
Flera lovande p-metoder för män – om de vill ha det
I decennier har en uppsjö av hormonella preventivmedel funnits för kvinnor – och enbart för kvinnor. Rubriker om att manliga p-piller är på g har vi sett mången gång genom åren. Hur går det egentligen? Bublication reder ut!
Det är hur lätt som helst att hitta preventivmedel för kvinnor; p-stavar, p-ringar, spiral och p-piller fyller hyllorna på apoteken. För män har det enda preventivmedlet i årtusenden varit kondom. Kvinnor är inte bara de som måste laborera med sina hormoner för att slippa bli gravida – de ska dessutom betala för det.
Att hormonella preventivmedel för män lyst med sin frånvaro beror till viss del på biologi – det är lättare att stoppa ägglossning en gång per månad än att stoppa miljoner spermier från att produceras varje dygn.
Men, det tycks råda konsensus om att den främsta anledningen till att manliga varianter fortfarande inte kommit ut i handeln är att läkemedelsindustrin inte ser någon marknad. Att män skulle vilja proppa i sig hormoner med alla biverkningar det medför – när de har det rätt bra som det är – har varit osannolikt enligt läkemedelsjättarna. Finns någon ljusning på den skeva snedfördelningen? Jo, det verkar faktiskt så.
Senaste alternativen:

- P-gel
Studier på det här området ser mycket lovande ut enligt forskare. P-gelen, som minskar spermieproduktionen genom gestagen och testosteron, ska smörjas in på axlar och överarmar dagligen. Man måste dock ta prover regelbundet i början så man ser att produktionen faktiskt avtar så pass att det ger ett fullgott skydd. Efter en studie som delvis genomfördes på Karolinska Institutet förra året menar forskare att p-gelen skulle kunna finnas ute på marknaden inom fem år.
– Men om jag ska vara realistisk så tror jag att det tar längre tid. Intresset från läkemedelsindustrin har varit väldigt svagt, säger professor Kristina Gemzell Danielsson till SVT.
Vilket leder oss vidare till…
- …Manligt p-piller
Även här har bristande intresse från läkemedelsindustrin satt käppar i hjulet. Kvinnliga p-piller kan – som vi alla alltför väl känner till – ge biverkningar som viktuppgång, depressioner och illamående. När det manliga p-pillret lanserades drog många kvinnor en lättnadens suck och hoppades att den bördan nu skulle delas med männen. P-pillret visade sig dock ge biverkningar – samma biverkningar som varit kvinnors vardag i decennier. De gav samtidigt biverkningar som inte direkt låter asjobbiga: ökad sexlust och bättre förmåga att bygga muskler. Den manliga varianten stoppades dock på grund av ja, de biverkningar kvinnor levt med så länge vi kan minnas. Här kan en välbehövlig andningspaus vara på sin plats… Men!
Utvecklingen går framåt. Studier på KI har visat att de manliga pillren som forskas på nu både är säkra och minskar risken för oönskade graviditeter rejält. Dessutom börjar läkemedelsindustrin äntligen snegla mot en potentiell lukrativ investering – då en majoritet av män faktiskt ställt sig positiva till att använda hormonella preventivmedel enligt undersökningar.

- Vasalgel – sterilisering light
En nykomling bland alternativen som fått stor uppmärksamhet den senaste tiden. Gelen sprutas in i sädesledarna för att stoppa spermierna från att kunna simma. Effekten avtar efter några år, men om man skulle ändra sig snabbt är det bara att traska till en läkare och få gelen bortspolad.
- Vasektomi
Kort sagt: sterilisering, där mannens sädesledare skärs av. Fördelar: påverkar inte sexlusten, utlösningen eller potensen – det enda man behöver vara hyfsat säker på är att man faktiskt inte vill ha barn. Det kan gå att återställa ingreppet, men det finns en risk att det inte lyckas.
Som vi konstaterat är det alltså inte bara kvinnor utan även män som vill se ett utökat utbud av preventivmedel – att som snubbe kunna sätta sin tillit till något mer än en bräcklig kondom (ja, de spricker ibland) om de inte vill få barn lockar allt fler killar. Slutsats: dags för läkemedelsjättarna att komma in i matchen!