Så lyckas du med karriären

Så lyckas du med karriären

De flesta drömmer om en framgångsrik karriär, men vad det innebär skiljer sig åt beroende på vem du är. Så här tar du reda på vad du vill – och ser till att få det.

Välj rätt utbildning

Först och främst: vet du vad du vill jobba med? Det kan låta som en självklarhet, men det är inte ovanligt att välja ett yrke utan att egentligen veta vad det innebär. Att bli advokat kan låta glamoröst och spännande men innebär samtidigt kilometervis med läsning av lagböcker, kontrakt och dokument. Chefspositioner i all ära – men är du beredd att ta riktigt svåra beslut? Efterforska olika yrkens för- och nackdelar och ta en grundlig titt på dina egna mål.

Prioritera rätt
CUT

Vill du tjäna så mycket pengar som möjligt? Ha mycket fritid? Jobba med något du verkligen är intresserad av? Det bästa är att kunna förena intressen med bra inkomst, men ibland är det ena viktigare än det andra. Skriv en lista med plus och minus, tala med en studievägledare, handledare eller mentor och läs på om olika jobb.

Skaffa bred erfarenhet

Alla potentiella arbetsgivare blir imponerade om de ser att du är engagerad och driftig. Även om du aldrig arbetat inom den bransch du är intresserad av är det bättre att komma med ett mångfacetterat CV än ett tomt papper. Det ger dig också möjlighet att knyta värdefulla kontakter. Ta extrajobb där du kan, bli volontär, skaffa ett diplom i tangentbordsträning – allt räknas och även om du är ung kan du visa framfötterna genom en intressant meritförteckning. Många mästerkockar började genom att skala potatis!

karriär
Akta dig för fällor

Så sitter du där – äntligen – och har fått den där tjänsten du så gärna ville ha. Gratulerar! Nu har du chansen att visa vad du går för. Du kan göra mycket för att stärka din position och klättra i karriären, men det finns också fällor. Vanliga misstag bland nybörjare är att försöka vara till lags hela tiden och försöka sticka ut ur mängden. Visst är det bra att vara samarbetsvillig, men när du börjar på en arbetsplats är det också viktigt att vara lyhörd, uppmärksam och redo att lära dig.

Lär dig jobbet från grunden

Ofta är det bra att lära sig arbetets alla moment. Låt säga att du börjat arbeta på ekonomiavdelningen på ett bokförlag. Är det bara siffror och dokument du ska arbeta med? Nix! Det är oerhört värdefullt att kunna hur hela företaget fungerar och därför är det väl värt att kavla upp ärmarna och spendera tid i fabriken eller på lagret. Ta en studiedag och fråga om du kan få se hur allt går till. Ju mer du kan om din arbetsplats – desto mer värdefull blir du för arbetsgivarna.

Fråga när det behövs

Är du osäker på något – fråga. Det är tusen gånger bättre än att du gör fel av rädsla för att verka okunnig. Men, försök också hitta lösningar på egen hand. För anteckningar om något är extra krångligt och öva på det du tycker är svårt. Efter en tid kommer du ha lärt dig rutinerna och får tillfälle att uppnå en av de mest uppskattade egenskaperna: förmågan att förekomma!

Förutse och förhindra

Har du märkt att ett visst problem ofta uppstår där du arbetar? Kom med en lösning! Det kan vara allt från att beställa extra kontorsmaterial som brukar ta slut eller ringa upp besvärliga kunder innan de hinner klaga. Om du visar att du tänker ett led längre brukar det noteras av chefer och medarbetare. Du gör dig själv till en del av lösningen!

karriär
Jobba på självkänslan

De gamla grekerna rådde människor att känna sig själva och det är ett lika gott råd idag som då.  Genom att utvärdera dina prestationer på arbetsplatsen har du bra koll på läget. Stå för dina misstag och försök förbättra det du gjort mindre bra, men se också till att vara stolt över det du åstadkommit – utan att bli kaxig. Företaget du jobbar för är inte där för din skull – tvärtom.

Ta nästa steg

Vid det här laget har du uppnått erfarenhet, initiativförmåga och visat vad du går för. Försök att ha en tydlig målsättning. Vissa tycker att det hjälper att göra en så kallad “visionboard” med bilder, diagram och fraser. Det kan hjälpa dig att få en klar och övergripande bild om vart du vill och hur du ska komma dit.

Att släppa taget

Upplever du att din arbetsplats inte har så mycket mer att ge? Ibland kan vara svårt att lämna, särskilt om du gillar dina arbetskamrater och stället du jobbar på. Men om du verkligen vill vidare kan det vara dags att släppa taget och söka dig till nya möjligheter. Visst kan det kännas lite läskigt men du lever bara en gång.

Glöm inte ditt privatliv

Avslutningsvis är det viktigt att du ibland “checkar in” med dig själv och ser över hur du mår både fysiskt och mentalt. Ingen karriär är världen är värd att offra hälsan för och det är viktigt att du har ett liv utanför arbetsplatsen. Försök äta ordentligt, få tillräckligt med sömn och motionera. Ta dig tid att umgås med människor du tycker om – i långa loppet kommer det främja både dig själv och din karriär.

karriär

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Blåkulla: Från mörk magi till Påskglädje

Påsk: En tid för genomblöta brudar och flygande klockor

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now