Nya hälsotrenden för lymfsystemet: Så poppis att den utförs på hemlig ort

Nya hälsotrenden för lymfsystemet: Så poppis att den utförs på hemlig ort

På sistone har strålkastaren riktats mot en av kroppens förbisedda hjältar: lymfsystemet. Behandlingar som ska boosta systemet och därmed trolla bort celluliter blir allt mer poppis – men funkar det? Bublication, som själv testat, har svaret.

Kändisfavorit 

Är du intresserad av hudvård och kändiskultur har du knappast undgått uppsvinget för behandlingar av lymfsystemet. Det låter inte så glamouröst, men kändisar och influencers can’t seem to get enough. Hudvårdsgurun Biba de Sousa har exempelvis Billie Eilish och Miley Cyrus som klienter – och hennes patenterade metod har blivit så poppis att hon nu enbart behandlar VIP-kunder på hemlig ort. 

CUT

LPG, som går ut på att lymfkörtlar och lymfkärl masseras med vibrationer och vakuumsug, är den vanligaste metoden. Lymfmassage kan också göras med händerna, eller med redskap som skumrullar. Det kallas “manual lymphatic drainage”, manuell lymfdränering. 

De påstådda effekterna av behandlingarna är många, inte minst för hyn. Huden ska bli tight och slät medan celluliter, svullnader och små valkar ska minska. Lymfdränering sägs också vara bra för immunförsvaret, samt kunna lindra smärtor och ge ökad energi. Låter ju kanon! Men, kan det stämma?  

Vad ÄR lymfsystemet? 

First things first! 

Din kropp forslar runt tjugo liter plasma om dagen via blodomloppet, som transporterar näringsämnen till celler och plockar upp restprodukter. Ungefär tre liter av plasman tar sedan vägen genom kapillärerna ut i kroppsvävnaden. Den här återstoden, en färglös vätska, kallas lymfa. En av lymfsystemets uppgifter är att samla upp lymfan, förflytta den genom kroppen och slutligen få den att tas upp av blodomloppet igen. 

Lymfsystemet är också en del av kroppens immunförsvar, som skyddar kroppen genom att producera vita blodkroppar. Systemet fångar också upp och hanterar “avfall”, tar upp fett och proteiner till blodomloppet, och balanserar kroppens vätskenivå. En mångsysslare, med andra ord! 

Mjälten, tonsillerna och ryggmärgen är bara ett par av lymfsystemets stjärnor – liksom kärlen som transporterar lymfan och körtlarna som absorberar lymfa och därigenom förstör skadliga inkräktare som virus.  

Har du upplevt svullnader runt armhålorna eller nyckelbenen när du varit sjuk? Det beror på att lymfsystemet jobbat extra hårt. Till skillnad från vår blodcirkulation, som har hjärtat som motor, har lymfsystemet ingen inre muskel som styr flödet. Det sker utifrån eller via rörelser från muskler. 

Funkar behandlingarna? 

Den information som finns på nätet kommer främst från personer och kliniker som utför de – ofta dyra – behandlingarna. När de dessutom lovar guld och gröna skogar finns all anledning att vara skeptisk. Men, faktum är att amerikanska FDA, Food and Drug Administration, godkände LPG som cellulitbehandling redan 1998. LPG-utrustning har även klassats som medicinsk utrustning “klass 1” – vilket enligt FDA innebär att det finns små eller inga risker med redskapen. LPG och liknande behandlingar är alltså ofarliga, och verkar faktiskt ha effekt mot celluliter. Bublications redaktion har testat LPG – och sett tydliga resultat! 

Fler studier krävs för att avgöra den medicinska effekten av lymfmassage, men det tycks ha en effekt på lymfrelaterade svullnader och smärtor. Att hjälpa lymfsystemet med flödet verkar också vara positivt för ditt immunförsvar och vätskebalansen. 

Kort sagt: LPG och lymfmassage är inte nödvändigtvis de mirakelkurer de ibland utmålas som, men det finns dokumenterade positiva effekter. Många som testat har upplevt förbättrad hy – och förbättrat välmående. Effekterna är dock individuella, och vissa får effekt först efter flera regelbundna behandlingar. 

För att få fördelarna som sker när lymfsystemet kickas igång behöver du dock inte ösa pengar på behandlingar. Lymfdränering via vätsketillförsel och tryck från muskler är minst lika effektivt. Japp, hälsorådet hamnar lite tillbaka på ruta ett: drick mycket vatten och rör på dig. 

Är du nyfiken på en proffsbehandling och har pengar att avvara? Då är det bara att köra! Går du fler än en gång blir du med högsta sannolikhet av med celluliter. Worst case scenario? Du får “bara” en trevlig massage.  

Vår favoritklinik? HEAT by Sophia Lie

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
Well-yes

Gut brain – så funkar din andra hjärna

Well-yes

Morötter – ett hemligt krigsvapen

Well-yes

Fillers för permanent glow?

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om myterna ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt att...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now