
Så gör företag för att toppa laget
Allt fler företag satsar inte bara stenhårt på marknadsföring mot kund, utan även mot nya potentiella anställda. I strävan efter att “toppa laget” har “employer branding” blivit begreppet på allas läppar – men vad innebär det egentligen?
Väger tyngre än lön
Alla företag vill ha gott rykte och ansökningar från kompetenta nyrekryteringar. Employer branding är precis vad det låter som; att ett företag försöker framstå som en kul och sund arbetsgivare. Google nämns ofta, och det är inte för inte – företagskulturen gör att de ofta kammar hem titeln som “världens bästa företag”. Kontoret på Google liknar en lekplats, där anställda på olika sätt kan få utlopp för sin kreativitet.
Employer branding handlar också om att marknadsföra sig som en arbetsplats där anställda kan utvecklas och är en del av något större. Det har visat sig väga tyngre än lönen när folk söker jobb.
Kan raseras på 1 minut
Idag lägger många stor vikt vid värderingar när de söker jobb, det kan handla om allt från jämställdhet till klimatpolicys. De flesta vill vara på en arbetsplats vars värderingar matchar ens egna.
Negativa artiklar eller åsikter om ett företag i media eller på sociala medier kan göra rejäl skada – och allt slit bakom företagets employer branding riskerar att gå förlorat. De flesta företag har därför separata flikar på sina sajter där de berättar om sin värdegrund och position i olika frågor.
Känsla framför arbetsuppgifter
Kärnan i employer branding handlar om att lyfta fram det unika och positiva med just det företaget. Det kan vara att de som redan jobbar där stannar kvar i många år, och därför uppenbarligen tycks trivas, eller att bolaget växer globalt varje år.
Många lyfter fram hur det är att jobba hos dem, snarare än själva arbetsuppgifterna. Förmåner och företagskultur står här högt i kurs. Känslan att man gör skillnad när man går till sitt jobb, samt gemenskap på arbetsplatsen, är något många värdesätter högt.
Syns överallt
Många företag använder sig av TikTok eller Instagram, där följarna får känslan av att hänga med bakom kulisserna. Samtidigt är det företaget som sätter tonen och väljer vad som ska visas – och inte visas.
En viktig del av employer branding är storytelling, att berätta på rätt sätt. Ett vanligt exempel är att låta medarbetare berätta om hur det är att arbeta på kontoret och vad som är speciellt med företaget. Du kanske själv har sett videos där du får följa med en anställd under en vanlig arbetsdag.
Hellre ärligt än perfekt
Att analysera sitt eget varumärke och arbeta med employer branding är en ständigt pågående process. När människor ändrar värderingar följer företagen ofta efter. För tillfället får klimatet mycket uppmärksamhet, vilket syns i att miljö blivit en växande del av många företagsprofiler. Vissa väljer till och med att fuska…
Idag finns en hel arsenal anställda som jobbar heltid med att marknadsföra det egna företaget i olika kanaler för att inte bara få fler att vilja jobba där, utan framförallt locka de allra bästa. De som söker jobb är dock inte lättlurade. Ofta föredras företag som upplevs genuina och ärliga framför de som framstår som perfekta. En hårfin balansgång krävs alltså, där företaget ska försöka uppfattas som världens bästa arbetsgivare – utan att det märks att de försöker.