Modern etikett: är det OK att prata i mobilen på bussen?

Modern etikett: är det OK att prata i mobilen på bussen?

I en värld som ständigt förändras, hur relevant är traditionell vett och etikett idag? Från bestickens placering vid finmiddagen till sociala normer i olika kulturer, dyker vi djupt in i etikettens värld för att förstå dess roll i dagens samhälle och hur vi kan anpassa oss till moderna tider.

Varför vett och etikett?

Etikettreglerna kan ses som en genväg till en harmonisk social samvaro; en grund för artigt och korrekt beteende som minskar risken att göra bort sig eller råka göra någon annan illa till mods.

Ett annat perspektiv är att det tvärtom handlar om att trycka ner och utesluta. I främst dåtidens överklasser fanns många krångliga regler och därmed tillfällen för den oinvigde att trampa i klaveret och bli utfryst.

Vett och etikett 101

Vett och etikett kan alltså både frigöra oss från sociala orosmoment och skapa nya. Den bästa utgångspunkten är kanske kvinnan, som var synonym med vett och etikett, Magdalena Ribbings ord om saken: “är man vänlig och tar hänsyn, då behöver man inga vett och etikett-regler”.

Sverige och världen

Vett och etikett samspelar med våra sociala normer. Svenskar och finnar är kända för att vara reserverade; vår respekt och artighet handlar ofta om att lämna varandra i fred. I andra länder, som USA, förväntas man tvärtom småprata lite titt som tätt.

Att avbryta är höjden av oartighet. Eller? I bland annat delar av Sydasien och Medelhavsområdet ser man det snarare som överlappning, som visar på engagemang och deltagande.

Bjuds du på potatis i Tyskland ska du dela den med gaffeln. Att dela med kniv signalerar att du tycker den är hård. Mycket oartigt.

Ge alltid bort ett udda antal blommor i Italien, Spanien och Bulgarien. Jämnt antal används bara till begravningar.

Bli inte sårad om du ger en present i Thailand och mottagaren stoppar undan den utan att öppna. I Thailand öppnas inte gåvor framför givaren.

Förr och nu

Att rapa högt efter en måltid var inga problem under medeltiden, utan visade bara att man var mätt och nöjd. Adeln fick råden att inte klia sig eller peta näsan vid matbordet – men det säger en del att råden alls behövdes.

Ända in på 1900-talet var fullt normalt att spotta på golvet hemma.

På en del punkter har vi blivit mindre formella. Vissa äldre anser ungas språkbruk oartigt, som att beställa “en latte” istället för “jag skulle vilja ha en latte, tack”.

Men många yngre har börjat nia äldre för att visa respekt, till deras stora förtret! Kanske för att de var med på 1960-talet under “du-reformen”.

Vett och etikett för den moderna människan

Att någon (eller vi själva…) sitter med mobilen istället för att umgås känns bekant. Här behövs kanske en modern etikettregel?

En självpålagd regel många följer är att undvika att “lajka” någons gamla inlägg i sociala medier för att inte verka som en “stalker”.

Med videoplattformar som TikTok kommer frågan om att filma exempelvis på gymmet. Många stör sig och vill inte hamna på film medan de kämpar och svettas. Medan vissa filmare snarare anser att det är ohyfsat att gå i vägen för deras kameror…

Under Coronapandemin slopades det tidigare så självklara handslaget. Kanske föds ny vett och etikett i dess spår?

Vill du ändå ha lite mer på fötterna, så kör vi en snabbkurs.

På finmiddagen

Alla glas och bestick som kan ligga framme på formella middagar skrämmer många, men egentligen är det busenkelt: med besticken börjar du med de yttersta och jobbar dig inåt (hey Pretty Woman). Glasen betar du av från vänster till höger.

När får man börja äta? Många kör på regeln att man får börja på varm mat om det är fler än åtta gäster, men enligt vissa etikettgurus är det en myt. Enligt dem väntar man alltid på att värdinnan sagt varsågoda eller själv börjat äta.

Dresscodes
  • Kavaj: mindre formell kostym alternativt klänning eller kjol. Byxdress eller kostymbyxor och fin topp funkar också.
  • Mörk kostym: en mörkare kostym med fluga eller slips, alternativt klänning eller kjol i finare tyg, minst knälång.
  • Högtidsdräkt: frack och balklänning.
På bröllop

Medan bröllopstalen pågår bör du inte äta eller dricka. Den som håller tal är säkert nervös som det är, och att blicka ut över åhörare som är mer intresserade av vinet känns väl inget vidare. Vi på redaktionen kan tycka att det är OK när mormor tjötat om hur Lisa var som barn i över 20 minuter.

Osäker på om något är okej (börja äta, hämta påfyllning, ta cigarettpaus…)? Vänta tills brudparet gör det, eller toastmastern säger att det går bra. I kyrkan gäller täckta axlar och mobilen på ljudlöst.

Åka kollektivt

Vill du lyssna på musik eller kolla YouTube under resan så använd hörlurar av respekt för alla som vill läsa, lyssna på egen musik eller bara koppla av.

I kollektivtrafiken är en tumregel “först av, sedan på”. Vänta alltså med att stiga på tills alla som ska av lämnat vagnen för att undvika trängsel och irriterade medresenärer.

Tar du sedan rulltrappan är en (oftast) outtalad regel att man står på höger sida, så stressade pendlare kan rusa förbi i vänsterfilen.

Mer om artigheter som överlevt i flera hundra år hittar du här: Syfilis bakom överklassens lillfinger

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Från Julmys till Julrys: Krampus kraschar julefriden?

Gamestop-Storyn: En Finansiell David och Goliat för den digitala tidsåldern

Amelias Earhart: Ett mysterium genom tiderna

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om myterna ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt att...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now