
Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?
Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än så? I så fall är du långt ifrån ensam - uppemot en fjärdedel av alla svenskar har någon gång ägnat sig åt vänsterprassel. Men är det verkligen så konstigt? Enligt många forskare är vi inte skapta att vara monogama!
Olika sorters monogami
Ordet monogami kommer från grekiskans mono = ensam, enbart och gamos = äktenskap/giftermål. Byter du ut mono med poly = många, betyder ordet istället månggifte. Med monogami menas att man endast är gift (eller åtminstone tillsammans) med en person. Förr i tiden betydde det också att man bara var med den personen för resten av livet. I dagens samhälle är vi serie-monogama, det vill säga att vi är gifta med endast en person åt gången men att vi kan gifta oss flera gånger. En polygam person, å andra sidan, är gift med flera partners samtidigt. Den vanligaste formen av polygami är att en man har flera fruar.
Tills döden skiljer oss åt
Går vi tillbaka i historien upptäcker vi snart att människan förr sällan var monogam. Fram tills för ungefär tvåtusen år sedan var faktiskt polygami det allra vanligaste. Nu är det tvärtom – bara runt 2 % av världens kulturer är polygama idag. Är det en biologisk eller kulturell fråga? Allt tyder på det sistnämnda. I västvärlden var det framförallt romarriket som påverkade de många erövrade kulturernas lagar. Romarna vara monogama, även om det inte var ovanligt med älskare/älskarinnor, och alla rikets medborgare förväntades följa den regeln. Däremot kunde man både skilja sig och gifta om sig. När romarna så småningom blev kristna, och därmed krävde absolut trohet, blev det spiken i kistan för allt annat än tvåsamhet. Inom katolicismen blev skilsmässa totalförbjudet. For life!
Biologisk tvåsamhet
Men trots att monogami är den sociala och lagliga normen i vårt samhälle sedan länge i är otrohet väldigt vanligt. Så hur ser det ut rent biologiskt? Av alla däggdjur i världen finns det egentligen inga som är helt och hållet monogama. Vissa däggdjur, cirka 4 %, formar livslånga band med enskilda individer men samtidigt tackar de inte nej till en och en annan liten fling vid sidan av. Det finns däremot vissa insekter, till exempel kackerlackor, som är 100 % monogama, såväl som många fågelarter. Alltså skulle människan vara helt unik med att vara det enda, totalt monogama däggdjuret på jorden – åtminstone biologiskt.
Förälskelsens kemi
När människor blir förälskade – så där riktigt, himmelskt, upp-över-öronen förälskade – sker en kemisk reaktion i hjärnan som får oss att knappt kunna tänka på något annat. Det är inte särskilt svårt att se den biologiska funktionen i det här – fortplantningen är full on! Efter ungefär två år brukar känslorna lugna sig, men vid det laget har man hunnit klämma ut två ungar om all goes according to plan. Här väljer vissa att vandra vidare och andra att fortsätta relationen (2-års krisen anybody?), men det bygger mer på hur väl paret fungerar tillsammans än den sexuella driften. I Sverige har skilsmässostatistiken länge legat på den deprimerande siffran 50%, vilket antyder att det där med att svetsa samman två personer kanske inte är det mest lyckade konceptet.
Syftet med monogami
Biologiskt eller ej – det finns flera andra skäl till att monogami kan vara att föredra. En, enda partner skapar ett starkare band och en djupare relation. Riskerna för könssjukdomar blir mindre. Ekonomin blir lättare att kontrollera. Det har också konstaterats att monogama äktenskap innebär att fadern spelar en mer aktiv roll i barnens liv, medan polygama relationer oftast leder till att kvinnorna gör allt. Det finns också nackdelar med monogami, exempelvis att du endast har en person att förlita dig på och att du kanske tröttnar snabbare. Du lägger alla ägg i en korg, så att säga.
Juridiska fördelar
Idag gifter vi oss framförallt för att vi är kära men förr i tiden liknade äktenskapet mer ett kontrakt. Det var ett sätt för familjer att stifta allianser, förena egendomar och förstärka sin makt. Två klaner som var fiender kunde stifta fred genom att låta två medlemmar gifta sig. En rik familj som inte hade någon större status kunde ordna äktenskap med en fattig adelsfamilj och på sätt fick båda parterna vad de ville: titlar och pengar. Det fascinerande är att vid arrangerade äktenskap så visar statistik från USA att enbart 4% av moderna arrangerade äktenskap slutar i skilsmässa jämfört med 40% när det är ”love marriages”. I Indien är arrangerande äktenskap fortfarande normen och dom har globalt också dom absolut lägsta skilsmässotalen. Kulturellt, for sure – men det verkar funka. Allt det här är såklart enklare när det bara gäller två personer…

Polygami idag
Det finns fortfarande kulturer där polygami är normen, särskilt i Nordafrika, Mellanöstern och Asien. I västvärlden är det framförallt konservativa, amerikanska mormoner som lever i månggifte – även om det officiellt är förbjudet. Realityserier som Sister Wives och Seeking Sister Wife handlar om polygama familjer men rent juridiskt är de inte alla gifta med varandra. I Sverige experimenterar också cirka 2000 – 3000 personer med så kallade polyamorösa relationer där fler än två partners har ett förhållande. Det är fortfarande lite tabulagt och många som lever polyamoröst menar att det också är svårt juridiskt, eftersom det svenska samhället är baserat på just tvåsamhet. Men kanske kommer det bli mycket mer normaliserat i framtiden? Vi är ju, trots allt, däggdjur!