
Nationaldagen – Svenska flaggans historia
Dags att fira Nationaldagen – men hur bra koll har du på vår svenska flagga? 🇸🇪
Varför är den gul och blå?
Blått och gult har historiskt använts som svenska färger, bland annat i vapnet Tre kronor och i olika vapen för flera ätter med stort inflytande i det tidiga Sverige. Enligt sägnen såg Erik den helige det gula korset på den blå himlen när han steg iland i Finland under det första svenska korståget 1157. Erik såg det som ett tecken från Gud och gjorde det till sin fana. En bra story, men tyvärr var det nog inte så det gick till. Det finns inga bevis för korståget, eller den blågula flaggans existens, förrän i mitten av 1500-talet. Historiker har haft olika teorier om flaggans ursprung, men ingen har kunnat slå fast varför den är just gul och blå.
Lagstadgade nyanser
1906 ändrades den blå färgen från mörk till… (drumroll!) en ljusare blå. Inte vidare radikalt, men man tyckte att den mörkblå färgen var för dyster och löste det med att ändra till en ljusare nyans. Färgerna på flaggan finns faktiskt i Sveriges lagbok, där den beskrivs som “ljust mellanblå” och “guldgul” och är fastställd enligt NCS-kod.
Inspirerade av Danmark…
Vår flagga inspirerades troligen av Dannebrogen, Danmarks flagga. Trots att de svenska färgerna tros ha funnits tidigare, började den svenska flaggans historia lite senare än Dannebrogens. Fact alert! Dannebrogen, som etablerades så tidigt som 1370 – eller kanske ännu tidigare enligt forskare, är en av de flaggor som använts längst som nationalflagga. Den har plats nummer 4 på listan, medan Sverige kommer på nummer 7. We’re a flagging nation! Under 1500-talet, när vi började vifta med vår fana, verkar den dock främst ha använts som en flagga för kungen. Den hade då två “tungor”, eller “spetsar”.
…men Sverige har också inspirerat USA!
Den svenska flaggan har inspirerat inte bara en, utan två amerikanska flaggor. Nämligen flaggan i Wilmington – den största staden i delstaten Delaware, samt flaggan i Philadelphia. Anledningen är en relativt kortlivad svensk koloni i USA, som kallades “New Sweden”. Samhället etablerades mellan 1638 och 1655, när Sverige hade stor militär makt. Kolonin sträckte sig längs med Delaware River och lockade svenskar, finländare och några holländare som byggde sig ett nytt samhälle. Den svenska storhetstiden varade inte så länge, bara sju år senare blev New Sweden till New Netherland… Trots det lever minnet av den svenska kolonialtiden kvar och spåren av den svenska flaggan kan ses i just Wilmington och Philadelphia.

Svensk fana i Italien?
Även i Italien finns en flagga väldigt lik vår, enda skillnaden är att korset är symmetriskt. Varför det blivit så verkar ingen kunna svara på, men – om du någon gång åker till Verona kanske du får se en symmetrisk version av den svenska flaggan vajandes i vinden medan du avnjuter en Bolognese.
Gratis blev startskottet
Samtidigt som första världskriget blev den allmänna flaggningen en del av den svenska kulturen. Den svenska flaggans dag firades för första gången 6 juni 1916 och samma år meddelade grosshandlaren Johan Petter Åhlen att han skulle dela ut 2 000 flaggor till de som kunde bevisa att de ägde en flaggstång, som skulle vara minst 12 meter hög. 2 000 flaggor räckte inte. Intresset var så stort att tusentals ansökningar kom in. Åhlen lyckades dela ut 8000 flaggor tack vare en insamling – och den allmänna flaggningen var snart en tradition i folkhemmets Sverige.
Psst! Såhär i flaggtider så finns en mängd traditioner och oskrivna regler som det är god sed att följa. Det finns inga formella regler om hur man flaggar i Sverige, men vi såklart undersökt detta fenomen.