
Kan robot vara lösningen på konststöld?
Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger hopp, bland annat för Grekland som vill erbjuda British museum replikor av sina ovärderliga Parthenonskulpturer i utbyte mot den äkta varan, men öppnar också för filosofiska diskussioner om vad som räknas som "äkta" konst.
Robotor, ISIS och Triumfbågen
År 2016 skapade Robotor en replika av Triumfbågen från Palmyra i Syrien med hjälp av IDA, institutet för digital arkeologi, och experter från Harvard och Oxford. Replikan av originalet, som ISIS-terrorister förstört året innan, skapades genom att hundratals bilder på Triumfbågen användes till att göra en 3D-bild för Robotor att utgå från.
Bågen är femton meter hög, en tredjedel av originalet, består av tjugo ton Carraramarmor och tog fem veckor att färdigställa. Från sin ursprungsplats bland marmorstenbrotten i italienska Carrara restes bågen på Trafalgar Square i London inför World Heritage Week, och därefter i Geneve, Dubai och New York. Enligt Giacamo Massari, en av Robotors skapare, representerar verket “styrkan i teknologin för att tjäna mänskligheten” och är en symbol emot krigets orättvisor och grymhet.
Grekiska regeringen vs British Museum
AI-tillverkade kopior av kända verk skulle också kunna bidra till en lösning på kontroverser gällande artefakter som tagits från ett land till ett annat och som visas upp på museum. En sådan dispyt pågår mellan Grekland och Storbritannien. Det gäller Parthenonskulpturerna som tagits från ett tempel i Aten till The British Museum.
Marmorskulpturerna har funnits på museet, som tidigare i år gått med på att lämna tillbaka över sjuttio stulna artefakter till Nigeria, sedan 1816. Trots uppmaningar från både Grekland och UNESCO att lämna tillbaka Parthenonskulpturerna till sitt ursprungsland, liksom hårt kritiserade bilder på vattenläckor och dåliga tak över skulpturernas tillhåll på museet, så vägrar Storbritannien att släppa ifrån sig skulpturerna då man menar att British Museum är bäst lämpad att ta hand om dem, och att de fick tag på skulpturerna på laglig väg.
Robotor har lyckats göra exakta replikor av skulpturerna, och i och med detta anser Institute of Digital Archaeology att British Museum skulle kunna återlämna originalen till Grekland och istället visa upp kopiorna. The British Museum har ändå sagt blankt nej, men har kommit att åtminstone öppna för förhandlingar med den grekiska regeringen.
Tekniken bakom Robotor
Robotor liknar en stor, sjuaxlad borr, eller en sorts robothackspett. En elektrisk spole, som byts ut automatiskt efter behov, med diamantspets står för själva huggandet. Allt på en bas som utformats efter inspiration från månlandare. AI:n som gör jobbet är molnbaserad och utgår från tredimensionella modeller av skulpturen som ska tillverkas. Modellen och stenblocket tillsammans med verktygen är allt Robotor behöver för att hitta den optimala vägen för att nå det önskade resultatet och nyttja den känsliga stenens form. AI:n simulerar sedan skissen innan den skickar instruktionerna åt roboten för genomförande. De båda grundarna Filippo Tincolini och Giacamo Massari testade Robotor i fem år med olika sorts komplexa skulpturer innan de kände sig redo att släppa den på marknaden.
Är robotskulpturer autentisk konst?
När AI och robotar beblandar sig med konstvärlden blir det lätt kontroversiellt. Den accelererande tekniken som låter användare efterfråga alltmer specifika bilder för AI-program att generera har lett till oro för att konstnärer ska förlora jobb, och för att AI-genererad konst som används kommersiellt i praktiken kommer att innebära någon form av konststöld (eftersom AI:n hämtar råmaterialet för att ta fram sina bilder från alla bilder som ligger uppe på internet). Sedan finns det också många som helt enkelt tycker att maskinproducerad konst känns… själlös. Intressant nog har NFTs samtidigt slagit igenom…
Just konststöld är nog ingen större källa till oro när det gäller Robotor och dess marmorskulpturer, men tanken om konstverken som mindre “autentiska” har uttryckts. Diego Zampolini, ordförande och medgrundare till Cooperativa Scultori di Carrara, ett kooperativ för Carraras skulptörer, menar till och med att den här sortens skulpturer är “döda”och att bara en skulptur som färdigställts av en hantverkare är riktig och levande. “Enligt mig så kan en skulptur inte tillverkas av en robot”, säger han, “för den måste göras för hand; det är något som måste göras av hantverkaren och konstnären tillsammans”.
Filippo Tincolini däremot tror på att kombinera tradition med innovation, och att Robotor inte heller kommer att stjäla jobb. Framför allt, menar han, låter Robotor konstnären fokusera på de roliga, kreativa delarna av skapandet istället för de tidskrävande, uttröttande och rentav farliga elementen som själva huggandet utgör. “En robothantverkare finns redan”, säger han, “men en robotkonstnär kommer aldrig att existera.”