianus, generalen Marcus Lepidus och Caesars närmaste man Marcus Antonius. Riket delades i tre delar, där Marcus Antonius tog den östra som inkluderade Egypten. Octavianus och Marcus Antonius kom inte överens och visste båda att den yttersta maktkampen stod emellan dem.

År 41 träffades Marcus Antonius och Kleopatra igen på den turkiska östkusten. Kleopatra, som visste värdet i att göra entré, lät utsmycka en båt i full egyptisk stil med blommor, purpurfärgade segel, åror av silver och exotiska dofter. Drottningens hovdamer var utklädda till havsnymfer medan hon själv klätt sig som kärleksgudinnan Afrodite. Marcus föll pladask. Paret hann festa hårt, skaffa tre barn och utmana Octavianus makt innan allt gick åt skogen. Marcus Antonius tog sitt liv och dog i hennes armar. Kleopatra, nu 39 år, begick också självmord (enligt vissa lät hon sig bitas av en giftorm) när hon insåg att Octavianus tagit Egypten för gott.

Eftermälet

I och med Kleopatras död avslutades Ptolemeernas 300 år som faraoner och Egypten blev en romersk provins. Den dramatiska kärlekssagan har influerat konst, poesi, politik och musik och i litteraturen hittar vi dem i allt från Shakespeare till Asterix. Kleopatra har spelats otaliga gånger av skådespelerskor som Elizabeth Taylor, Vivien Leigh och Monica Bellucci. Hon är också ett populärt Halloweentema där kändisar som Heidi Klum, Kardashian-systrarna, Anne Hathaway och Chrissy Teigen alla festat utklädda till henne. Från Caesar har vi många ord och uttryck, till exempel Veni, Vidi, Vici (Jag kom, jag såg, jag segrade), månaden Juli (ja, hela vår kalender faktiskt) samt kejsare, tsar och kejsarsnitt.

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
Ka-ching!

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Sci-hi

Blåkulla: Från mörk magi till Påskglädje

Bubbles

Påsk: En tid för genomblöta brudar och flygande klockor

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now