Så mycket tid behöver du investera för att få en ny vän

Så mycket tid behöver du investera för att få en ny vän

Tänk om det fanns en manual för hur vi skaffar nya vänner? Well, forskare har faktiskt räknat ut EXAKT hur många timmar som krävs för att en bekant ska förvandlas till en riktig vän. Välkommen till Bublications kompisguide!

Barn, som blir bundis med nya barn innan du hinner blinka, baserar sin vänskap på glädje och trygghet. Vuxnas nya vänskaper behöver hantera skillnader i personlighet, erfarenheter, värderingar och livsstil. Inte konstigt att det kan vara lite trögt att utöka sin sociala cirkel som vuxen, när man dessutom kanske redan har några nära vänner man känner sig nöjd med. Men, nya vänner kan berika ditt liv på sätt du ännu inte kan föreställa dig. Så, hur skaffar man dem?  

Ta tid på vänskapen! 

I vissa sammanhang går det fort att bli kompis med någon. Det är lätt att tro att det beror på personliga likheter. I andra sammanhang är det svårare – då utgår vi från att det saknas potential och ger upp. Vi väljer snabbt och ger endast ett fåtal en chans. 

Tiden som investeras i början är den viktigaste. Därefter stagnerar de flesta relationer utan att utvecklas vidare. Bara ett fåtal mynnar ut i djup vänskap. För att ge alla relationer samma chans måste mer och mer tid tillbringas ihop. Vill du ha en ny vän? Börja räkna timmar! 

Hur mycket tid behövs? 

Enligt en omfattande studie, publicerad i Journal of Social and Personal Relationships, krävs 50 timmars umgänge innan man ser någon som en ytlig vän. För att bli riktiga vänner gäller 90 timmar. För nära vänskap måste siffran dubblas (plus lite till) och komma upp i 200 timmars umgänge. 

Kvalitet och frekvens på ert umgänge spelar förstås in. Man blir – rätt givet – bättre vänner av att göra något ihop och ha djupa samtal än av att sitta bredvid varandra vid varsin skärm utan interaktion. So, go make friends over coffee and deep conversations! 

Forskningens 10 sanningar om vänskap 

1. Tid tillsammans är viktigast. 

2. Prioritera din tid och fokusera på få personer. 

3. Ge vänner och bekanta olika syften och närhet. 

4. Har du många kontakter försämras kvaliteten på varje enskild relation. 

5. Valet av aktivitet påverkar relationen. 

6. Gemensam fritid stärker vänskapen. 

7. Samtal gynnar vänskap, kallprat begränsar utvecklingen. 

8. Meningsfulla, uppföljande, roande och personliga samtal fördjupar vänskap. 

9. “Påtvingad” vänskap från jobb och skola varar inte lika länge. 

10. Vänskap behöver investeras i och satsas på. 

Var realistisk 

Visst kan vi drömma om den perfekta vänskapen. Men med så komplexa liv som de flesta har idag kan det ofta räcka med att ha ett fåtal egenskaper, eller något intresse, gemensamt. 

Gör något ihop! 

Gemensamma aktiviteter är en välbeprövad väg för kompisar, men inte nödvändigtvis nära vänskap. Vänner kan slappa ihop på soffan, medan kompisar ofta behöver samlas runt en aktivitet. 

Var dig själv (men välj lite) 

Det är fullt naturligt att olika delar av dig blommar ut med olika personer. Du behöver inte bli supertajt med alla, en vänskap kan vara nog så värdefull ändå. Bjud på de bitar av dig som ni har gemensamt och uppskattar hos varandra – backa om det skaver för mycket. 

Sårbar vinner, ibland 

Nära vänskap kräver en personlig relation, men att vara personlig passar inte alla relationer. Det måste kännas tryggt att vara öppen och sårbar. Relationen kan ta skada av att belastas, så ös inte på med allt på en gång. 

Make friends, don’t just have them 

Liksom alla relationer är vänskap något man måste jobba på. För att den ska utvecklas och bestå behöver det finnas en balans – och den kan ändras med tiden. Flexibilitet och lyhördhet är två viktiga nyckelord. Visa intresse, avsätt tid och engagera dig. Försämras vänskapen under en period? Stå lugnt kvar. Har ni ett nära band kommer ni troligtvis kunna fånga upp varandra igen vid ett senare tillfälle.  

Hur många kompisar pallar vi med? 

På sociala medier går det hur bra som helst att ha ett obegränsat antal “vänner”, men i verkligheten kommer hjärnan prioritera bort de flesta. Det här är i snitt vad en människa klarar av:  

  • 1-5 nära vänner för delad glädje, sårbarhet, trygghet och kärlek. 
  • 10-15 vänner att tycka om och umgås mycket med. 
  • 40-50 kompisar man kan tänka sig att umgås med, utan känsla av närhet. 
  • 120-150 bekanta för korta samtal om ni råkar mötas.  
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Pepparkakans resa från medeltida medicin till julens must have.

Från Julmys till Julrys: Krampus kraschar julefriden?

Gamestop-Storyn: En Finansiell David och Goliat för den digitala tidsåldern

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now