
Så slipper du skafferiets sabotörer
Vitlöks-stinkande choklad och currydoftande mjölk – urkfaktorn är total! Hur du förvarar mat påverkar både hållbarhet och smak, men hur vet du vad som är rätt för olika varor? Bublication got you!
Kallt eller varmt?
I regel brukar man förvara mat på låga temperaturer för att den ska hålla så länge som möjligt. Kött och fisk börjar ruttna snabbt och bör därför in i kylen så fort du kommer hem. Andra livsmedel vill inte ha med kyla att göra. Olivolja blir exempelvis trögflytande och förvaras bäst i rumstemperatur. Även honung kan stelna snabbt vid kyla. För att den ska vara så mjuk och smakrik som möjligt: ställ den nära ett element eller i ett soligt fönster. Du behöver inte oroa dig för att den ska bli dålig, honung håller i princip för evigt!
Torka + mörker = yum!
Ingen vill ha torka och mörker vid odling men i skafferier är det perfekta förhållanden för många matvaror; bröd, nötter, potatis, sötpotatis, ris, mjöl och pasta. Livsmedlen kan börja mögla av fukt och eftersom de innehåller stärkelse kan de stelna om de förvaras för kallt. Bladgrönsaker vill däremot ha både fukt och kyla för att hålla så länge som möjligt!
Frukt och grönt som vanligtvis finns i varma länder mår dock bäst i rumstemperatur. Låt alltså mangon, tomaterna, avokadon och bananerna ligga framme (vilket också gör dem godare).
Om du vill att dina livsmedel ska behålla vitaminerna så länge som möjligt är mörker din (och deras) bästa vän. C-vitamin, exempelvis, bryts snabbt ner i ljus, och bör stå mörkt. Färskpressad apelsinjuice bör drickas direkt, aldrig stå och dra i ljuset. Även olivolja bryts ner, så om du vill ha den framme: se till att flaskan är helt täckt. Känns lite överkurs för vem gillar inte en snygg glasflaska på diskbänken- men now you know!
Ost – en delikatess med temperament
Precis som viner behöver olika ostar olika temperaturer. Vanlig hårdost mår bra i en plastbehållare i kylen, men ädelostar vill ha lite ventilation – exempelvis i form av små hål i plasten. Osten blir godast om den serveras i rumstemperatur men den HATAR att bli varm och kall omvartannat. Har du en stor Brie kan du antingen skära av en kylskåpskall bit som du låter värma till sig, eller låta hela härligheten stå framme och ätas upp inom någon dag eller två (ja det går faktiskt!).

Tänk på lukten
Vissa matvaror tar lätt åt sig dofter från andra livsmedel. Choklad är ett praktexempel och bör hållas för sig självt – inte i kylen bredvid resterna av din chili con carne från igår. En bra tumregel är att fet mat absorberar mest, det är därför smör, grädde, ost och lax helst inte bör dela utrymme med vitlök eller curry-rätter. Obs! Det är inte farligt om mjölken smakar lök men du lär inte ha en kulinarisk kanonupplevelse när du dricker den.
Skafferiets sabotörer
Vissa frukter och grönsaker släpper från sig en gas, etylen, som får andra frukter och grönsaker i närheten att mogna för snabbt. Äpplen brukar betraktas som ärkeboven, men även bananer, honungsmeloner, päron och tomater är riktiga skurkar. Särskilt känsliga att drabbas av gasen är potatis, sparris, blomkål, gurka, broccoli, citroner och avokados. Håll dem därför åtskilda så gott det går!
Men, vill du få dina gröna bananer att mogna så snabbt som möjligt kan du dra nytta av effekten. Låta dem hålla sällskap med äpplen så blir de gulbruna på momangen!

Ätbart mögel?
Ser du mögel på det du vill äta är tumregeln att slänga det omedelbums eftersom mögel sprider sig – utan att du kan se det. Äpplen och hårdost är dock undantag; det räcker att skära bort den mögliga biten med några centimeters marginal så är du good to go. Om man nu vill det och tänker att mögel kanske ändå kan vara lite bra för en.