Pi – magiska formeln för ett superminne?

Pi – magiska formeln för ett superminne?

Världens mest kända tal har fascinerat matematiker och minnesmästare sedan antiken. Än i dag har mänskligheten inte helt greppat de oändliga siffrorna – men klurandet på pi har lett fram till en hel del tekniker för dig som vill bli bättre på att komma ihåg saker!

Pi 101

Dividerar du omkretsen på en cirkel med dess diameter får du, oavsett hur stor cirkeln är, alltid samma siffra. Den siffran brukar avrundas till 3,14 – men egentligen har talet fler decimaler än så. Oändligt många fler! Och eftersom pi är oändligt, kommer vi aldrig kunna veta varenda siffra. Det bästa vi kan hoppas på är att räkna ut så många som möjligt, ett arbete som pågått genom århundraden och fortsätter än i dag.

Jakten på pi

Människan har känt till pi sedan antiken men först på 1600-talet fick talet sitt namn, efter den grekiska bokstaven π som inleder ordet perimetros (omkrets). 

Under antiken uppskattade man pi genom mätningar med rep. Rätt långt ifrån dagens superdatorer, men man kom ändå nära det faktiska värdet – i Babylon uppskattades pi till 3,125 och i Egypten till 3,16.

CUT

Greken Arkimedes arbetade senare fram en algoritm för att räkna ut pi, genom att rita månghörniga geometriska figurer i och runt en cirkel. På det viset kom han närmare rätt värde. På 1500-talet lyckades tysk-österrikaren Ludolph van Ceulen räkna ut trettiofem decimaler, som kom att kallas “det Ludolphska talet” och ristades in på hans gravsten efter hans död.

En stackare som blivit del av pi-historien av helt fel anledning är William Shanks. I slutet av 1800-talet jobbade han i flera år med att ta fram fler decimaler, och hade till slut en serie på över sjuhundra siffror. Det visade sig dock att han gjort en felräkning någonstans på vägen, så de sista 180 siffrorna var fel. Störigt är bara förnamnet…

Nytt rekord 2022

När datorerna introducerades under 1900-talet gick det undan. 1964 kom CDC 6600, den första datorn att få benämningen “superdator”. Med den fick man fram en halv miljon pi-decimaler!

2019 beräknades över trettio (31,4, lämpligt nog) biljoner decimaler. Två år senare hade en grupp schweiziska forskare dubblat siffran. År 2022 slogs rekordet på nytt: efter en 157 dagar och 23 timmar lång uträkning är man nu uppe i hundra biljoner kända pi-decimaler. Den hundra-biljonte siffran? En enkel nolla.

Minnesmästare

Hundra biljoner decimaler kan väl ingen memorera, men 70 030 (!) är inte så pjåkigt. Med den bedriften har indiern Suresh Kumar Sharma världsrekordet, sedan oktober 2015. Sjutton timmar tog det att rabbla upp siffrorna som fick honom att knipa förstaplatsen från landsmannen Rajveer Meena, som sju månader tidigare slagit rekord med 70 000 decimaler.

Knepet: Spaghetti i hallen

På nionde plats och bäst i Europa är svensken Jonas von Essen, med 24 063 decimaler.

Han har också vunnit minnes-VM, kommit tvåa i Talang och skrivit två böcker om minnestekniker. Det var just en sådan bok som fick Jonas att öva upp sitt superminne – något han menar att alla kan göra med rätt teknik. 

Nu kanske du inte är jättemotiverad att lära dig just pi-decimaler, men teknikerna funkar också om du vill lära dig språk, slippa krångla med inköpslistor och komma ihåg namn på bekanta. Jonas främsta knep är att skapa mentala bilder som du associerar med det du ska minnas. Ju knasigare bild, desto lättare blir den att komma ihåg! Bilderna kan användas i kombination med ett “minnespalats” som du vandrar igenom i dina tankar. Ett bekant ställe, som ditt hem, funkar bäst.

Ska du memorera en inköpslista tänker du dig kanske spaghetti hängandes från hallkroken, badkaret fyllt med juice och två kotletter vid fotändan av sängen.

Ska du memorera lika mycket som Jonas von Essen är hemmet dock för litet. Han går istället sin mentala promenad genom hela sin hemstad.

Hur används Pi?

Så, vad har man egentligen pi till? Dels används det för att beräkna cirklar och sfärer inom exempelvis astronomi och fysik. Pi används också för beräkningar inom bygg och arkitektur. Pyramiderna i Giza ska till exempel ha baserats på värdet av pi.

Men, fascinationen kring pi handlar främst om ren nyfikenhet. Ett oändligt nummer. Det har något magiskt över sig. En utmaning för minnesmästare att briljera med, och för dåtidens driftiga matematiker och vår tids superdatorer att avslöja mer och mer av. På ett sätt kan vår ökade förståelse av pi ses som ett mått på vetenskapens och människans utveckling.

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Blåkulla: Från mörk magi till Påskglädje

Påsk: En tid för genomblöta brudar och flygande klockor

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now