Så blir du en framgångsrik entreprenör

Så blir du en framgångsrik entreprenör

Att lyckas med ett eget företag kräver mycket jobb och engagemang men är samtidigt oerhört utvecklande och, förhoppningsvis, lönande. Har du en bra idé och går i tankarna att bli entreprenör? Då vill vi gratulera och gärna hjälpa dig på traven! Här är 14 goda råd.

Följ ditt hjärta

Om du verkligen har passion för det du vill syssla med kommer du ha extra mycket energi och kämparanda. Att få jobba med det du tycker är kul är bland det bästa som finns, och du kommer samtidigt tycka att det är spännande att utveckla ditt intresse. När du får syssla med något du gillar känns det inte som ett jobb!

Gör en plan

Att ha en tydlig strategi är till stor hjälp när du ska dra igång. Skriv gärna ett  “mission statement” där du uttrycker dina mål och din plan för att nå dit. Många tycker att det hjälper att göra en presentationstavla med bilder, text och teckningar där du visualiserar vad du vill göra. I planen bör också din budget ingå. Bena upp saker som investeringar, lån och egna finanser för att få en klar och övergripande bild. Fortsätt med målen, även när det känns motigt, och håll visionen brinnande i tanken varje dag.

Hitta din målgrupp

CUT

Få saker konsumeras av alla. Vad du än vill sälja – se till att det finns köpare. Allt du gör, vare sig det handlar om tillverkning eller marknadsföring, bör attrahera dina potentiella kunder och därför behövs en tydlig bild om vilka de är. Ska du sälja veganska skönhetsprodukter kommer du behöva en helt annan jargong än om du vill arrangera monster truck-events.

Skaffa erfarenhet

Det går aldrig att bli fullärd i ett ämne men naturligtvis hjälper det om du har kunskap och erfarenhet  av det du vill göra. Läs på ordentligt, prata med andra och studera entreprenörer som du vill efterlikna. Kan du hitta en mentor är det en fantastisk källa till kunskap!

entreprenör

Anställ rätt personer

När du ska anställa medarbetare är det också en god idé att välja personer som kompletterar dig och dina kunskaper. Försök alltid omge dig med människor som är bättre än dig. Är du till exempel dålig på marknadsföring är det klokt att anställa en person som är fena på det, så kan du koncentrera dig på det du är bra på istället.

Var inte rädd för att misslyckas

Att trilla omkull är en del av livet men varje gång du reser dig kommer du veta mer om vad du ska akta dig för! Enligt många experter är det viktigt att misslyckas flera gånger – det kommer ge dig en rejäl dos jävlaranamma. Visst, kanske du kommer fälla en tår då och då, men sedan är det bara att snyta sig och sätta igång igen! De flesta framgångsrika entreprenörer, skådespelare, författare och världsledare har refuserats och fått “nej” många gånger innan de hamnat där de är idag.

Visste du till exempel att både Prince och Jerry Seinfeld buades av scenen flera gånger i början av sina karriärer? Att Oprah Winfrey fick sparken från ett av sina första tv-jobb för att hon “inte passade i tv-rutan”? Även Walt Disney fick höra att han inte hade några bra idéer . Stephen King och J.K. Rowling refuserades otaliga gånger innan de fick napp från bokförlag. Misslyckande är ett steg mot framgång!

Ta risker

Det här hör ihop med det förra rådet: man måste riskera lite för att lyckas. Ibland går det bra och ibland går det dåligt, men om du inte vågar ta steget kommer du aldrig komma någonstans. Självfallet handlar det inte om att vara dumdristig, men att utmana sig själv är något alla framgångsrika entreprenörer gör. Det är som man säger, friskt vågat hälften vunnet!

Ha tålamod

Framgång kommer inte över natten! För att nå dit du vill gäller det att bita ihop, kavla upp ärmarna och målmedvetet jobba vidare. Håll dina planer uppdaterade, lös problem och släpp aldrig målet ur sikte. Det krävs tid och energi och en stor portion tålamod. Att bygga bolag är inte en sprint – it’s a marathon.

Fortsätt utvecklas

Bland det värsta du kan göra som entreprenör är att luta dig tillbaka och tro att allt kommer gå som på räls. Eller vara nöjd och belåten med att bara stå still. Det är superviktigt att ständigt utveckla både dig själv och din verksamhet. Gå på mässor, läs branschtidningar, res, möt nya människor, testa annorlunda infallsvinklar och ta ständigt pulsen på marknaden.

Ta hand om dig själv

Hur bra din idé än är kommer du ingenstans om du inte har någon ork. Det är viktigt att du tar hand om din hälsa och det innebär att ta ledigt ibland. Samla krafterna med en skön hemmahelg eller kanske en spabehandling, stäng av telefonen och träffa kompisarna. När du väl arbetar är det också viktigt att du jobbar smart, snarare än hårt. Ett femtontimmarspass innebär inte nödvändigtvis att du varit effektiv. Trötthet leder snabbt till misstag och på sikt utbrändhet.

Vårda relationer

Som entreprenör är networking ett utmärkt sätt att visa framfötterna på. Du vet aldrig vart det kommer leda och därför är det smart att både knyta nya kontakter och vårda de du redan har. Försök att ha ett brett kontaktnät, allt från små till stora företag, banker, potentiella investerare, cateringbolag och branschfolk.

Satsa på kundservice

Undersökningar har visat att en kund som är missnöjd berättar om sina dåliga erfarenheter för minst dubbelt så många personer som en nöjd. Därför bör du satsa stort på ett trevligt bemötande i alla lägen, att verkligen lyssna på klagomålen du får och agera snabbt. Har en leverans inte kommit fram? Be kunden om ursäkt, försök genast lösa problemet och kom med ständiga uppdateringar om vad som händer. När allt är avklarat, erbjud gärna din kund kompensation, till exempel i form av rabatt vid nästa inköpstillfälle. På liknande vis bör du aldrig lova mer än du kan hålla. Kunden blir glad av att få mer än avtalat, men besviken om något lovat uteblir.

Inspirera andra

Gott ledarskap är A och O för en entreprenör och kan göra enorm skillnad för hur ditt företag drivs. Gå gärna en managementkurs och lär dig hur du motiverar ditt team. Arbetar du med människor som verkligen vill att företaget ska lyckas och kommer till jobbet med glädje sitter du på en riktig guldgruva!

Lita på dig själv

I slutändan är det bara du själv som vet vad som gäller och därför bör du alltid lyssna på dina instinkter. Det är lätt att stirra sig blind på fakta och låta sig påverkas av andras åsikter. Håller du huvudet på skaft och litar på din magkänsla kommer du långt. You’ve got this!

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Blåkulla: Från mörk magi till Påskglädje

Påsk: En tid för genomblöta brudar och flygande klockor

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now