
Privatjuridiken du inte visste att du behövde
Som konsument är det lätt att känna sig svag gentemot stora företag, men du har betydligt större rättigheter än du kanske tror. Och hur ska du deala med den där arvstvisten egentligen? Bublication brings you: vardagsjuridiken du måste känna till!
Reklamera mera
Har du köpt något det är fel på har du rätt att reklamera. Varan behöver inte vara trasig, det räcker att den inte stämmer överens med informationen du fått! Tröjan du klickat hem visar sig kanske ha en helt annan nyans i verkligheten, sladden som butiksbiträdet sa skulle passa till din laptop gör inte det, och så vidare. Du behöver heller inte vara snabb – alla fel kan inte upptäckas direkt och du har faktiskt upp till hela tre års reklamationsrätt, även i secondhandbutiker.
Du kan traska tillbaka till butiken för att reklamera, men bäst är att reklamera skriftligt så att du har underlag om det skulle uppstå oenigheter. Är du osäker på vad du ska skriva har Hallå Konsument en mall i artikeln “Reklamera felaktig vara” som du kan kopiera in i ett mejl.
LODA och ångerrätt
Jaha, men om du helt enkelt bara har ångrat dig? Misströsta icke! Har du handlat på internet, postorder, via telefon eller på ett “homeparty” gäller LODA: lagen om distansavtal. Den garanterar ångerrätt i 14 dagar om du handlat för minst 400 kronor (även om vissa butiker låter dig ångra även billigare köp). I fysiska butiker har du inte ångerrätt, men många erbjuder öppet köp som funkar ungefär likadant.
Telefonförsäljare kan vara luriga, kom ihåg att telefonköp inte är giltiga förrän företaget skickat en skriftlig bekräftelse som du i din tur godkänt skriftligen (via sms, mejl, bank-id eller underskrift på papper).
Några undantag är event, livsmedel, underkläder vars förpackning du öppnat och digitala tjänster som appar eller streamingtjänster. Men! Du som konsument måste ha informerats på förhand om att ångerrätten inte gäller.
Ångerfrist
Den period du har på dig att ångra dig kallas ångerfrist. För en fysisk vara börjar den gälla när du fått varan, men dag 1 av 14 är tekniskt sett dagen därpå. Alltså, beställer du ett mobilskal på måndag som dimper ner i brevlådan på onsdag, så börjar ångerfristen på torsdag.
Är dag 14 en lördag, söndag eller helgdag förlängs ångerfristen till nästa vardag.
Men! Det förutsätter att du fått den information om ångerrätt som företaget enligt lag ska ge dig. Om inte så börjar ångerfristen den dag du fått informationen, och om du aldrig får den har du ångerrätt i upp till ett år.
ROT, RUT och tjänster
ROT och RUT är skatteavdrag för tjänster i ditt hem. ROT gäller hantverkstjänster och står för Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad. RUT är “hushållsnära tjänster” och står för Rengöring, Underhåll, Tvätt. Installationer och reparationer på datorer räknas till hushållsnära tjänster, så betalar du någon för att fixa datorn hemma kan du kanske göra RUT-avdrag!
Ingen är skyldig att erbjuda ROT- och RUT-avdrag, så kolla upp om den du tänker anlita erbjuder det. Och se till att få med det i avtalet – du kan inte göra avdraget efteråt.
Checklista när du beställer tjänster till ditt hem
- Ha alltid skriftligt avtal. Mallar till avtal kan du lätt googla fram!
- Ett fast avtalat pris gäller och får inte överstigas.
- Har ni kommit överens om ett ungefärligt pris får slutpriset bli högst 15% högre.
- Betala aldrig en hantverkare innan jobbet är klart.
- Tänker du att du kan göra jobbet bättre själv? Kör på! Kom bara ihåg att det finns många arbeten, särskilt kopplade till el och avlopp, som du inte får utföra själv – om du inte är kvalificerad.
Arv
Arvstvister kan vara en plågsam sörja med drama och intriger. Oavsett är det bra att ha koll på grunderna!
Grundprincipen är att arvsrätten och testamentet alltid går först. Läser du på om arvsrätt lär du stöta på begreppet “bröstarvinge”, ett snitsigare ord för någons barn. Eventuella barn samt make/maka är “by default” först i tur till arvet.
Vill du skriva testamente behöver du ha två vittnen närvarande för att det ska godkännas. Dina vittnen får inte vara föräldrar, barn, syskon, sambo eller make/maka till dig. Att kalla in grannungarna funkar inte heller, vittnen måste vara minst femton år gamla.
Eftersom arvsrätt och testamente har företräde kan man inte avtala att dra tillbaka sitt testamente. Man kan i praktiken “trampa över” någons arvsrätt genom avtal med någon annan, men bara om de rättmätiga arvingarna inte överklagar – då blir avtalet ogiltigt.
Olika länder har olika krav på testamenten så om du bor, eller har medborgarskap, i flera länder är det klokt att antingen slipa på ett testamente som uppfyller kraven inom alla aktuella länder – eller sätta igång och skriva flera varianter.