Varför kysser vi varandra?

Varför kysser vi varandra?

I vilket land gäller minst åtta kindpussar, hur gör du om du vill impa på någon med en Lizard kiss och vilken kyss har väckt sådan uppståndelse att SVT öppnat en krislinje för upprörda tittare? Pucker up – här är kyssens historia!

Den första kyssen

Den kan vara fumlig, obehaglig eller underbar – oavsett lever vår första kyss ofta kvar i vårt minne. Men när skedde egentligen den allra första kyssen rent historiskt? Omöjligt att säga men det första dokumenterade exemplet av kyssar är 3 500 år gammalt och kommer från Indien. Välkända Kama Sutra, som författades för över 2 000 år sedan, innehåller också beskrivningar av olika kyssmetoder.

CUT
Olika funktioner

Alla kyssar handlar inte om sex eller kärlek, i vissa länder kindpussas man exempelvis när man möts. Antalet pussar beror på landet; i många sydamerikanska länder räcker det med en gång, i Frankrike, Italien och Grekland är det brukligt med två, i Holland, Belgien och Serbien tre – och i Afghanistan så många som åtta gånger.

Alla kysser inte

Att kyssa varandra i romantiskt syfte är ett fenomen som faktiskt bara existerar i ungefär hälften av världens länder. I de nationer som säger nej till mun mot mun-metoden visar man istället kärlek genom att kramas eller gnugga näsan mot varandra. Låter det trevligare än att hålla på och slafsa med tungor och läppar tycker du? Du är i så fall alltså långt ifrån ensam på en global nivå! Dessutom kan man ha fobi mot kyssar, så kallad filemafobi.

Hjälper oss att hitta partner

Upp till 34 muskler aktiveras i ansiktet vid en kyss och under tiden frigörs signalämnen som oxytocin, dopamin och serotonin som får oss att må riktigt bra och känna en stark emotionell relation. Det kan vara en förklaring till att kyssar uppkommit överhuvudtaget – de ger sköna känslor och fördjupar band mellan människor.

Forskning visar att kyssar också kan vara ett bra sätt att hitta en genetiskt kompatibel partner på. Under en kyss utväxlar vi “information” i form av hormoner, kemiska ämnen, dofter och smaker, vilket hjärnan kan läsa av och bestämma om de passar eller inte. Den mindre trevliga aspekten är att vi också utväxlar bakterier – runt 80 miljoner faktiskt – och att vi kan smitta varandra med herpes, syfilis och andra virussjukdomar. Å andra sidan bränner man 3-4 kalorier i minuten under en het session och får sänkt blodtryck som en extra bonus!

Onda kyssar

Det mest kända exemplet är Judas kyss som omnämns i Bibeln. Kyssen står här för det ultimata förräderiet, då Judas visar de soldater som ska arrestera Jesus var han är genom att gå fram och hälsa honom med en kyss. Att det sker genom just en kyss beror på att kyssar länge varit en symbol för trohet och löften, vilket till exempel kan ses när präster kysser heliga skrifter eller när undersåtar kysser sina kungars fötter. För att inte tala om bröllopskyssen: sealing the deal. Förr, när många inte kunde skriva, kunde man signera dokument med ett X som man sedan kysste. Det är därför X symboliserar en kyss i engelsk skrift.

Munnens metoder

Du har säkert hört talas om French kissing, vilket betyder mycket tunga – rentav ett rejält hångel. Men känner du till Lizard kiss – ödlekyssar, där man endast låter tungspetsarna mötas? Vi har även Spiderman-kyssen, där den ene partnern hänger upp och ner, samt “amerikansk kyss” där man trycker munnar och kroppar mot varandra utan att använda tungan.

Kontroversiella kyssar

En kyss som gått till historien är det berömda fotot från slutet av andra världskriget där en soldat kysser en kvinna han inte känner på Times Square i New York. Fotot har på senare år blivit kontroversiellt; kvinnan på bilden ville inte vara med och upplevde kyssen som ett övergrepp.

Mot slutet av 60-talet var amerikaner vana vid att se kyssar på TV, men en kyss som väckte stor uppmärksamhet 1968 var den mellan en vit man och en svart kvinna i “Star Trek”. Det tog ännu längre tid innan homosexuella kyssar visades på TV. Den första i USA skedde mellan två kvinnor i serien “Lag & ordning” 1991. Reaktionerna var blandade och inte ens serien “Vänner” vågade visa bröllopskyssen i en scen där två lesbiska kvinnor gifte sig fem år senare. Den första kyssen mellan två män kom inte förrän år 2000 i “Dawsons Creek”.

På svensk TV visades den första kyssen mellan två män i “Rederiet” 1996. Reaktionerna blev så starka att SVT tvingades öppna en kris-telefonlinje! Vi får inte heller glömma när Madonna och Britney Spears “chockade” världen genom att kyssas på scen – så sent som 2003.

Förbjudna kyssar

I många länder är det oacceptabelt att kyssas offentligt, exempelvis i Thailand och Kina. I Dubai är det till och med olagligt. Detsamma gäller filmkyssar. Förr hade Hollywood regler för hur länge en kyss fick pågå samt hur skådespelarna skulle röra varandra under tiden. Den italienska filmen Cinema Paradiso, som delvis handlar om hur staten tvingade biografer att klippa bort pussande, har en legendarisk slutscen där filmkyssar av alla de slag hyllas, just för att de varit förbjudna.

Kulturella kyssar

Prince-låten “Kiss” och Dua Lipas “One Kiss” får dansgolvet att gå igång, Gustav Klimts “Kyssen” är ett av världens mest kända konstverk vid sidan av August Rodins skulptur med samma namn. Hundratals filmer avslutas med en kyss när kärleksparet får varandra. Även i litteraturen finns berömda exempel, från Romeo och Julia till Scarlett O’ Haras och Rhett Butlers kyss i “Borta med vinden”. Men, den allra bästa pussen är förstås den du själv är med om. Och med tanke på alla fördelar Bublication räknat upp finns det ingen anledning att snåla med dina kyssar!

Gustav Klimts verk “Kyssen”

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
Well-yes

Gut brain – så funkar din andra hjärna

Well-yes

Morötter – ett hemligt krigsvapen

Well-yes

Fillers för permanent glow?

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om myterna ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt att...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now