Meatspace eller Metaverse? Från Sci-Fi till till din vardag

Meatspace eller Metaverse? Från Sci-Fi till till din vardag

Det pratas mycket om "metaverse" just nu, men vad är det för något egentligen? Vi försöker reda ut begreppet, och så tar vi reda på var det hela började - och vilken roll metaverse kan komma att spela i just ditt liv!

In i metaverserummet

Vad metaverse egentligen innebär är svårt att svara på, eftersom det i nuläget är mer en framtidsvision än något som faktiskt existerar. Men lite kort kan man säga att det handlar om ett virtuellt universum, eller ett tredimensionellt internet, som användarna kan träda in i med hjälp av teknologi som VR och AR, för att umgås, shoppa, roa sig, jobba – ja, i princip allt vi kan göra i den verkliga världen. Tänk Matrix.

Bakgrunden till “metaverse”
CUT

Begreppet metaverse kommer från orden “meta” och “universe”, och användes första gången i Neal Stephensons science fiction-roman Snow Crash från 1992. Romanens karaktärer kopplar upp sig till ett virtuellt universum med hjälp av speciella glasögon, och väl uppkopplade kan deras avatarer gå omkring i metaverse och interagera med varandra. Det som var sci-fi på nittiotalet är alltså i det närmaste identiskt med det metaverse vi, med dagens teknologi, har att vänta oss inom den närmsta framtiden!

Men romanen ger oss en varning i form av en grupp som kallas “gargoyles”: personer som konstant är uppkopplade till metaverse – ständigt “på drift” i den verkliga världen och som “aldrig kan avsluta en mening”. Känns nutidens uppkopplade människor igen?

Det första metaverse?

Trots att metaverse beskrivs som webbens framtid har vi egentligen redan sett liknande koncept flera gånger om i internets historia. Second Life från 2003 har av vissa beskrivits som världens första metaverse. Där kan användarna göra sin egen avatar, gå omkring i en virtuell värld och chatta med andra i realtid, shoppa, inreda sitt hem och mycket annat.

Andra liknande communitys har kommit och gått genom åren, då oftast riktade till barn och ungdomar: Habbo Hotel, The Sims Online och Roblox med flera.

Vad som skiljer dessa från teknikjättarnas metaverse-dröm är främst bristen på VR. Dessutom är de mer slutna världar än vad framtidens metaverses ämnar vara. Kanske kan man säga att det är lite som 00-talets internetforum jämfört med dagens sociala medier – same, same but different.

Horizon Worlds – Metas magplask

Även om metaverse är att betrakta som en framtidsvision finns redan idag försök att bygga upp ett första steg in i metaversumet. Inte minst från Facebook, eller Meta som ju företaget heter idag. Gemensamt är att plattformarna fokuserar på 3D-immersion via VR-glasögon, och att de ofta är sammanlänkade med NFTs och kryptovaluta i någon form.

I Horizon Worlds (tidigare Facebook Horizon) från 2021 kan användare bland annat interagera med varandra, spela spel, skapa egna “världar” och besöka andras. Plattformen har fått stor uppmärksamhet, men analyser av användarsiffrorna har visat att de flesta inte stannar i mer än en månad.

Horizon Worlds har också utstått en del kritik och kontroverser, från buggar till att kvinnliga användare utstått sexuella trakasserier och till och med virtuella övergrepp (något som gjort att plattformen gjort det möjligt för användare att upprätta bokstavliga “personal boundaries”!). Vissa är också oroliga för hur Horizon Worlds skulle kunna samla in personlig data – tänk Facebook på steroider. Tidningen Kotaku jämförde Horizon Worlds med ett tomt skal, mer som ett kontor än en plats “där någon mänsklig varelse frivilligt skulle vilja hänga”.

Under 2021 var Mark Zuckerberg hoppfull om att de miljarder dollar Meta förlorade på sin metaverse-satsning skulle betala sig, men tidigt 2023 meddelade han att företaget skulle ändra fokus från metaverse till ai. Men Horizon Worlds finns kvar, liksom liknande plattformar som VR-Chat och Nvidia Omniverse. Så än lever drömmen om ett fullskaligt metaverse.

Metaverse i framtiden

Dagens teknologi har alltså en bit kvar innan vi kan träda in i det metaverse som teknikjättarna siar om. Dessutom finns, precis som med dagens tvådimensionella internet, risker som dataintrång, bedrägerier, internetmobbning och så vidare. Men det finns också stora möjligheter inom flera olika områden.

Ta bara att jobba hemifrån, som blivit allt vanligare på sistone. Istället för knackiga Zoom-möten skulle du och dina kollegor kunna mötas på ett virtuellt kontor. Enligt en undersökning med över fyratusen chefer inom affärer och teknologi tror 71% att metaverse kommer att påverka deras företag positivt.

Har du resfeber men plånboken ekar tom skulle du kunna upptäcka platser från världens alla hörn från vardagsrummet.

Och istället för trött Tinder-svajpning kanske internetdejting i framtiden innebär virtuella dejter i realtid innan ni bestämmer er för att ses i “meatspace”?

Så när kommer metaverse på riktigt? Det återstår att se, men de flesta som uttalar sig i frågan gissar att det sker inom ett decennium. Till exempel tror analysföretaget Gartner att en fjärdedel av internetanvändarna kommer hänga i metaverse regelbundet redan 2026!

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Blåkulla: Från mörk magi till Påskglädje

Påsk: En tid för genomblöta brudar och flygande klockor

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now