Retoriska knep – så bemästrar du konsten att tala

Retoriska knep – så bemästrar du konsten att tala

Vrål i motvind, skratt och stödord på kartong. Med hjälp av några retoriska knep kan du bli en riktig stjärna nästa gång det vankas pitch eller bröllopstal!

Retorikens lagar

Världens tråkigaste ämne kan bli intressant om talaren är duktig. Ett kul ämne kan däremot bli själsmördande om talaren låter som en robot. Inom retorik finns vissa “lagar” som kan sammanfattas ungefär så här:

CUT
  • Förbered dig ordentligt! Det gör både talaren och publiken trygg.
  • Talet ska vara välformulerat med en viss ton, exempelvis humoristiskt eller allvarsamt.
  • Den som talar bör memorera det någorlunda – inget är så tråkigt som någon som läser innantill.
  • Hitta rätt tonläge och artikulera väl. Då förstår alla vad som sägs och de viktigaste delarna poängteras. Testa dig fram.
  • Bygg gärna en struktur. Exempelvis genom att avsluta med något som du började med. Det ger ett genomtänkt intryck och ökar förtroendet hos lyssnaren.
Ta till alla knep

Förutom själva talet bör du också jobba på självförtroende och kroppsspråk. Du är LÅNGT ifrån ensam om att bli nervös bara av tanken på att tala inför grupp. Det blir de flesta – till och med människor som knappt gör något annat. Som författaren Mark Twain sa: “Det finns två typer av talare: de som blir nervösa och de som ljuger.” Det finns till och med ett ord för det: glossofobi.

För att komma över nervositeten kan du göra lite andningsövningar eller mindfulness innan du sätter i gång. Du kan också ta till följande knep!

  • Öva in en inledningsfras. Det kommer få din hjärna att “flyta på” lättare.
  • Skriv ned dina stödord på något stabilt – som laminerade kort eller kartong. På så sätt slipper du noja över om det syns att dina händer darrar.
  • Ta plats! Sträck på dig, bred ut armarna, stå lite bredbent. Välj stadiga skor. Det får dig att känna dig mer säker och betydelsefull.
  • Var ärlig. De flesta i publiken kommer att identifiera sig med dig om du erkänner att du är nervös.
  • Le. Det lurar hjärnan att utlösa endorfiner – även om du inte är glad.
  • Undvik urringningar. Inte för att det är något fel på det (!) utan för att ditt bröst kan bli flammigt när du är nervös. Inget fel i det heller, men vetskapen om det kan göra dig mer nervös. 
  • Testa tekniken. Har du möjlighet att kontrollera hur mikrofonen eller bildpresentationen fungerar i förväg behöver du inte fumla inför publik.
  • Humor. Något kul bryter alltid isen.
  • Aktivera publiken, exempelvis genom en kul fråga som besvaras med handuppräckning. Gör det gärna en bit in i talet, det ruskar om dem som börjar bli sömniga.
Några “no-nos”

Vilka misstag gör vi när vi håller en presentation eller ett tal? Well, att tala för snabbt eller för tyst gör det nästintill omöjligt för din publik att höra vad du säger. Om du håller på med ditt hår eller står och klickar på en penna kommer åhörarnas fokus hamna där i stället. 

Kom också ihåg att vara inkluderande. Ska du dra ett skämt eller berätta om en dråplig situation, se till att inte förolämpa eller peka ut någon. Tänk också på vilken publik du har. Är det brudparets vänner och familj, ett gäng revisorer eller en skolklass? Anpassa ditt språkbruk och humor och få publiken på din sida! 

För ett klassiskt skräckexempel kan du se filmen “Fyra bröllop och en begravning”, där talaren förolämpar alla involverade på mindre än en minut.

En urgammal konst

Människan har pratat i minst 50 000 år, men att hålla tal är ett yngre fenomen. Det började med de gamla grekerna vid demokratins födelse för cirka 2 400 år sedan. När viktiga åsikter nu skulle framföras gällde det ju att få folk att lyssna!

Universalgeniet Aristoteles skrev en bok där han analyserade ”konsten att tala”, vilket på grekiska kallas retorik. Senare blev Demosthenes känd för sina talövningar. Han föddes med talsvårigheter och började själv träna på att artikulera och tala högt. Han rabblade ramsor medan han joggade, pratade med småsten i munnen och vrålade meningar i motvind för att stärka lungorna. Men, när folk frågade Demosthenes hur man blir en bra talare lär han ha gett ett enkelt svar: “framförande, framförande, framförande.” Lycka till

Psst du har väl inte missat Bublications lilla mingelskola? Mingla som ett proffs – 5 snabba tips!

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
Well-yes

Gut brain – så funkar din andra hjärna

Well-yes

Morötter – ett hemligt krigsvapen

Well-yes

Fillers för permanent glow?

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om myterna ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt att...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now