Mingla som ett proffs – 5 snabba tips!

Mingla som ett proffs – 5 snabba tips!

Oavsett om att mingla är det bästa du vet eller om du stryker längs med väggarna när det vankas cocktail o’clock så finns det en del konkreta knep man kan ta till för att grab the room by the balls. Välkommen till Bublications lilla mingelskola.

Ta det första steget

Även om du inte känner en kotte på festen eller konferensen betyder det inte att du behöver sitta ensam i ett hörn. Gå gärna fram till folk och presentera dig. Säg att du är ny i stan eller att du har kommit själv – det är en signal som de flesta kommer sympatisera med. Ett bra tips är att gå fram till mindre sällskap där konversationen redan är i gång snarare än det där paret i soffan som stirrar djupt in i varandras ögon.

Fake it till you make it

Blir du lite tafatt i mingel-sammanhang är du långt ifrån ensam. Du kan bättra på självförtroendet genom att sträcka på dig och att le – båda sakerna “lurar” hjärnan att känna sig säker och glad. Det utstrålar även positivitet vilket bjuder in till umgänge. Var du placerar dig i lokalen är också en bidragande faktor till kontakt-skapandet. Välj gärna öppna ytor eller fönster, snarare än väggar och hörn, och välkomna andra att joina ditt sällskap genom att göra plats för dem bredvid dig.

Förberedelse – din bästa vän
CUT

Pinsamma tystnader är, enkelt uttryckt, asjobbiga! Om du är nervös eller får hjärnsläpp kan det vara bra att ha några förberedda ämnen tillhanda. Några exempel är:

  • Kommande händelser: jul, ledighet eller konserter bjuder alla på möjligheter till konversation men undvik om möjligt att prata om vädret, om det nu inte är så att en Gudrun är på väg att rulla in över landet i närtid.
  • Allmänna ämnen. Att fråga vilken favoritfärg folk har kan kännas rätt krystat, men det är inget fel på att fråga om deras fritidsintressen.
  • Be om tips. “Har någon ett tips på en bra tv-serie eller bok?” eller “Jag har inte rest på ett tag – vilket är ert bästa resmål?”

Det finns också något som kallas F.O.R.D. – tekniken som används både inom företag och bland psykologer för att få igång konversationer. Den står för Family, Occupation, Recreation och Education, det vill säga Familj, Jobb, Nöjen och Utbildning. De är alla “trygga” ämnen som folk gärna brukar vilja prata om. Undvik alltså både snack om Trump och Sverigedemokrater!

Visa intresse

Ingenting uppmuntrar folk att prata så mycket som att känna sig intressanta. En duktig minglare vet att visa intresse för det andra säger – även om det inte alltid är det mest spännande.

Snappa gärna upp något de sagt och citera det tillbaka – det är alltid kul att höra att någon verkligen lyssnat.  “Precis som du sade tidigare…(citat)” och “Det…(citat)…var verkligen bra sagt”. På liknande vis kan du visa ditt intresse genom att ställa följdfrågor. Även om någon säger något så enkelt som att “Vad skönt att det är fredag” kan du följa upp det med frågor som “Hur har veckan varit?” eller “Vad ska du göra i helgen?”.

Ställ öppna frågor

När journalister lär sig intervjuteknik får de ofta rådet att ställa öppna frågor. Med det menas frågor som inte kan besvaras med ett ja, nej eller ett enstaka ord, utan som kräver lite mer än det. I stället för att fråga “Är du värdinnans kollega?” frågar du “Hur känner du värdinnan?”, eller “Vad tyckte du var finast på bröllopet?” i stället för “Visst var bröllopet fint?”. Pratar du med någon som precis varit på semester kan du naturligtvis fråga var de har varit, men följ sedan upp frågan med “Vad åt ni?”, i stället för ”Hade ni trevligt?”.

Bäst att undvika

Mingel-prat handlar mer om väder och vind än Platons Dialoger. Visst är det spännande att gå på djupet, men det hör inte till minglandets värld. Håll dig till recept, semestertips och underhållning. Och när vi pratade om följdfrågor menade vi inte korsförhör. Keep it light!

Ingen är heller särskilt sugen på att träffa följande personer:
Dystergöken

Poängen med mingel är att hålla nivån glad och trevlig. Undvik därför allt som kan uppfattas som negativt eller sorgligt. Berättar någon att de älskade en viss gammal film behöver du inte poängtera att huvudrollsinnehavaren dog tragiskt i en bilolycka (såvida det inte var Isadora Duncan).

Uppriktiga Ulla

Visst, ärlighet är en god egenskap men det innebär inte att du behöver påpeka att någon har en ful slips. Om någon älskar en film som du hatar är det bättre att inte säga någonting än att utbrista i ett “Guuuuud – den som är så dååålig”.

Trollet

Troll är inte roliga varken i skogen, på nätet eller på festen. Lämna konfrontationerna och argumentet där de hör hemma och låt folk ha trevligt.

Klistret

Det kan vara frestande att stanna där du trivs. Men, no no, på en fest ska det minglas – särskilt i början. Många tycker säkert att det är kul när du kommer fram men om du fastnar kan det upplevas som lite påträngande. Håll alltså värmen genom att cirkulera och slicka inte bara på en lyktstolpe i kylan…

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Meatspace eller Metaverse? Från Sci-Fi till till din vardag

Från tandhälsa till hälsoproblem

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now