Så försvann 90 procent av filmerna

Så försvann 90 procent av filmerna

Sedan de första rörliga filmerna från slutet av 1800-talet har det spelats in hundratusentals verk över hela världen. Att se på film blev tidigt ett stort nöje och bara i 1920-talets USA gick cirka 50 miljoner människor på bio varje vecka. Tyvärr har många av de tidiga alstren gått förlorade – here’s how!

Det finns flera skäl till att många av de tidigaste filmerna inte längre existerar. Till de vanligaste hör bränder samt att kvaliteten på filmrullarna var mycket känsligare förr. Filmen i sig tillverkades av celluloid som var extremt brandfarligt och som blev allt mer lättantändligt med tiden. Förvarades filmen inte rätt kunde den börja brinna av minsta lilla – och tyvärr gick ibland hela filmarkiv upp i lågorna på bara några minuter.

En annan anledning var den censur som tidvis infördes, antingen på grund av att filmerna ansågs vara för vågade eller att de misstänktes innehålla farlig politisk propaganda. Ett mer trivialt skäl var att film betraktades som förbrukningsvara – efter att den visats på en bio blev filmen antingen tillbakaskickad eller skrotad. Film betraktades inte alltid som något kulturellt värdefullt, utan snarare som  tillfällig underhållning i likhet med en cirkusföreställning eller nattklubbsshow.

Fetare ljud än i dag?
CUT

För många är gamla stumfilmer inte särskilt underhållande. De känns lite mekaniska, överdrivna och ryckiga och avsaknaden av ljud gör att de inte drar in tittaren på samma sätt som dagens storproduktioner. Det är lite orättvist; stumfilmerna var ofta mycket välgjorda och kom dessutom med såväl soundtracks som ljudeffekter som framfördes av en eller flera individer på plats. På större biografer hade man hela orkestrar för att maxa upplevelsen.

Till det kom en mysig teatermiljö som får dagens biosalonger att blekna. Att gå på bio förr var oerhört populärt, och förmodligen skulle många även idag se de gamla filmerna med stor behållning om de fick uppleva den rätta miljön.

Eftersökt Hitchcock-pärla

Tack vare bevarade filmmanuskript, recensioner, fotografier och biografier finns det kunskap om många filmer som gått förlorade. Då och då händer det att en ny film dyker upp, precis som berömda mästerverk av stora konstnärer. Ett exempel är den tidigaste Frankensteinfilmen från 1910 som köptes av en filmsamlare på 50-talet – men som inte upptäcktes förrän 20 år senare. Även filmens ljud-instruktioner finns bevarade, där det bland annat står vilken musik som ska spelas medan monstret dyker upp bakom gardinerna.

Tyvärr har dock de flesta filmerna gått förlorade och det finns vissa som sörjs lite extra av världens cineaster, exempelvis Hitchcocks andra film “The Mountain Eagle” från 1926. Regissören var blott 25 år gammal när han spelade in stumfilmen som är ett slags familjedrama. Efter att den kommit ut på biograferna totalsågades den av både kritiker och publik. Hitchcock själv var förkrossad och avskydde filmen så mycket att han misstänks ha förstört den själv. För hans fans var det dock en stor förlust eftersom den trots allt var en del av den store regissörens utveckling och karriär.

Kultfilmerna som flest letar efter

Det söks febrilt i världens alla filmarkiv och på auktioner efter förlorade filmer, och då och då gör filmhistoriker och entusiaster listor på vilka verk de allra helst skulle vilja hitta. Listorna varierar men några filmer brukar hittas i toppen.

Den kanske mest eftersökta förlorade filmen är Tod Brownings “London after Midnight” från 1926 med Lon Chaney, en av världens främsta skräckfilmsskådespelare och -regissörer. Filmen, som var en succé, handlade om vampyrer. Även om både manuskriptet och vissa klipp från filmen existerar är det mesta borta. Idag anses den vara en av de främsta kultfilmerna och just det faktum att den försvann har bidragit till legenden. När en originalaffisch auktionerades ut år 2014 gick den för hela 4,5 miljoner kronor.

Ett annat mästerverk som toppar listorna är “Cleopatra” från 1917 som var en av den tidens största produktioner med över 2 000 anställda och enorma kulisser. Huvudrollen spelades av erans främsta sexsymbol, Theda Bara. Filmen ansågs skandalös eftersom hon var så lättklädd – och till och med visade brösten i några scener. Och naveln, ve och fasa! “Cleopatra” blev en enorm hit, men bara små fragment från storsuccén har överlevt till idag.

“Saved from the Titanic” från 1912, den första filmen om det hemska skeppsbrottet, är även den borta idag. Den spelades in och kom ut bara dagar efter olyckan. Huvudrollsinnehaverskan Dorothy Gibson var själv en av de överlevande. Ironiskt nog sjönk Gibsons skådespelarkarriär lika djupt som det ödesdigra skeppet efteråt, och även filmen gick förlorad.

Andra försvunna filmer som hade varit intressanta att se är bröderna Marx första film “Humorisk” från 1920, “Hollywood” från 1923 som handlade om dåtidens filmvärld och Erich von Stroheims mästerverk “Greed” från 1924.

Många svenska stumfilmer har också gått om intet, inklusive de tidigaste verken av Mauritz Stiller och Viktor Sjöström, såväl som gamla japanska monsterfilmer om Godzilla och “Kingu Kongu”. Vi får hoppas på att åtminstone några av dem ligger och dammar i en loppislåda och återupptäcks!

Mer om filmens utveckling och historia hittar du i vår alldeles egen Bublication podd och avsnittet familjeporträtt med den döda kusinen.

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Blåkulla: Från mörk magi till Påskglädje

Påsk: En tid för genomblöta brudar och flygande klockor

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now