De vanligaste missuppfattningarna om drugs!

De vanligaste missuppfattningarna om drugs!

I en värld där information och missinformation flyter samman, är det lätt att svälja vissa "fakta" om droger som sanningar. Men vad händer när dessa "fakta" visar sig vara inget annat än myter? Låt oss dyka in i några av de mest spridda missuppfattningarna om droger och upptäcka sanningen bakom dem.

En syraresa till sanningen

Myten om att LSD-användning kan leda till sinnessjukdom är en skröna som saknar vetenskaplig grund. Det finns ingen lagstiftning som kopplar antalet gånger någon använt LSD till en juridisk definition av sinnessjukdom. Psykedeliska droger som LSD kan ha djupgående psykologiska effekter, men de leder inte automatiskt till psykiska störningar eller permanenta mentala psykotiska tillstånd.

CUT
Ecstasy och hål i hjärnan

MDMA, eller Ecstasy, har omgärdats av myten att det skulle kunna “äta hål” i användarens hjärna. Denna bild har visat sig vara en överdrift och missförstånd av drogens verkliga effekter. Även om MDMA kan ha negativa effekter på hjärnans förmåga att producera serotonin, finns det inga bevis för att det bokstavligen skapar hål i hjärnvävnaden.

En missförstådd jämförelse

Det finns en utbredd uppfattning att crack är betydligt mer beroendeframkallande än kokain i pulverform. Kemiskt sett är dessa två droger nästan identiska, och skillnaden i beroendepotential är minimal. Det är snarare användningsmönstren och leveransmetoderna som skapar en uppfattning om att crack skulle vara mer beroendeframkallande.

Kaffe som väckarklocka

Många tror att kaffe kan nyktra till en person som är berusad. Sanningen är att kaffe inte påverkar hur snabbt kroppen bearbetar alkohol. Kaffe kan göra dig mer vaken, men det minskar inte effekterna av alkohol eller påskyndar processen att bli nykter.

En psykologisk effekt

Det finns en vanlig missuppfattning att LSD kan “gömma sig” i kroppen och orsaka oväntade flashbacks långt efter användning. Forskning visar att LSD inte stannar kvar i kroppen på det sättet. Flashbacks är mer sannolikt psykologiska fenomen snarare än direkta effekter av drogen.

En rökfylld illusion

Många rökare tror att cigaretter hjälper dem att hantera stress. I verkligheten kan nikotin faktiskt öka stressnivåerna. Nikotin skapar ett beroende, och abstinenssymptom kan ofta förväxlas med stresslindring när de tillfredsställs genom rökning.

En farlig likhet

Många tror att receptbelagda opioider är mindre beroendeframkallande än heroin. Sanningen är att alla opioider är lika beroendeframkallande. Missbruk av receptbelagda läkemedel kan tyvärr ofta även leda till heroinanvändning.

En kall sanning

Den gamla myten att alkohol värmer kroppen är missvisande. Alkohol kan ge en tillfällig känsla av värme genom att utvidga blodkärlen och öka blodflödet till hudens yta, men detta leder faktiskt ultimat till en sänkning av kroppstemperaturen.

En fråga om sinnesstämning

Det finns en uppfattning att psykedelika som LSD eller magiska svampar automatiskt leder till dåliga trippar vid höga doser. Verkligheten är att upplevelsen av en tripp beror mycket på användarens sinnesstämning, miljö och sällskap vid användningstillfället.

En grundlös oro

Myten om marijuana som en “gateway drug” till hårdare droger har länge debatterats. Forskning har inte kunnat påvisa något direkt samband mellan marijuanaanvändning och övergång till tyngre droger. Denna uppfattning är mer en kulturell och social konstruktion än en vetenskaplig sanning.

En överdriven rädsla

Det finns en utbredd missuppfattning att fentanyl, en kraftfull opioid, kan absorberas genom huden och orsaka överdos. Faktum är att fentanyl inte kan absorberas genom huden på ett potent sätt, och risken för oavsiktlig överdos via hudkontakt är extremt låg – men inte omöjlig.

I en värld där myter och missuppfattningar om droger florerar, är det viktigt att vi baserar vår förståelse på vetenskapliga fakta. Genom att avliva dessa myter kan vi närma oss en mer informerad och möjligen mer hälsosam syn på droganvändning.

myter om droger
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Meatspace eller Metaverse? Från Sci-Fi till till din vardag

Från tandhälsa till hälsoproblem

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now