Regnbågar av eld och “finger of death” – naturfenomenen du inte vill missa

Regnbågar av eld och “finger of death” – naturfenomenen du inte vill missa

Vandrande ökenstenar, eldtornados, isstalaktiter. Låter det som något hämtat ur en sci fi-rulle? Well, think again…

Vandrande stenar i öknen

I Death Valley, Kalifornien, förbryllades man i många årtionden över stenbumlingar på flera hundra kilo som verkade ha förflyttats av sig själva (!) över en uttorkad gammal sjöbotten och lämnat långa spår i sanden. Men för tio år sedan löstes äntligen mysteriet med de vandrande stenarna, eller “sailing stones”, som varit kända av forskare sedan 1940-talet. Eftersom fenomenet bara inträffade en gång vart tionde år hade ingen sett en sten “vandra” med egna ögon – bara spåren i sanden, och senare GPS-mätningar som bekräftade att stenarna faktiskt rörde sig.

Vintern 2013-2014 lyckades dock en grupp forskare fånga fenomenet på film, och gåtan löstes. Nyckeln var en damm ovanför sjöbotten som ibland fryser till på vintern. När isen smälter bildas tunna isflak som vid kraftig blåst driver iväg och knuffar fram stenarna i en hastighet på fem centimeter i sekunden. Isflaken smälter snabbt i solen, men kvar blir stenbumlingarna – och spåren som vittnar om deras färd.

Eldtornados
CUT

En tornado av eld ser häftig ut på avstånd, men för allt som kommer i dess väg är den förödande. På 1920-talet dog 38 000 människor när en eldtornado bildats efter en jordbävning i japanska Kanto. Och efter en brand i amerikanska Redding 2018 bildades en eldtornado som var över trehundra meter bred på botten och sträckte sig tolv kilometer upp i luften.

Eldtornados kan också uppstå i samband med “megabränder”, en brand som är väldigt svår att bekämpa eftersom den är så stor att den i princip får sitt egna vädersystem och vindar. Blir hettan och vindarna tillräckligt starka kan luftvirvlarna bilda en brinnande tornado, som i sin framfart drar till sig ännu fler brinnande eller brännbara material.

Isstalaktiter – finger of death

På Antarktis bildas så kallade isstalaktiter när kalla och salta vattenströmmar kommer i kontakt med mindre salt havsvatten. På engelska kallas fenomenet “brinicle”, efter “brine” – saltlag, och “icicle” – istapp. Saltet gör att strömmarna är kallare än noll grader, och när de möter det omgivande varmare vattnet samt istäcket på vattenytan fryser de till en istappsliknande formation på istäckets undersida.

Nybildade isstalaktiter är som tunna rör av is, men när isen uppifrån “göder” dem med kall saltlag växer de sig snabbt tjocka och stadiga, vilket hindrar dem från att smälta.

Under vissa omständigheter kan isstalaktiten nå havsbotten, och när dess spets petar på botten fryser det intilliggande vattnet och en “stig” av is bildas – som fortsätter tills den når lägsta möjliga punkt. Sjöstjärnor och andra bottenlevande havsdjur som hamnar i dess väg fryser fast. Det är inte för inte som isstalaktiter även kallas “finger of death”.

Vulkanblixtar

Ett vulkanutbrott är spektakulärt i sig; lägg då till en drös blixtar mitt i askmolnen!

Askmoln kan liknas vid “riktiga” moln på himlen. Stigande varm luft kondenseras och i molnen bildas blixtar, enligt samma princip som när det åskar. Värmen från utbrottet gör partiklar elektriskt laddade, och när de separeras sker till slut en urladdning i form av blixtar.

Även skogsbränder kan bilda egna moln och blixtar. Ett stort problem eftersom blixtarna kan ge upphov till mer eld – och den här sortens moln avger ju inget regn som släcker dem.

Norrsken

Det mest spektakulära naturfenomen vi kan skåda här i Sverige är norrskenet! Fenomenet är kopplat till jordens poler, det finns alltså även sydsken. Polarsken, som norr- och sydsken kallas med ett samlingsnamn, uppstår då elektroner och andra laddade partiklar från solen faller mot jordens atmosfär. Jordens magnetfält gör att partiklarna lägger sig runt de magnetiska polerna och bildar det magiska skenet.

Vanligast är en gulgrön färg, men beroende på partiklarnas höjd och hastighet förekommer även andra färger som rött, blått och lila.

naturfenomen
Eldregnbågar

Om solen lyser på ett högt beläget cirrusmoln i exakt rätt läge kan iskristallerna i atmosfären fungera som en prisma, som solskenet lyser igenom på ett sätt som gör att hela molnet lyser i regnbågens färger.

Cirrusmoln är väldigt tunna, vilket ger den flamliknande effekt som gett fenomenet sitt namn.

Eftersom det krävs väldigt specifika förutsättningar är eldregnbågar mycket sällsynta. Men snygga är de, för de lyckligt lottade som får se dem!

Mer om vår häftiga värld och natur hittar du här: Fibonacci-koden – svaret på hur universum fungerar

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Meatspace eller Metaverse? Från Sci-Fi till till din vardag

Från tandhälsa till hälsoproblem

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now